Α΄ Χειρουργική Κλινική ΙΑΣΩ Θεσσαλίας: Επιτυχημένη λαπαροσκοπική τυφλεκτομή με διεγχειρητική κολονοσκόπηση σε 86χρονο ασθενή!
Με επιτυχία διενεργήθηκε ένα ακόμα απαιτητικό και ασυνήθιστο χειρουργείο από την ομάδα της Α’ Χειρουργικής Κλινικής του ΙΑΣΏ Θεσσαλίας, σε ασθενή 86 ετών.
Αιτία της επέμβασης υπήρξε ένας μεγάλος πολύποδας στο πρώτο τμήμα του παχέος εντέρου (τυφλό έντερο), διαγνωσμένος από το 2016, ο οποίος δεν γινόταν να αφαιρεθεί ενδοσκοπικά. Τότε προτάθηκε στον ασθενή, ως μοναδική λύση, η ανοιχτή χειρουργική αφαίρεση του πολύποδα με τομή (λαπαροτομία). Ο 86χρονος ασθενής, είχε ήδη χειρουργηθεί προ δεκαετίας με λαπαροτομία, επίσης για μεγάλο πολύποδα στο παχύ έντερο και έφερε πολλαπλές μεγάλες κήλες σε όλο το μήκος της παλιάς τομής, ενώ η παρουσία συμφύσεων ενδοπεριτοναϊκά ήταν σχεδόν βέβαιη. Εξαιτίας της προηγούμενης τραυματικής εμπειρίας του, αρνούνταν όλα αυτά τα χρόνια το νέο χειρουργείο.
Τους τελευταίους μήνες ανέπτυξε έντονο διαρροϊκό σύνδρομο με νεφρική ανεπάρκεια και αναιμία, με αιτία την αύξηση του μεγέθους του γνωστού πολύποδα, αλλά και την εμφάνιση πολυάριθμων μικρότερων πολυπόδων γύρω από αυτόν (carpet lesions), όπως φάνηκε στην νέα κολονοσκόπηση. Οι εκτεταμένες αυτές βλάβες, ενώ καταλάμβαναν ολόκληρο το τυφλό, φάνηκαν οριακά να μην επεκτείνονται στο γειτονικό τμήμα του παχέος εντέρου (ανιόν κόλον) και να μην έρχονται σε επαφή με το σημείο εισόδου του λεπτού εντέρου στο παχύ έντερο (ειλεοτυφλική βαλβίδα), ενώ μακροσκοπικά δεν υπήρχαν σημεία κακοήθειας.
Με τον ασθενή και τους οικείους του συζητήθηκε και αποφασίστηκε η χειρουργική επέμβαση να γίνει λαπαροσκοπικά, ενώ τέθηκε πρωταρχικός στόχος της επέμβασης η αφαίρεση μόνο του τυφλού εντέρου. Για να εξασφαλιστεί, όμως η αφαίρεση όλων των πολυπόδων, χωρίς το ρίσκο να στενέψει η ειλεοτυφλική βαλβίδα, λόγω της οριακής θέσης των βλαβών, ήταν απαραίτητη η διενέργεια διεγχειρητικής κολονοσκόπησης με την μέθοδο του ραντεβού, ώστε η εκτομή του εντέρου να γίνει υπό άμεση ενδοσκοπική όραση. Εναλλακτικά, θα έπρεπε να αφαιρεθεί μεγαλύτερο μέρος του παχέος εντέρου μαζί με την ειλεοτυφλική βαλβίδα (ειλεοτυφλική εκτομή) και να διενεργηθεί ειλεοκολική αναστόμωση, με πιθανή συνέπεια την αύξηση της νοσηρότητας από την αναστόμωση και τη μεγαλύτερη διάρκεια του χειρουργείου.
Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε από τους Επιμελητές της Α’ Χειρουργικής Κλινικής κ. Μάριο Κωνσταντίνο Κόκκαλη και κ. Ευάγγελο Μαργώνη. Την διεγχειρητική κολονοσκόπηση διενήργησε ο Γαστρεντερολόγος κ. Χρήστος Ρίζος, ενώ την αναισθησία έδωσε ο κ. Δήμος Χαραλαμπίδης. Σημαντική δε, υπήρξε η συμβολή του Διευθυντή της Κλινικής κ. Ευάγγελου Καναβού στον οργάνωση του όλου εγχειρήματος.
Η λαπαροσκοπική προσέγγιση, με μόλις 3 τομές 5 και 10 χιλιοστών, μείωσε το χειρουργικό τραύμα στο ελάχιστο σε σχέση με την ανοιχτή χειρουργική, ενώ η διεγχειρητική κολονοσκόπηση εξασφάλισε την ελάχιστη απώλεια εντέρου, με ασφάλεια, αλλά και ριζική αφαίρεση της νόσου. Μετά την επέμβαση ο ασθενής μεταφέρθηκε σε απλό θάλαμο νοσηλείας και πήρε εξιτήριο την 3η ημέρα.
Για ακόμα μία φορά αποδείχτηκε, πως η προχωρημένη ηλικία και τα προηγούμενα χειρουργεία στην κοιλιά, δεν αποτελούν αντένδειξη για τη λαπαροσκοπική χειρουργική σε παθήσεις του παχέος εντέρου. Προϋπόθεση είναι η εμπειρία και εξειδίκευση του χειρουργού στη λαπαροσκοπική χειρουργική, η υποστήριξη από έμπειρους και ικανούς γιατρούς άλλων ειδικοτήτων (αναισθησιολόγους, γαστρεντερολόγους), καθώς και η διαθεσιμότητα της πλέον σύγχρονης υλικοτεχνικής υποδομής, που προσφέρεται στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας.