Μπλούχου Νότα
Διατροφολόγος-Διαιτολόγος, RD,MMedSci
Σχολής Επιστημών Υγείας,Τμήμα Ιατρικής
Η ισορροπημένη τροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αποτελεί βασικό παράγοντα της εξέλιξής της και αφορά τόσο τη μητέρα όσο και το έμβρυο. Οι διατροφικές ανάγκες διαφοροποιούνται αισθητά κατά τη διάρκεια των εννέα μηνών και αυτό σχετίζεται με το βάρος της μητέρας, το βάρος του εμβρύου την ανάπτυξη των πνευμόνων του, το ανοσοποιητικό σύστημα καθώς και άλλους παράγοντες που προκαθορίζουν μελλοντικά την υγεία του.
- Η μεγάλη αύξηση βάρους είναι δυνατόν να οδηγήσει σε διαβήτη κύησης με συνέπειες τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί(συνιστώνται τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη) , σε υπέρταση και σε επιπλοκές κατά τη διάρκεια του τοκετού.
- Η υψηλή κατανάλωση καφεΐνης και τεΐνης(καφέ, τσάι, αναψυκτικά τύπου cola) είναι δυνατόν να προκαλέσουν σημαντικές βλάβες στο κεντρικό νευρικό σύστημα του εμβρύου και ενοχοποιούνται για την εμφάνιση στοιχείων υπερκινητικότητας στα παιδιά.
- Η υπερκατανάλωση αλκοόλ εμποδίζει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, προκαλεί σημαντικές βλάβες στην ψυχοσωματική ανάπτυξη του εμβρύου και είναι δυνατόν να προκαλέσει εμβρυϊκό σύνδρομο εθισμού όπως και άλλες εθιστικές-ναρκωτικές ουσίες.
- Το κάπνισμα σχεδόν πάντα προκαλεί χαμηλό βάρος γέννησης, υψηλό ποσοστό περιγενετικών θανάτων και αναπνευστικά προβλήματα στα παιδιά.
- Το ασβέστιο είναι απαραίτητο συστατικό αφού αφορά όχι μόνο τη σκελετική ανάπτυξη του μωρού αλλά και τη νοητική (1200 mg ημερησίως κατά μέσο όρο). Η φαρμακευτική αγωγή δεν μπορεί να καλύψει μόνη της τις καθημερινές ανάγκες. Είναι σημαντική και η ταυτόχρονη πρόσληψη τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο: γάλα, γιαούρτι, γραβιέρα, λιπαρά ψάρια, μπρόκολο, αμύγδαλα, αυγό. Σημαντικoί παράγοντες στην απορρόφηση του ασβεστίου είναι οι βιταμίνες Α, D(η υπερβολική πρόσληψη αυτών τους πρώτους μήνες σχετίζεται με σωματικές ανωμαλίες).
- Το φυλλικό οξύ και η βιταμίνη Β12 σχετίζονται με την ανάπτυξη του εγκεφάλου και γενικά όλου του νευρικού συστήματος.
- Οι ανάγκες σε πρωτεΐνη αυξάνονται κατά τη διάρκεια της κύησης. Αποτελούν βασική πηγή σιδήρου. Ας προτιμούμε άπαχη πρωτεΐνη(μοσχάρι, κοτόπουλο, ψάρια) 3-4 φορές/εβδομάδα , αποφεύγοντας έτσι τα κορεσμένα λιπαρά. Υπερκατανάλωση όμως αυτών ενδεχομένως να οδηγήσει σε αυξημένα ποσοστά κρεατινίνης και νεφρική υπερλειτουργία με αποτέλεσμα αυξημένη απώλεια ασβεστίου από τους νεφρούς. Οι φυτικές πρωτεΐνες απαιτούν ειδικό χειρισμό για να αξιοποιηθούν από τον οργανισμό.
- Οι σταθερές ώρες γευμάτων ρυθμίζουν καλύτερα τους μηχανισμούς της πείνας και της όρεξης καθώς και την καμπύλη γλυκόζης σε ομαλότερα επίπεδα ενώ παράλληλα μετριάζουν τη ναυτία.
- Φρέσκα φρούτα(2-3 μερίδες ημερησίως) και λαχανικά (1 τουλάχιστον μερίδα/ ημέρα) καθώς και προϊόντα ολικής αλέσεως προσφέρουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C(σχετίζεται με την απορρόφηση του σιδήρου), σε κάλιο, μαγνήσιο ενώ βελτιώνουν το γλυκαιμικό δείκτη.
- Μεγάλη προσοχή στο αλάτι γιατί οδηγεί σε υπέρταση
- Σωστή ενυδάτωση για ηλεκτρολυτική ισορροπία της εγκύου αλλά και του εμβρύου(τουλάχιστον 1 ½ lt/ ημέρα ομοιόμορφα κατανεμημένο για να αποφεύγουμε τις γαστρικές διαταραχές και καλύτερες τιμές του ph).
Γινόμαστε υπεύθυνες για μια καινούργια ζωή. Ας την προστατέψουμε έγκαιρα.