Με πρόγραμμα 69.000 ευρώ που χρηματοδοτεί από το ΕΣΠΑ 2014-2020- Προσλαμβάνονται για 18 μήνες 3 στελέχη
Ηλικιωμένους που πάσχουν από Αλτζχάιμερ στο Βόλο και τις οικογένειες τους στηρίζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας με πρόγραμμα 69.000 ευρώ που χρηματοδοτεί από το ΕΣΠΑ 2014-2020. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας δημοπρατεί τη διασύνδεση του Κέντρου Ημέρας Βόλου της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Αlzheimer και Συγγενών Διαταραχών με τα ΚΑΠΗ και τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) του Δήμου Βόλου και των όμορων Δήμων. Από το έργο ωφελούνται 75 άτομα και προσλαμβάνονται για 18 μήνες 3 στελέχη: ψυχολόγος, κοινωνικός λειτουργός και γιατρός.
«Βελτιώνουμε την πρόσβαση των ανθρώπων σε προσιτές, βιώσιμες και ποιοτικές υπηρεσίες φροντίδας και περίθαλψης» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.«Σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών Βόλου, το Δήμαρχο Βόλου Αχιλλέα Μπέο και τις υπηρεσίες μας προχωράμε σε ένα έργο που ωφελεί δεκάδες ηλικιωμένους με συμπτώματα άνοιας και τις οικογένειες τους. Είμαστε κοντά στην κοινωνία και τις ανάγκες της, γιατί το Alzheimer είναι μια ασθένεια που αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερες οικογένειες σήμερα με μεγάλο ψυχολογικό και οικονομικό κόστος. Παράλληλα με το πρόγραμμα διασύνδεσης του Κέντρου Ημέρας Βόλου με τις κοινωνικές δομές του Δήμου, δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.
Οι δράσεις
Δικαιούχος και φορέας υλοποίησης του έργου είναι η Ελληνική Εταιρεία Νόσου ALZHEIMER και συγγενών διαταραχών Βόλου. Το έργο συνίσταται στη χρηματοδότηση για 18 μήνες της λειτουργίας προγράμματος διασύνδεσης των υφιστάμενων και νέων Κέντρων Ημέρας με Μονάδες ΟΤΑ για την τρίτη ηλικία όπως τα ΚΗΦΗ, ΚΑΠΗ, με στόχο τη διασύνδεση των ανωτέρω δομών και την παροχή υπηρεσιών πρόληψης και φροντίδας από τους επαγγελματίες των κοινωνικών υπηρεσιών των ΟΤΑ. Η δράση αφορά στην ενημέρωση και εκπαίδευση του πληθυσμού σχετικά με τις μεθόδους πρόληψης της άνοιας. Επίσης, περιλαμβάνει το σχεδιασμό και την εφαρμογή σχετικών προληπτικών προγραμμάτων.
Περιλαμβάνεται επίσης πρόγραμμα διασύνδεσης των Ιατρείων Μνήμης και Νοητικών λειτουργιών με Δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας των Γενικών Νοσοκομείων, (μέσω δράσεων κατάρτισης και on the job training) με στόχο την παροχή υπηρεσιών πρόληψης και φροντίδας από τους επαγγελματίες ΠΦΥ. Η δράση αποβλέπει στην ένταξη της άνοιας στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και αφορά στην οργάνωση υπηρεσιών έγκαιρης διάγνωσης και διαχείρισης των ατόμων με άνοια – Alzheimer. Στόχος της Δομής είναι η ανάπτυξη ενός σημείου αναφοράς, το οποίο θα παρέχει ενημέρωση, υποστήριξη, συνεργασία με Υπηρεσίες και Δομές των ΟΤΑ, αποσκοπώντας στην βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και την εξυπηρέτηση των αναγκών των ωφελουμένων σε θέματα ψυχικής υγείας.