Η ρομποτική χειρουργική μπορεί να έχει θέση στη χειρουργική αντιμετώπιση προσεκτικά επιλεγμένων ασθενών με προχωρημένο καρκίνο των ωοθηκών!
Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου McGill του Καναδά σε πρόσφατη δημοσίευσή τους που φιλοξενήθηκε σε από τα μεγαλύτερα περιοδικά με αντικείμενο τη Γυναικολογική Ογκολογία (Int J Gynecol Cancer;2019;29:1341-7).
Πώς αντιμετωπίζεται ο προχωρημένος καρκίνος ωοθηκών σήμερα;
Ο καρκίνος των ωοθηκών διαγιγνώσκεται σε προχωρημένο στάδιο στο 70-80% των περιπτώσεων. Αρκετές φορές, οι ασθενείς δεν μπορούν να υποβληθούν σε άμεση χειρουργική επέμβαση (πρωτογενή κυτταρομείωση) με επιτυχία, λόγω μεγάλης έκτασης της νόσου, προχωρημένης ηλικίας, κακής θρεπτικής κατάστασης ή άλλων προβλημάτων υγείας.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο καρκίνος των ωοθηκών αντιμετωπίζεται με την αρχική χορήγηση χημειοθεραπείας και οι ασθενείς επαναξιολογούνται για χειρουργική επέμβαση (ενδιάμεση κυτταρομείωση) μετά από 3-4 κύκλους.
Η ενδιάμεση κυτταρομείωση περιλαμβάνει την αφαίρεση της μήτρας, των σαλπίγγων, των ωοθηκών, του επιπλόου και των μεταστατικών εστιών που δεν ανταποκρίθηκαν πλήρως στη χημειοθεραπεία, εφ’ όσον υπάρχουν. Κατά κανόνα, η ενδιάμεση κυτταρομείωση γίνεται ανοικτά, με μια μεγάλη, κάθετη τομή που εκτείνεται από την πύελο μέχρι πάνω από τον ομφαλό.
Τι έδειξε η νέα μελέτη;
Ο προχωρημένος καρκίνος των ωοθηκών αποτέλεσε το αντικείμενο μελέτης από μια σημαντική ερευνητική ομάδα του Καναδά. Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές συνέκριναν δύο ομάδες ασθενών που υπεβλήθησαν σε ενδιάμεση κυτταρομείωση: η πρώτη ομάδα αντιμετωπίστηκε με ανοικτή επέμβαση την περίοδο 2006-2008 και η δεύτερη με ανοικτή ή ρομποτική επέμβαση μεταξύ 2008 και 2014.
Με βάση τα αποτελέσματά τους, η ρομποτική επέμβαση οδήγησε σε πλήρη αφαίρεση των ενεργών μεταστατικών εστιών σε ποσοστό 82%, ενώ, στο υπόλοιπο 18% των περιπτώσεων, η μέγιστη διάμετρος της εναπομείνασας νόσου δεν ξεπερνούσε το 1 cm. Περαιτέρω, όταν ο προχωρημένος καρκίνος των ωοθηκών, μετά την αρχική χορήγηση χημειοθεραπείας, αντιμετωπίστηκε ρομποτικά, η απώλεια αίματος και η παραμονή των ασθενών στο νοσοκομείο ήταν μικρότερες.
Τονίζεται, πως η πρόγνωση των ασθενών δεν διέφερε, ανεξαρτήτως του τρόπου χειρουργικής αντιμετώπισής τους. Τέλος, η χορήγηση της απαιτούμενης, μετεγχειρητικής χημειοθεραπείας μετά από ρομποτική ενδιάμεση κυτταρομείωση έγινε μετά από μόλις 13 ημέρες κατά μέσο όρο.
Με ποια κριτήρια οι ασθενείς μετά από αρχική (νεοεπικουρική) χημειοθεραπεία επελέγησαν για ρομποτική επέμβαση;
Η επιλογή των ασθενών που μπορούν να αντιμετωπιστούν ρομποτικά με επιτυχία αποτελεί ένα από τα κορυφαία ζητήματα σε αυτές τις περιπτώσεις. Με βάση τα κριτήρια της μελέτης, απαραίτητη προϋπόθεση για τη ρομποτική ενδιάμεση κυτταρομείωση ήταν η ελάττωση του καρκινικού δείκτη CA-125 κατά τουλάχιστον 80% μετά τη χημειοθεραπεία, η απουσία ασκίτη (ελεύθερου υγρού στην κοιλιά) και η εξαιρεσιμότητα των μεταστατικών εστιών, με βάση τουλάχιστον τις προεγχειρητικές αξονικές τομογραφίες.
Οι αντίστοιχες αποφάσεις λαμβάνονταν στο Ογκολογικό Συμβούλιο με τη συμμετοχή Γυναικολόγων Ογκολόγων και άλλων εξειδικευμένων Ιατρών, όπως άλλωστε ο προχωρημένος καρκίνος των ωοθηκών πάντα απαιτεί.
Τι σημαίνουν τα ευρήματα αυτής της μελέτης για την κλινική πράξη;
Με αφορμή τα παραπάνω αποτελέσματα, ο Βασίλης Σιούλας, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος με εξειδίκευση στη Γυναικολογική Ογκολογία στο διεθνούς φήμης Memorial Sloan Kettering Cancer Center της Νέας Υόρκης, δήλωσε: «Μετά τη μελέτη INTERNATIONAL MISSION και άλλες μεμονωμένες αναφορές, επιβεβαιώνεται πως η ρομποτική χειρουργική είναι αρκετές φορές εφικτή στον προχωρημένο καρκίνο των ωοθηκών μετά από νεοεπικουρική χημειοθεραπεία.
Οι λιγότερες επιπλοκές, η μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο και η δυνατότητα ταχύτερης επανέναρξης της χημειοθεραπείας ανήκουν στα βασικά πλεονεκτήματα αυτής της στρατηγικής. Σε κάθε περίπτωση και μέχρι να υπάρξουν δεδομένα από μεγαλύτερες, προοπτικές μελέτες, η πολύ προσεκτική επιλογή των ασθενών και η αντιμετώπισή τους από εξειδικευμένους Γυναικολόγους Ογκολόγους με εκπαίδευση και εμπειρία στη ρομποτική χειρουργική είναι επιβεβλημένα».
Πηγή: onmed