Γιατροί, Διαιτολόγος

“Διατροφή για γρίπη” από τη Διαιτολόγο Γεωργία Μαυρογιάννη

Γεωργία Μαυρογιάννη

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

1ο γραφείο : Λάρισα, Παναγούλη 2 (1ος όροφος)

Τ:2410418676

2ο γραφείο:  Αγιά, Βεροίας 9  &  Φιλελλήνων

Τ:2494023249

S: www.georgiamavrogianni.gr

Προκειμένου να προφυλαχθείτε από τη γρίπη και άλλα μικρόβια που προκαλούν ασθένειες, θα πρέπει το ανοσοποιητικό σας σύστημα να είναι ισχυρό.
Η υγιεινή διατροφή είναι ο ιδανικός τρόπος να ενισχύσετε την άμυνα του οργανισμού. Η διατροφή που είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης, άπαχη πρωτεΐνη, τροφές με μειωμένη περιεκτικότητα σε κορεσμένο λίπος μπορεί να προσφέρει θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά που συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που θωρακίζουν τον οργανισμό σας ενάντια στη γρίπη;

Τέτοιες τροφές είναι:
 οι ωμές πράσινες και κόκκινες πιπεριές, το ακτινίδιο, το μπρόκολο, οι φράουλες, τα λεμόνια και το πορτοκάλι περιέχουν βιταμίνη C, η οποία αποτελεί έναν από τους καλύτερους συμμάχους του οργανισμού κατά των ιώσεων.
το αυγό, το ψάρι, το συκώτι περιέχουν βιταμίνη Α
τα καρότα, η γλυκοπατάτα, το σπανάκι περιέχουν β-καροτένιο, την πρόδρομη μορφή της βιταμίνης Α, που συμβάλλει στην άμυνα του οργανισμού
 το ελαιόλαδο και τα σκουρόχρωμα φυλλώδη λαχανικά αποτελούν πηγές βιταμίνης Ε, που φροντίζει για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος
τα βραζιλιάνικα φιστίκια, τα θαλασσινά, οι ηλιόσποροι, τα δημητριακά, το κρέας , το καστανό ρύζι, περιέχουν σελήνιο
 τα μαλάκια, το μοσχάρι, το αρνί, το συκώτι, οι κολοκυθόσποροι, τα καρύδια και τα όσπρια περιέχουν ψευδάργυρο
 το αυγό, τα λιπαρά ψάρια, που περιέχουν βιταμίνη D, τα τρόφιμα που έχουν εμπλουτιστεί με βιταμίνη D,η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.
τα λιπαρά ψάρια και οι ξηροί καρποί, περιέχουν ω3 λιπαρά οξέα, που βοηθούν στην τόνωση του οργανισμού, αλλά και την καλή διάθεση
το μέλι έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες
το σκόρδο λόγω της αλισίνης που περιέχει , έχει ισχυρή αντιμικροβιακή δράση
 το παραδοσιακό γιαούρτι ,το κεφίρ, το ξινόγαλα, το τουρσί περιέχουν προβιοτικά («φιλικά» βακτήρια), απαραίτητα για τη διατήρηση υγιούς εντερικής χλωρίδας, καθώς σε μεγάλο βαθμό το ανοσοποιητικό σύστημα ρυθμίζεται από τα βακτήρια του εντέρου.