ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ
- Κόστος συμμετοχής: 30€ (συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.)
- Ημερομηνία & Ώρα: ΣΑΒΒΑΤΟ 20 Φεβρουαρίου 2021, 18:00-19:30
- Εισηγήτρια: Μαντώ Αγουρίδου, Κλινική Ψυχολόγος MSc
- Προλογίζει: Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
- Παρέχεται Βεβαίωση Παρακολούθησης
- Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί μέσω της εφαρμογής ΖΟΟΜ
- Περιορισμένος αριθμός θέσεων
*Υποχρεωτικό είναι η αίτηση εγγραφής και η κατάθεση του ποσού συμμετοχής να πραγματοποιηθούν μέχρι Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι διατροφικοί σε συνδυασμό με ψυχολογικούς παράγοντες επηρεάζουν την εξέλιξη του σωματικού βάρους των παιδιών.
Επιπλέον, παρουσιάζεται άμεσος συσχετισμός της παιδικής ψυχοπαθολογίας με την παιδική διατροφή και την παχυσαρκία.
Ταυτόχρονα, τα παιδιά με παχυσαρκία βιώνουν ποικίλα ψυχοκοινωνικά προβλήματα τα οποία επηρεάζουν την ψυχο-συναισθηματική τους κατάσταση και γενικότερα την ποιότητα της ζωής τους.
Αυτά τα ψυχοκοινωνικά προβλήματα έχουν συνδεθεί με παράγοντες πρόκλησης διαταραχών διατροφής στα παιδιά και κατ’ επέκταση με αδυναμία ρύθμισης του σωματικού τους βάρους.
Το παραπάνω πρόβλημα επεκτείνεται συνολικά και σε διάφορες διαταραχές λήψης τροφής που μπορεί να αντιμετωπίσουν τα παιδιά (ψυχογενής ανορεξία, ψυχογενής βουλιμία, διαταραχή αδηφαγίας, πίκα – Αλλοτριοφαγία, διαταραχή μηρυκασμού και η αποφευκτική – περιοριστική διαταραχή πρόσληψης τροφής).
Ακόμη, κατά τα παραπάνω φαινόμενα παρουσιάζονται και δυσκολίες – εμπόδια στην εν γένει θεραπεία, τα οποία ο ειδικός επαγγελματίας υγείας θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του.
Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να κατανοηθούν τα διαγνωστικά κριτήρια των ανωτέρω διαταραχών, τα κύρια χαρακτηριστικά τους και οι επιπλοκές τους.
WEBINAR: Παιδική Παχυσαρκία & Διατροφικές Διαταραχές
Στο πρώτο μέρος του webinar οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν για τη σχέση του άγχους, της κατάθλιψης και άλλων μορφών παιδικής ψυχοπαθολογίας με την παιδική παχυσαρκία ώστε να διευρύνουν την προσέγγισή τους λαμβάνοντας υπόψη και την ψυχο-συναισθηματική κατάσταση των παιδιών με παχυσαρκία, προκειμένου να εξατομικεύουν την παρέμβασή τους ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε παιδιού.
Έπειτα θα αναλυθούν κάποια διαγνωστικά κριτήρια προκειμένου να διακρίνουν διάφορες διαταραχές λήψης τροφής και τις επιπλοκές τους στα παιδιά, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν πιθανές ψυχοκοινωνικές δυσκολίες και εμπόδια στη ρύθμιση του βάρους των παιδιών με διατροφικές διαταραχές.
Τέλος θα συζητηθούν τεχνικές με βάση το γνωσιακό – συμπεριφορικό μοντέλο (CBT) και το βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο προσέγγισης στη διαχείριση παιδιών με διατροφικές διαταραχές.
Στο δεύτερο μέρος του webinar θα υπάρξουν διαδραστικές δραστηριότητες με τους συμμετέχοντες και θα υπάρχει χρόνος για ερωτήσεις και διευκρινίσεις.
Eπίσης, θα συζητηθούν παραδείγματα από την κλινικη πράξη και θα δοθεί η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να δεχτούν συμβουλές για τα δικά τους περιστατικά.
Σε ποιους απευθύνεται
Το WEBINAR: Παιδική Παχυσαρκία & Διατροφικές Διαταραχές απευθύνεται σε ευαισθητοποιημένους επαγγελματίες υγείας που ασχολούνται ενεργά με το συγκεκριμένο αντικείμενο και κυρίως σε ψυχολόγους, παιδοψυχολόγους, διατροφολόγους, ιατρούς (παιδίατροι, ενδοκρινολόγοι κλπ.).
Επιπλέον μπορούν να συμμετέχουν γυμναστές, σύμβουλοι διατροφής και ψυχικής υγείας, Life Coaches, σχολικοί σύμβουλοι αλλά και φοιτητές Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της ημεδαπής και της αλλοδαπής, απόφοιτοι μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης συναφών ειδικοτήτων (Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης) και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Λυκείου, Επαγγελματικού Λυκείου ή Επαγγελματικής Σχολής).
Μαντώ Αγουρίδου, Κλινική Ψυχολόγος, ΠΜΣ Διασυνδετική Ψυχιατρική
- Επιστημονικός Συνεργάτης Β’ Ψυχιατρική Κλινική & Β’ Προπ. Παθολογική Κλινική – Παν/μιακό ΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ».
- Αdvisor/Counseling specialist for children στο American Community Schools.
Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης, Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος
- Διδάκτωρ Παιδικής Διατροφής και Παχυσαρκίας ΤEΔΔ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
- Επιστημονικός Διευθυντής ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ – Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
- Επιστημονικός Συνεργάτης ΤΕΔΔ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
- Επιστημονικός Συνεργάτης Α’ Νευρολογικής Κλινικής, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ Αιγινήτειο Νοσοκομείο
- Εκπαιδευτής Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών