Ακοολόγος, Γιατροί

“Ακουστικά Βαρηκοΐας στις μεγαλύτερες ηλικίες” από τον Ακοοπροσθετιστή Κωνσταντίνο Χολέβα

Κωνσταντίνος Χολέβας

Ακοοπροθετιστής

Μετεκπαιδευθείς στην Ακοολογία και Νευροωτολογία, ΕΚΠΑ

Κατάστημα 1ο, Κέντρο Ακοής Βόλου, Σπ.Σπυρίδη 80 με Τ.Οικονομάκη, Βόλος, 24210 33939

Κατάστημα 2ο, Κέντρο Ακοής Αλμυρού, Β.Κωνσταντίνου 79, Αλμυρός, 24220 24019

Η βαρηκοΐα είναι πλέον μια συνήθης κατάσταση, που αντιμετωπίζεται επεμβατικά, συντηρητικά ή με ακουστικά βαρηκοΐας. Στις νεαρότερες ηλικίες και στους ενήλικους εντοπίζεται γρήγορα και συνήθως αντιμετωπίζεται άμεσα. Στις περισσότερες των περιπτώσεων ο βαρήκοος επιστρέφει στην καθημερινότητα του, ενώ αρκετά συχνά, οι μικρότεροι υποστηρίζονται με λογοθεραπείες για την διόρθωση του λόγου.

Όλα αυτά τα ξεχνάμε στους μεγαλύτερους, στον παππού και την γιαγιά μας, στους ανθρώπους μας, που δεν έχουν μεγάλη σχέση με την τεχνολογία, που γνωρίζουν πάντα κάποιον φίλο ή συγγενή που τα ακουστικά του σφυρίζουν. Που ένας φίλος φοράει ένα και ακούει μια χαρά. Που κάποιος ξάδερφος το ‘’πέταξε’’ γιατί βούιζε. Που κάποιος γνωστός του είπε να μην βάλει γιατί δεν κάνουν τίποτα. Που δεν βάζει τόσα χρόνια γιατί είναι πίσω από το αυτί και φαίνεται. Που τελικά δεν θα βάλει γιατί είναι ακριβό ‘’και πόσα χρόνια μένουν να ζήσω..’’.

Φυσικά και όλα τα παραπάνω ισχύουν. Από τα μέσα του 1950 και μετά, που εμφανίστηκαν οργανωμένα τα πρώτα ακουστικά βαρηκοΐας στην Ελλάδα, μέχρι σήμερα, έχει μπει πολύ νερό στο αυλάκι. Από τα πρώτα ακουστικά που κρεμιόταν στο στήθος, μετά στα μεγάλα οπισθωτιαία αναλογικά, μέχρι τα μικρά ψηφιακά, η γενιά των παππούδων μας είδε όλα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα αυτών των συσκευών, αρκετοί ωφελήθηκαν, άλλοι δυσαρεστήθηκαν, Δημιουργήθηκαν ταμπού, προκαταλήψεις και στερεότυπα, που αφήνουν πλέον πολύ κόσμο προβληματισμένο και διστακτικό στην ιδέα της εφαρμογής ακουστικών βαρηκοΐας.

Οι λόγοι πολλοί. Από την χαμηλή τεχνολογία των αναλογικών ακουστικών, που εάν το εκμαγείο δεν ήταν φτιαγμένο από πραγματικό γνώστη, έκανε το ακουστικό να σφυρίζει συνέχεια. Από κάποιες πραγματικά κακές κατασκευές που πλημμύρισαν την αγορά για μια 20ετία, κάνοντας κάποιους πλουσιότερους, και κάποιους να υποφέρουν. Και φυσικά από την ελλιπή εκπαίδευση των επαγγελματιών του χώρου, που το μόνο που είχαν, για τουλάχιστον μισό αιώνα, ήταν η εμπειρία, όση βέβαια μετέδιδε ο εργοδότης και ο συνάδελφος, και φυσικά όση από αυτή ήταν σωστή.

Εν τέλει, η ζημιά έγινε. Οι αριθμοί δεν λένε ψέματα. Από τους 100 ανθρώπους, άνω των 67 ετών, κυρίως συνταξιούχοι, που θα εμπιστευτούν τον ΩΡΛ ιατρό τους και θα διαγνωστούν με βαρηκοΐα, μόλις οι 15 θα φτάσουν στην εφαρμογή ακουστικών βαρηκοΐας. Οι λόγοι προαναφέρθηκαν. Λύσεις όμως υπάρχουν;

Ξεκινώντας από το πρακτικότερο κομμάτι, και το φυσικό εμπόδιο της νέας μας πραγματικότητας. Το οικονομικό ζήτημα, που κανείς δεν μιλάει γι’αυτό. Φυσικά και το ακουστικό είναι ακριβό. Μπορεί ο ΕΟΠΠΥ να δίνει τα 450 ευρώ, αλλά στις περισσότερες των περιπτώσεων η συμμετοχή του ανθρώπου για αξιοπρεπείς και αξιόπιστες λύσεις ξεπερνά τα 1000 ευρώ. Η απάντηση είναι απλή. Πριν 50 χρόνια η ζωή ήταν απλή, ο συνταξιούχος φρόντιζε τον κήπο του, ίσως πήγαινε στο καφενείο για κανένα τάβλι, και μετά πίσω στην γυναίκα. Τώρα ο συνταξιούχος θέλει αυτοκίνητο, ταξίδια, γεύματα σε εστιατόρια, κοινωνικές υποχρεώσεις, θέατρο, κινηματογράφο, τηλεόραση, παρέα. Ποιότητα ζωής ονομάζεται αυτή η κατάσταση, και καλά κάνουν πλέον οι συνταξιούχοι και θέλουν να τα απολαύσουν όλα. Όλοι μας το θέλουμε. Για να το έχουμε όμως κάποιοι έφτιαξαν εργοστάσια, προσέλαβαν γιατρούς, ακοολόγους, ακοοπροθετιστές, μηχανικούς, ηλεκτρονικούς, σχεδιαστές, ψυχολόγους, και πολλούς ακόμη επιστήμονες που σαν σκοπό έχουν να φτιάξουν το καλύτερο ακουστικό για τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες μας. Αλλά πρέπει να πληρωθούν γι’ αυτό, και στην Βόρεια Ευρώπη αμείβονται καλά.

Εν κατακλείδι. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία είναι σκεπτικοί και αμυντικοί απέναντι στα ακουστικά βαρηκοΐας. Καλό είναι όμως να μην μείνουν εκεί. Η συζήτηση, η ενημέρωση, η δοκιμή σε ένα άρτια εξοπλισμένο κατάστημα δεν κοστίζει. Επισκεφτείτε τον ειδικό, μιλήστε μαζί του για τους προβληματισμούς σας, ξεκάθαρα, βρείτε λύσεις, υπάρχουν. Μην αφήνετε την ζωή σας φτωχή, χωρίς κουβέντες, συζητήσεις και επαφές με όλους τους αγαπημένους σας. Η μέρα που πέρασε δεν ξανάρχεται.