Εκμεταλλεύσου τη μεγάλη ποικιλία που υπάρχει στις λαϊκές αγορές και παίξε με τα φρέσκα αρώματα. Η γλυκόξινη γεύση και η οξύτητα ενισχύουν τα υπόλοιπα συστατικά κάνοντας το αποτέλεσμα πιο δυνατό και περίπλοκο.
Τα λεμόνια και τα λάιμ είναι εξαιρετικές επιλογές, μην ξεχνάς όμως τα σαγκουίνια και όλα τα υπόλοιπα εσπεριδοειδή. Καθένα προσφέρει μια διαφορετική γευστική νότα – και μία δόση βιταμίνης C.
Ποια είναι τα φρούτα με βιταμίνη C;
- Λάιμ
- Λεμόνια μέγιερ
- Λεμόνια
- Φράπες
- Κόκκινα γκρέιπφρουτ
- Λευκό γκρέιπφρουτ
- Σαγκουίνια
- Πορτοκάλια ναβελίνες
- Πορτοκάλια
Δες πώς να χρησιμοποιήσεις ολόκληρο το φρούτο, από τη φλούδα μέχρι το χυμό του:
1. Ζωντάνεψε μια βινεγκρέτ
Χτύπησε χυμό γκρέιπφρουτ ή μανταρινιού με ένα μικρό κρεμμύδι, ελαιόλαδο, ελάχιστο χυμό πορτοκαλιού, χυμό και ξύσμα λεμονιού, λίγο λευκό ξίδι, αλάτι και πιπέρι.
2. Φτιάξε άλειμμα «μαργαρίτα»
Για ένα πιάτο με σολομό ανακάτεψε ξύσμα λάιμ με τριμμένο κόλιαντρο, σπόρους μουστάρδας, μια πρέζα μπούκοβο ή καυτερές πιπεριές chipotle σε σάλτσα μυρωδικών, χοντροκομμένο κόλιαντρο, αλάτι και τεκίλα. Άπλωσε το μείγμα επάνω στο ψάρι πριν το ψήσεις.
3. Δώσε ξεχωριστό άρωμα στη σούπα
Αναβάθμισε αρωματικά μια σούπα με πατάτα και πράσο προσθέτοντας ξύσμα κίτρου ή ανάμειξε το ξύσμα με μαϊντανό και σκόρδο για να το πασπαλίσεις πάνω από μια σούπα με όσπρια.
4. Δοκίμασε μια γλυκόξινη salsa
Χοντρόκοψε τη σάρκα από ένα σαγκουίνι και λεμόνι μέγιερ και ανακάτεψέ τα με κυβάκια από βρασμένα παντζάρια, ψιλοκομμένες πιπεριές τσίλι, κόλιαντρο, αλάτι, λίγο χυμό λάιμ, κρεμμύδι και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Σέρβιρε με ψητή αραβική πίτα.
*Για καλύτερη απορρόφηση να θυμάσαι ότι η βιταμίνη C αντέχει λίγες ώρες του αίματος, οπότε προτίμησε να παίρνεις μικρές ποσότητές της συχνά μέσα στη μέρα.
Πηγή: shape.gr