Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας για το 2021 είναι: «Μαζί μπορούμε να φτάσουμε σε έναν πιο δίκαιο και υγιέστερο κόσμο». Με την ευκαιρία αυτή, ο ΠΟΥ ζητάει από την παγκόσμια κοινότητα την επείγουσα δράση για την εξάλειψη των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας και την επίτευξη καλύτερης υγείας για όλους.
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ο πλανήτης τιμάει σήμερα 7 Απριλίου, την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, σε συνθήκες πανδημίας και μάλιστα τρίτου σφοδρού κύματος. Μία πρωτόγνωρη εδώ και 100 χρόνια υγειονομική κρίση, για την οποία θυμόμαστε πολύ καλά πότε εισήλθαμε, δεν γνωρίζουμε ωστόσο ούτε μπορούμε να προβλέψουμε με ακρίβεια, πότε θα απελευθερωθούμε.
Μία κρίση δημόσιας υγείας, η οποία άλλαξε τον κόσμο μας, τις οικονομίες, τις επιχειρήσεις, τις εργασιακές συνθήκες και τις κοινωνικές συμπεριφορές. Μία πανδημία, η οποία επέβαλλε τους δικούς της όρους και κανόνες, δυστυχώς ενίσχυσε τις ανισότητες και εδραίωσε για τα καλά την πεποίθηση, ότι τελικά η υγεία και η διατήρησή της, κάνει κουμάντο και αποτελεί αναμφισβήτητα το ύψιστο αγαθό. Μόνο εάν υπάρχει υγεία υπάρχει και οικονομία, και θέσεις εργασίας και επενδύσεις και επιχειρήσεις. Μόνο εάν υπάρχει καλή υγεία, ο κόσμος μπορεί να ταξιδεύει απρόσκοπτα, να δημιουργεί, να απολαμβάνει το δώρο της ζωής και να προσφέρει κοινωνικά.
Η Παγκόσμια Υγεία σε αριθμούς
- Τουλάχιστον το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού εξακολουθεί να μην έχει πλήρη κάλυψη βασικών υπηρεσιών υγείας.
- 7,2 τρισ. δολάρια ή το 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ δαπανάται ετησίους για την υγεία.
- 371 δισ. δολάρια επενδύσεις για την επόμενη 15ετία θα έκαναν τον κόσμο μας πιο υγιή.
- 97 εκατ. πρόωρους θανάτους, θα μπορούσαν να αποτρέψουν οι επενδύσεις στα συστήματα υγείας.
- Η μέση παγκόσμια δαπάνη για την υγεία ανέρχεται στα 1011 δολάρια, με τις μισές χώρες να δαπανούν λίγότερο από 366 δολάρια ανά κάτοικο.
- Περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να ωθούνται σε συνθήκες ακραίας φτώχειας (που ορίζεται ότι ζουν με 1,90 δολάρια ή λιγότερο την ημέρα) επειδή πρέπει να πληρώσουν για την υγειονομική περίθαλψη.
- Πάνω από 800 εκατομμύρια άνθρωποι (σχεδόν το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού) δαπάνησαν τουλάχιστον το 10% των οικογενειακών προϋπολογισμών τους για να πληρώσουν για την υγειονομική περίθαλψη.
- 5,4 εκατ. παιδιά κάτω των 5 ετών πέθαναν το 2017.
- 1,25 εκατ. άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο σε τροχαία δυστυχήματα.
- 80% της πρόωρης καρδιακής νόσου, του εγκεφαλικού επεισοδίου και του διαβήτη μπορούν να προληφθούν.
- Το 23% όλων των εκτιμώμενων θανάτων παγκοσμίως συνδέεται με το περιβάλλον.
- 40.5 εκατ. θάνατοι οφείλονται σε μη μεταδοτικές ασθένειες (το 71% παγκοσμίως).
- 800.000 αυτοκτονίες σημειώνονται κάθε χρόνο στον κόσμο (ένας θάνατος κάθε 40 δευτερόλεπτα).
Ο Π.Ο.Υ σήμερα καλεί τους ηγέτες σε παγκόσμιο επίπεδο να αναλάβουν δράση και να δρομολογήσουν με πράξεις και όχι εξαγγελίες, την ανατροπή της κατάστασης αυτής. Όπως επισημαίνεται άλλωστε, για κάθε περίπτωση που έστω ένας άνθρωπος δεν έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, τότε επιβαρύνεται συνολικά η ανθρώπινη κοινωνία, όχι μόνο ηθικά αλλά και οικονομικά. Είναι ζήτημα της πολιτείας να μεριμνήσει για κάθε κοινωνικό σύνολο, διασφαλίζοντας σε όλους μας μία καλύτερη ποιότητα ζωής, σ ένα περιβάλλον όπου θα μπορούμε όλοι να απολαμβάνουμε ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες.
Κλείνοντας, όσο δυσάρεστη και αν είναι η πραγματικότητα που βιώνουμε τον τελευταίο έναν χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο, η εμφάνιση του κορονοϊού μας έδωσε ένα σημαντικό μάθημα. Μας έμαθε πως κανείς δεν μπορεί να είναι απόλυτα ασφαλής, όταν δεν είμαστε όλοι ασφαλείς. Μας έδωσε την ευκαιρία να αντικρύσουμε από ένα διαφορετικό πρίσμα τις κοινωνικές διακρίσεις και να συνειδητοποιήσουμε πως για να αποκτήσουμε όλοι ανεξαιρέτως πρόσβαση στη δημόσια υγεία, για να οικοδομηθούν αποτελεσματικά συστήματα υγείας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, χρειάζεται οι αρμόδιοι φορείς να συνεργαστούν, διακρατικά, ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες και να το επιτύχουμε.
Πηγή: sansimera.gr / newsbomb