Για τα παιδιά καλοκαίρι σημαίνει θάλασσα, βουτιές και μπόλικο παιχνίδι. Οι κίνδυνοι ωστόσο, είναι πολλοί – από το να χτυπήσουν, μέχρι να πνιγούν. Όσο προσεκτικοί κι αν είμαστε, δύο λεπτά να ξεφύγει το παιδί από τα μάτια μας το κακό μπορεί να συμβεί. Οφείλουμε, λοιπόν, να είμαστε προετοιμασμένοι και να προφυλάξουμε τα μικρά μας με κάθε τρόπο. Αυτούς τους 5 σωτήριους κανόνες ασφαλείας από ναυαγοσώστες και ειδικούς πρέπει να τους γνωρίζει κάθε γονιός.
Μην εμπιστεύεσαι κανέναν να προσέχει τα παιδιά αντί για σένα
Ακόμα και αν πρόκειται για τη γιαγιά ή τη θεία, ακόμα κι αν πρόκειται για εκπαιδευμένους επαγγελματίες όπως οι ναυαγοσώστες, μην αφήνετε την φροντίδα των παιδιών σας σε τρίτους. Εμείς είμαστε που έχουμε την ευθύνη τους και κανένας άλλος δεν μπορεί να τα προστατέψει καλύτερα από εμάς. Ξέρουμε τα παιδιά μας καλά, τα χούγια και τις ιδιοτροπίες τους και έτσι, μπορούμε να καταλάβουμε αν κάτι πάει λάθος και να επέμβουμε αμέσως.
Βάλε υπενθύμιση στο κινητό για να τσεκάρεις διαρκώς πού βρίσκονται
Όσο κι αν το θέλουμε, είναι αδύνατον να μην αφήσουμε τα παιδιά από τα μάτια μας έστω και για ένα λεπτό. Η επίβλεψη είναι το κλειδί για να μην πάθουν τίποτα, αλλά δυστυχώς, η προσοχή μας αποσπάται είτε από τηλέφωνα, είτε από άλλα άτομα που μας μιλάνε. Βάλτε λοιπόν υπενθύμιση στο κινητό σας τηλέφωνο, η οποία θα σας ειδοποιεί συχνά πυκνά να τσεκάρετε τα μικρά σας – πού βρίσκονται κι αν χρειάζονται κάτι.
Δείξ’ τους τη σχέση ανάμεσα στο ύψος τους και στο βάθος του νερού
Το να κατανοήσουν τα παιδιά το βάθος του νερού σε σύγκριση με το ύψος τους είναι πολύ σημαντικό γιατί έτσι ξέρουν πού να κολυμπήσουν και πού όχι. Πάρτε τα, λοιπόν, απ’ το χέρι και μπείτε μαζί στη θάλασσα, δείχνοντάς τους πού πατώνουν και πού είναι επικίνδυνα. Εξηγήστε τους ότι καλύτερο είναι η στάθμη του νερού να φτάνει στο στήθος τους.
Μάθε τους τον κανόνα των 5 δευτερολέπτων
Με άλλα λόγια επιτρέπεται να μείνουν κάτω απ’ το νερό για 5 δευτερόλεπτα. Μάθετε στα παιδιά να προσέχουν το ένα το άλλο κι αν δουν κάποιο να μη βγαίνει στην επιφάνεια μετά από αυτό το διάστημα, να καλούν κάποιο ενήλικα για να επιβλέψει την κατάσταση.
Μάθε τους τι πρέπει να κάνουν αν χρειάζονται βοήθεια
Ακόμα κι αν το παιδί είναι δεινός κολυμβητής, μπορεί κάποια στιγμή να μην νιώσει καλά και να χρειαστεί βοήθεια. Μάθετέ του από πριν ότι το σημαντικό είναι να παραμείνει ψύχραιμο όσο μπορεί. Να σηκώσει το χέρι του στον αέρα και να το κουνήσει δεξιά-αριστερά μέχρι να έρθει κάποιος δίπλα του. Έτσι εξοικονομεί την ενέργειά του χωρίς να κουραστεί και θα μπορεί να επιπλέει μέχρι να φτάσει η βοήθεια.
πηγή: mama365