Ελλάδα

Κορωνοϊός: Στροφή στα εμβόλια m-RNA από την ΕΕ – Αφήνει εκτός κούρσας AstraZeneca και Johnson& Johnson

Στα εμβόλια των Pfizer/BioNTech φαίνεται να ποντάρει η Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να μην εκτροχιαστούν τα προγράμματα εμβολιασμού, έπειτα από τα προβλήματα που έχουν προκύψει με τα σκευάσματα της AstraZeneca και της Johnson & Johnson.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε μια συμφωνία με την γερμανο-αμερικανική κοινοπραξία Pfizer/BioNTech ώστε οι 27 να παραλάβουν ταχύτερα 50 εκατ. δόσεις του εμβολίου, ενώ συνολικά θα παραλάβει περίπου 1,8 δισ. δόσεις τα έτη 2022 και 2023.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Stampa, η οποία επικαλείται πηγές του ιταλικού υπουργείου Υγείας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν σκοπεύει να ανανεώσει τα συμβόλαιά της με τις AstraZeneca και Johnson & Johnson και φαίνεται ότι θα στηριχθεί αποκλειστικά στα εμβόλια με την τεχνολογία m-RNA, όπως αυτά των Pfizer/BioNTech, της Moderna και ενδεχομένως και αυτό της CureVac, όταν και εφόσον εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ)

Την ίδια στιγμή η Δανία έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που έπαψε να χορηγεί το εμβόλιο της AstraZeneca, παρόλο που ο ΕΜΑ εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι τα οφέλη του είναι περισσότερα από πιθανούς κινδύνους. Σύμφωνα με τις δανικές υγειονομικές αρχές, οι μελέτες έδειξαν υψηλότερη από την αναμενόμενη συχνότητα θρόμβων αίματος μετά από εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca, επηρεάζοντας περίπου ένα στα 40.000 άτομα.

Η Δανία έχει αποφασίσει επίσης να αναστείλει προσωρινά της χορήγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τσεχίας Γιαν Χάματσεκ δήλωσε ότι είχε δώσει εντολή στον Τσέχο πρέσβη στη Δανία να προσπαθήσει να αγοράσει τις 2,4 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων της AstraZeneca που δεν θα χρησιμοποιηθούν, ενώ ανέφερε ότι εάν εγκριθεί από τον ΕΜΑ το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, το οποίο χρησιμοποιεί την «τεχνολογία» του εμβολίου της AstraZeneca και της Johnson & Johnson τότε η χώρα του θα προμηθευτεί επιπλέον δόσεις.

Την ίδια στιγμή το Βέλγιο, η Δανία και η Ελβετία ανακοίνωσαν ότι θα χαλαρώσουν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, επιτρέποντας το άνοιγμα της εστίασης, υπό όρους, ενώ η Γερμανία, της οποίας οι μονάδες εντατικής θεραπείας βρίσκονται στο όριό τους, ανακοίνωσε για πρώτη φορά στην ιστορία της ότι θα μεταφέρει αρμοδιότητες στην πολιτική υγείας από τα ομόσπονδα κρατίδια στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Στην Ιταλία οι αρχές εμφανίζονται προβληματισμένες καθώς οι εξελίξεις ενδέχεται να επηρεάσουν το πρόγραμμα εμβολιασμού, με τον Ιταλό υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα, να χαρακτηρίζει το το εμβόλιο της Johnson & Johnson «πολύτιμο», τονίζοντας ότι παραμένει σε επαφή με τις αρμόδιες ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές. Η Γαλλία και η Ισπανία περιμένουν επίσης τις όποιες αποφάσεις του ΕΜΑ, ενώ συνεχίζουν να χρησιμοποιούν, τις ήδη περιορισμένες δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson.

Πηγή: protothema