Γιατροί, Παιδίατρος, Παιδοχειρούργος

“Γιατρέ πονά η κοιλιά του παιδιού μου, είναι σκωληκοειδίτιδα;” από την Χειρουργό Παίδων Οικονόμου Αναστασία

Συχνή αγωνιώδης ερώτηση του γονέα:

«Γιατρέ πονά η κοιλιά του παιδιού μου, είναι σκωληκοειδίτιδα;»

Ας ρίξουμε φως!

Οικονόμου Αναστασία

Χειρουργός Παίδων

info@droikonomou.gr

 

Πρέπει να θυμόμαστε πως κάθε κοιλιακό άλγος δε σημαίνει απαραίτητα και σκωληκοειδίτιδα, ενώ η σκωληκοειδίτιδα εμφανίζεται πάντα με κοιλιακό άλγος.

Η σκωληκοειδίτιδα είναι το αποτέλεσμα φλεγμονής της σκωληκοειδούς απόφυσης. Η σκωληκοειδίτιδα είναι  επείγουσα χειρουργική κατάσταση καθώς η σκωληκοειδής θα πρέπει να αφαιρεθεί χειρουργικά άμεσα. Η εξέλιξη αυτής είναι η περιτονίτιδα, έξοδος κοπρανώδους υλικού και μικροβίων στην περιτοναϊκή κοιλότητα αποτέλεσμα ρήξης της σκωληκοειδούς αποφύσεως. Η περιτονίτιδα είναι μια δυνητικά πολύ επικίνδυνη κατάσταση που μπορεί να απειλήσει ακόμη και τη ζωή του παιδιού .

Ένας απλός κανόνας είναι ο εξής:

  • κοιλιακό άλγος – όχι απαραίτητα πολύ δυνατό από την αρχή –συνεχόμενο, σταδιακά επιδεινούμενο που μπορεί να συνοδεύεται από
  • αρχικά χαμηλή πυρετική κίνηση (δέκατα) με εξέλιξη σε υψηλό πυρετό(έως 39Ο C)
  • ναυτία/τάση για έμετο που συνήθως ακολουθεί τον πόνο
  • ανορεξία και όψη πάσχοντος, καταβολή ή άρνηση για παιχνίδι
  • ανταλγική θέση: Ο ασθενής παίρνει εντός 12ώρου θέση που να πονά λιγότερο. Συνήθως γέρνει προς τα δεξιά με το χέρι πάνω από τη θέση που πονά ενώ δυσκολεύεται στη κίνηση, ακόμα και να ανέβει στο εξεταστικό κρεβάτι.
    χρήζει διερεύνησης από ειδικό!!

Εάν υποψιάζεστε σκωληκοειδίτιδα με βάση τα παραπάνω θα πρέπει να αναζητήσετε άμεσα ιατρική γνώμη! Προηγουμένως αποφύγετε τη λήψη τροφής ή παυσίπονων. Επίσης καλό θα είναι να αποφύγετε τα ζεστά επιθέματα στην κοιλιά.

Διαδικασία Διάγνωσης

Η διάγνωση της σκωληκοειδίτιδας αποτελεί πάντα μια πρόκληση για τον παιδοχειρουργό.

Παρά την εξέλιξη της τεχνολογίας η διάγνωση παραμένει κλινική με τη συμπληρωματική αξιολόγηση των εργαστηριακών ευρημάτων και του υπερηχογραφήματος κοιλιάς.

Θεραπεία

Παραμένει πάντα χειρουργική. Η εκτομή γίνεται ανοιχτά με μικρή τομή στο δεξιό κάτω μέρος της κοιλιάς ή λαπαροσκοπικά με τρεις μικρότερες τομές.

Η δεύτερη τεχνική πλεονεκτεί εφόσον πρόκειται για ενήλικα ή παιδί με σωματότυπο σχεδόν ενήλικα. Όταν πρόκειται για λεπτόσωμα μικρότερα παιδιά χωρίς να πλεονεκτεί επιστημονικά κάποια εκ των δύο, η δεύτερη μειονεκτεί λόγω αυξημένου κόστους.

Ο χρόνος νοσηλείας καθορίζεται μετεγχειρητικά από τον παιδοχειρουργό με βάση τη βαρύτητα της πάθησης. Μετά την επιστροφή στο σπίτι ο μικρός ασθενής ακολουθεί ειδικό διαιτολόγιο για μικρό χρονικό διάστημα, λαμβάνει αγωγή όταν κρίνεται σκόπιμο και μπορεί να επιστρέψει πλήρως στις δραστηριότητές του σε 1 μήνα.