Τζορμπατζόγλου Ιωάννης MD MSc
Αγγειοχειρουργός
Περίπου το 70 με 80% των γυναικών εμφανίζουν κάποια στιγμή της ζωής τους, συνήθως μετά τον πρώτο τοκετό, διάσπαρτες πολύ μικρές κόκκινες και κυανές φλέβες που σαν ιστός αράχνης απλώνονται διάσπαρτα στους μηρούς, τα πόδια αλλά και το πρόσωπο. Δεν πρέπει να τις συγχέουμε με τους κιρσούς, που αφορούν μεγαλύτερες επιφανειακές φλέβες, μπορεί να υποδηλώνουν φλεβική ανεπάρκεια, και υπό προϋποθέσεις επιπλέκονται με θρόμβωση. Παρόλο που η αντιμετώπισή τους γίνεται μόνο για αισθητικούς λόγους, είναι απαραίτητη η χαρτογράφηση του φλεβικού συστήματος, για το σχεδιασμό της τακτικής που θα ακολουθηθεί. Πριν τη θεραπεία λοιπόν πρέπει πάντα να ξεκινάμε με τρίπλεξ φλεβών και αγγειοχειρουργική εξέταση για των αποκλεισμό άλλων παθολογιών.
Οι τρόποι θεραπείας είναι:
α) Σκληροθεραπεία : Αποτελεί το «golden standard» στην αντιμετώπιση φλεβεκτασιών και ευρυαγγειών. Πρόκειται για μία παλιά αλλά πολύ λειτουργική μέθοδο θεραπείας , που αποσκοπεί στην χημική ίνωση των φλεβών που αντιμετωπίζονται. Ουσιαστικά με ενέσιμο τρόπο ειδική ουσία είτε με μορφή αφρού είτε με μορφή υγρού εγχέεται στο αγγείο, δημιουργώντας μία χημική αντίδραση με το αγγειακό τοίχωμα που τελικά καταλήγει στην ίνωση και «εξαφάνισή» του. Για την σωστή εφαρμογή απαιτείται η ύπαρξη ειδικής συσκευής (vein finder) που αναδεικνύει τα τροφοφόρα αγγεία, που αλλιώς δεν γίνονται ορατά, καθώς και μεγέθυνση (ειδικά γυαλιά εστίασης). Έτσι αντιμετωπίζεται η ρίζα του προβλήματος κάτι που συνεπάγεται λιγότερες συνεδρίες, καλύτερα αποτελέσματα και μειωμένο κόστος
β)Ραδιοσυχνότητες (RF) : Πρόκειται για μηχάνημα εκπομπής ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων (30ZH Microdot High Frequency electromagnetic oscillation), που εκπορεύονται από μία πολύ μικρής διαμέτρου κεραία στην επιδερμίδα του δέρματος , στοχεύοντας τα νοσούντα τριχοειδή (ευρυαγγείες). Διαλύουν την αιμοσφαιρίνη των αγγείων σε μικρά τμήματα που μπορούν να απορροφηθούν από τον ιστό του δέρματος εύκολα. Κάτι τέτοιο οδηγεί σε μόνιμη αφαίρεση των αγγείων που θέλουμε να απομακρύνουμε. Ιδανικό για ευρυαγγείες , cherry αιμαγγειώματα κτλ του προσώπου. Η χαμηλή διαχυόμενη ενέργεια προστατεύει το δέρμα από ιστική βλάβη ενώ η διαδικασία γίνεται σχετικά ανώδυνα .
γ) Laser : Το διοδικό λέιζερ λειτουργεί σε ένα πολύ συγκεκριμένο μήκος κύματος (940 nm) , το οποίο στοχεύει ειδικά την αιμοσφαιρίνη και όχι το δέρμα (μελανίνη). Αποτελεί την πιο σύγχρονη και αποτελεσματική θεραπεία για τις ευρυαγγείες και τα αιμαγγειώματα του προσώπου του κορμού και των ποδιών. Το ειδικά κατασκευασμένο άκρο του λέιζερ επικεντρώνει την ακτίνα σε μία διάμετρο από 0.2-0.5mm διάμετρο, συγκεντρώνοντας την ενέργεια στην περιοχή-στόχο, αποφεύγοντας παράλληλα τον τραυματισμό των γύρω δομών. Η θεραπεία με λέιζερ, διεγείρει την ανάπτυξη κολλαγόνου, αυξάνει την επιδερμική πυκνότητα και πάχος, και έτσι τα πολύ μικρά φλεβικά τριχοειδή δεν είναι πλέον ορατά, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνεται κατά πολύ η ελαστικότητα του δέρματος .
Στα ιατρεία μας, η θεραπεία εξατομικεύεται για κάθε ασθενή, και συνήθως γίνεται συνδυασμός όλων των τεχνικών (σκληροθεραπεία, μικροσκληροθεραπεία, laser, RF) ανάλογα με την κατανομή και την μορφολογία του προβλήματος. Όσων αφορά τις ευρυαγγείες στο πρόσωπο εκεί η μέθοδος εκλογής είναι οι ραδιοσυχνότητες σε συνδυασμό με laser (και εδώ η θεραπεία εξατομικεύεται ανάλογα με τον τύπο δέρματος και την έκταση του προβλήματος)