Ελλάδα

Self test: 1 στις 1.000 η πιθανότητα να βγει ψευδώς αρνητικό – Τι είναι “ευαισθησία” και “ειδικότητα”

Εξαιρετικά μικρή, δηλαδή μία στις χίλιες, είναι η πιθανότητα να βγει ψευδώς αρνητικό ένα self test για τον κορωνοϊό. Αυτό προκύπτει από την ανάλυση της “ευαισθησίας” και της “ειδικότητας” του τεστ, την οποία περιέγραψε την Τετάρτη ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.

  • Ευαισθησία” του τεστ είναι η πιθανότητα να δώσει θετικό αποτέλεσμα, εφόσον ο εξεταζόμενος φέρει τον ιό. Τα self tests έχουν ευαισθησία 80%, που σημαίνει πως από τους 100 που έχουν τη νόσο, το τεστ θα εντοπίσει τους 80.
  • Ειδικότητα” του τεστ είναι η πιθανότητα να δώσει αρνητικό αποτέλεσμα εφόσον ο εξεταζόμενος δεν φέρει τον ιό. Δηλαδή, ειδικότητα 99% σημαίνει από τους 100 που δεν έχουν τον ιό, το τεστ θα θεωρήσει ότι όντως οι 99 δεν έχουν μολυνθεί.

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, τα αυτοδιαγνωστικά τεστ που διατίθενται, χαρακτηρίζονται κατ’ αρχήν από την πολύ υψηλή ειδικότητα, υψηλότερη από 99%, έτσι ώστε το ποσοστό των ψευδώς θετικών στον πληθυσμό θα είναι χαμηλό, ακόμα και όταν ο ιός δεν είναι τόσο συχνός ανάμεσά μας.

Επίσης, οι δοκιμασίες έχουν αρκετά υψηλή ευαισθησία, δηλαδή υψηλότερη και από 80%. Ωστόσο, η ευαισθησία αυτών φτάνει στο 95%, όσο μεγαλύτερο είναι το φορτίο του ιού στον οργανισμό.

Ως εκ τούτου, όσο πιο μεταδοτικός είναι κάποιος, τόσο πιο πιθανό είναι να τον πιάσει το συγκεκριμένο τεστ και να προλάβουμε με αυτό τον τρόπο τη μετάδοση.

Η ευρεία χρήση των αυτοδιαγνωστικών τεστ ως μέθοδος προσυμπτωματικού ελέγχου σε επίπεδο πληθυσμού, είναι μία στρατηγική Δημόσιας Υγείας που κερδίζει διαρκώς έδαφος. Αυτοδιαγνωστικά τεστ χρησιμοποιούνται σταδιακά σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Τσεχία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ψευδώς αρνητικά

Τα συγκεκριμένα self tests έχουν επιλεγεί, ώστε να δίνουν μικρό αριθμό ψευδώς αρνητικών.

Με τα διαθέσιμα στοιχεία και αν θεωρήσουμε ότι ο επιπολασμός αυτή τη στιγμή, που δεν είναι τόσο, είναι 1% στον πληθυσμό, η πιθανότητα να βγει ένα ψευδώς αρνητικό είναι λιγότερο από 1 στα 1.000.

Οπότε, είναι εξαιρετικά αξιόπιστο το αρνητικό αποτέλεσμα που παίρνουμε σε αυτή τη φάση, αλλά και σε περιπτώσεις που θα ήταν υψηλότερος ο επιπολασμός.

 

Πηγή: iatronet