Ιορδάνης Κ. Γεωργιάδης
Επιμελητής Α’ Νευροχειρουργός
Α’ Νευροχειρουργικής Κλινικής ΙΑΣΩ Θεσσαλίας
Μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας
• Member of the European Association of Neurosurgical Societies
(EANS)
• Member of the Hellenic Neurosurgical Society (ENXE)
• Member of the Hellenic Society of Neurosciences (HSN)
• Member of the Federation of European Neuroscience Societies
(FENS)
• Member of the European Society of Emergency Medicine (EUSEM)
• Member of the Hellenic Society of Cardiopulmonary Resuscitation
(HSCR
Η δομή αλλά και η σωστή λειτουργία της πολιτείας, η συμπεριφορά του κοινωνικού συνόλου, ο βαθμός ανάπτυξης και εν τέλει ο πολιτισμός σε κάθε χώρα κρίνεται και από το δείκτη των τροχαίων ατυχημάτων. Ως τροχαίο ατύχημα ορίζεται κάθε συμβάν που λαμβάνει χώρα στου δημόσιου οδικούς άξονες, από ένα ή περισσότερα οχήματα και που προκαλεί τον θάνατο ή σοβαρό τραυματισμό ενός ή περισσοτέρων ανθρώπων.
Τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν ένα κοινωνικό πρόβλημα το οποίο επηρεάζει κυρίως τους νέους , οι οποίοι είναι και η σημαντικότερη ηλικιακή ομάδα μιας κοινωνίας. Οι περισσότεροι που χάνουν την ζωή τους εξαιτίας ενός τροχαίου ατυχήματος είναι ηλικίας 15-45 ετών. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν την κυρίαρχη αιτία θανάτων στις ηλικίες 15-29. (έκθεση του Π.Ο.Υ. το 2015), Η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα στους δείκτες των τροχαίων ατυχημάτων, και δυστυχώς πάνω από τον μέσο όρο . Από το 1995 έως το 2015 στην χώρα μας είχαν καταγραφεί περίπου 32.000 νεκροί και πάνω από 50.000 τραυματίες. Ο πιο βασικός παράγοντας πρόκλησης ενός τροχαίου ατυχήματος είναι ο ίδιος ο άνθρωπος με βασικές αιτίες (μεγάλη ταχύτητα, παραβίαση προτεραιότητες, κίνηση στο αντίθετο ρεύμα, κατανάλωση αλκοόλ, παραβίαση σηματοδότη). Σύμφωνα με τα στοιχεία της τροχαίας περίπου το 50% στην Ελλάδα που έχουν εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα παρουσίασαν στις αιματολογικές εξετάσεις εξαιρετικά επίπεδα αλκοόλ στο αίμα. Το οινόπνευμα μειώνει σε μεγάλο βαθμό την ικανότητα του οδηγού να εκτιμήσει τον κίνδυνο ενώ παράλληλα αυξάνει την επιθετικότητα. Παράτολμος τρόπος οδήγησης, καθυστέρηση στην αναγνώριση παρουσίας πεζών και οδηγών δικύκλων, έλλειψη αυτοσυγκράτησης είναι μερικά από τα στοιχεία που παρατηρούνται σε οδηγούς οι οποίοι βρίσκονται υπό την επήρεια αλκοόλ.
Επιπτώσεις στην Υγεία
Ένας από τους πιο σοβαρούς τραυματισμούς που μπορεί να συμβεί σε ένα τροχαίο ατύχημα είναι οι ‘’Κρανιοεγκεφαλικές Κακώσεις’’ με την εγκεφαλική βλάβη να αποτελεί εξαιρετικά επείγουσα κατάσταση στην αντιμετώπιση της. Κατάγματα κρανίου, αιμορραγίες εντός του εγκεφάλου αποτελούν συχνές παθολογικές καταστάσεις μετά από ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα, οι οποίες χρήζουν άμεσης εκτίμησης και αντιμετώπισης από ειδική Ιατρική ομάδα και κυρίως παρουσία Νευροχειρουργού ο οποίος θα κρίνει την χειρουργική ή συντηρητική αντιμετώπιση. Γενικότερα οι επιπτώσεις στην σωματική υγεία μετά από ένα τροχαίο ατύχημα είναι τεράστιες, δεδομένου πως οι σοβαρές κακώσεις απαιτούν μακροχρόνια φροντίδα. Επίσης το μετά τραυματικό στρες , η κατάθλιψη και το άγχος είναι μερικά από τα πολύ συχνά συμπτώματα που βιώνουν άτομα τα οποία υπέστησαν κάποιο τροχαίο ατύχημα, και ειδικότερα αυτοί οι οποίοι αντιμετώπισαν έστω και μια μικρή αναπηρία λόγω του ατυχήματος.
Πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων
Τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν μια από τις σημαντικότερες αιτίες θανάτων παγκοσμίως. Στην χώρα μας δεδομένου του δημογραφικού προβλήματος που αντιμετωπίζουμε ως κοινωνία, η απώλεια νέων ανθρώπων στους δρόμους αποτελεί έγκλημα. Για την μείωση των ατυχημάτων πρέπει να θεσπιστούν νέοι κανόνες κυκλοφορίας, και εκπαίδευση των νέων κυρίως στις σχολικές ηλικίες (κυκλοφοριακή αγωγή). Η πρακτική εφαρμογή χρήσης ζώνης ή προστατευτικού κράνους αποτελεί άμεσο προληπτικό μέτρο για την μείωση των θανάτων. Μια σημαντική πτυχή των τροχαίων ατυχημάτων αποτελεί ο παράγοντας παιδί και η ασφάλεια του, το παιδικό κάθισμα παρέχει ασφάλεια και μειώνει τους κινδύνους για το παιδί. Στις αρχές του 2017 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε έναν οδηγό για την ασφάλεια με τίτλο saveLIVES (σώστε ζωές). Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο μεταφράστηκε στα Ελληνικά με πρωτοβουλία του συλλόγου (SOS τροχαία Εγκλήματα) και εκδόθηκε σε 10.000 αντίτυπα τα οποία διανεμήθηκαν δωρεάν σε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.
Αποτελεί εξαιρετικά λυπηρό γεγονός νέοι άνθρωποι να καταλήγουν λόγω εμπλοκή τους σε τροχαίο ατύχημα, νέοι στην πιο παραγωγική τους ηλικία. Οφείλουμε να προστατεύσουμε τα παιδιά μας παρέχοντας τα οδηγική παιδεία και σεβασμό.