Ειδικές συστάσεις που αφορούν την παχυσαρκία και τη λοίμωξη από COVID-19 κάνει η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Παχυσαρκίας, του Μεταβολισμού και των Διαταραχών Διατροφής (ΕΠΑΜΕΔΙ).
Όπως αναφέρει, μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν δεδομένα που αποδεικνύουν ότι η λοίμωξη COVID-19 προσβάλλει περισσότερο τα άτομα με παχυσαρκία από ό,τι τα νορμοβαρή. Αντιθέτως, ο κίνδυνος βαρείας προσβολής (Σύνδρομο Οξείας Αναπνευστικής Δυσχέρειας – ΣΟΑΔ) αυξάνεται όταν υπάρχει παχυσαρκία 3ου βαθμού, ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) ξεπερνά το 40kg/m2, με τα δεδομένα για τη γρίπη Α (Η1Ν1).
Η παχυσαρκία, ανεξαρτήτως ΔΜΣ, μπορεί να συνοδεύεται από μία ή περισσότερες συν νοσηρότητες, οι οποίες έχουν ταξινομηθεί ως παράγοντες κινδύνου για βαριές μορφές νόσησης από COVID-19 σε διαφορετικά δημοσιευμένα άρθρα του τελευταίου διμήνου: Αρτηριακή υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, στεφανιαία νόσο. Εξάλλου, η αντιμετώπιση στη ΜΕΘ των ασθενών με παχυσαρκία, ανεξαρτήτως της νόσου για την οποία νοσηλεύονται, παρουσιάζει πολλαπλά και ιδιαίτερα προβλήματα (διασωλήνωση, δοσολογία φαρμάκων, θεραπευτικοί χειρισμοί, νοσηλευτική φροντίδα), όπως σημειώνει η ΕΠΑΜΕΔΙ. Κατά συνέπεια, τονίζει, τα προληπτικά μέτρα και τα μέτρα απομόνωσης που εφαρμόζονται για όλο τον πληθυσμό πρέπει να τηρούνται αυστηρά από τα άτομα με παχυσαρκία και το άμεσο περιβάλλον τους.
Με τα σημερινά δεδομένα, η αντιμετώπιση των ατόμων με παχυσαρκία που είναι ύποπτα για λοίμωξη από COVID-19 είναι η ίδια με εκείνη που προτείνεται στον γενικό πληθυσμό.
Σύμφωνα με την ΕΠΑΜΕΔΙ, δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα δεδομένα για την επίδραση μίας πρόσφατης απώλειας βάρους (π.χ. μετά από βαριατρική επέμβαση) στη βαρύτητα της λοίμωξης από COVID-19. «Όμως οι ασθενείς οι οποίοι ανέπτυξαν Σύνδρομο Οξείας Αναπνευστικής Δυσχέρειας είχαν συχνότερα υποθρεψία σε σχέση με τους ασθενείς που δεν ανέπτυξαν ΣΟΑΔ.
Τα άτομα που έχουν υποβληθεί σε βαριατρική επέμβαση πρέπει να συνεχίσουν την παρακολούθησή τους από τον γιατρό τους και να είναι υποδειγματικοί στην τήρηση των οδηγιών διατροφής και στη λήψη των συμπληρωμάτων διατροφής που τους έχουν συνταγογραφηθεί για να αποφύγουν την υποθρεψία λόγω έλλειψης πρωτεϊνών και βιταμινών», επισημαίνει η ΕΠΑΜΕΔΙ.
Επίσης, συστήνει στα άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία 3ου βαθμού να έρθουν σε επικοινωνία με τον γιατρό τους.
Πηγή: onmed