Οι παρενέργειες των χημειοθεραπειών στο καρδιαγγειακό σύστημα είναι πιθανό να μετριαστούν, εφόσον ο ασθενής ακολουθήσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα άσκησης επισημαίνει νέα έρευνα, τα συμπεράσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «European Journal of Preventive Cardiology».
Οι χημειοθεραπείες συνήθως προκαλούν καρδιακά προβλήματα λόγω του ότι εξασθενούν την λειτουργία της καρδιάς, ενώ ειδικά σε ασθενείς με υπέρταση, αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.
Οι ερευνητές μάλιστα διαπίστωσαν, ότι οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, αυξάνουν και τον κίνδυνο καρκίνου, ενώ οι ασθενείς θα πρέπει να ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή, να σταματήσουν το κάπνισμα, να διατηρούν το βάρος τους σε φυσιολογικά επίπεδα και να γυμνάζονται τακτικά, προκειμένου να ενισχύσουν την υγεία τους.
Η έρευνα εστιάζει στην σημασία του να ακολουθεί κάθε ασθενής ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα άσκησης, το οποίο όμως πρέπει να διαμορφωθεί από μια ομάδα ειδικών, οι οποίοι θα λάβουν υπόψη το ιστορικό, το είδος της θεραπείας που ακολουθεί ο ασθενής και το αν μπορεί να ανταποκριθεί στο είδος της άσκησης.
Είνα μάλιστα σημαντικό ο ασθενής να ξεκινήσει να γυμνάζεται όσο το δυνατόν γρηγορότερα μετά τη διάγνωση, αν είναι δυνατόν προτού ακόμα ξεκινήσει τη θεραπευτική αγωγή.
Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Φλάβιο Ντασκένζι, ο οποίος είναι καρδιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Σιένα, οι καρκινοπαθείς συνήθως είναι λιγότερο δραστήριοι, συγκριτικά με εκείνους που δεν έχουν νοσήσει. «Η άσκηση είναι απαραίτητη για ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο, οι οποίοι βρίσκονται υπό θεραπεία, ανεξάρτητα από τον τύπο της θεραπείας».
Ποιο είναι όμως το είδος της άσκησης που ωφελεί περισσότερο;
Ο Ντασκένζι τονίζει ότι οι ασκήσεις με αντιστάσεις θα ωφελήσουν περισσότερο του ασθενείς που έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό λόγω καρκίνου. Άλλα είδη, όπως η μυϊκή ενδυνάμωση, είναι ασφαλή και αποτελεσματική για όσους πάσχουν από καρκίνο των πνευμόνων.
Το πρόγραμμα άσκησης που θα ακολουθήσει ο ασθενής θα πρέπει να διαμορφωθεί από μια ομάδα γιατρών, συμπεριλαμβανομένων ογκολόγων, καρδιολόγων, φυσικών θεραπευτών, νοσοκόμων, διατροφολόγων και ψυχολόγων, επισημαίνουν οι ερευνητές.
«Η σωματική δραστηριότητα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον καρκίνο, μπορεί να αντισταθμίσει τις αρνητικές επιδράσεις των θεραπειών στο καρδιαγγειακό σύστημα, να ανακουφίσει παρενέργειες των θεραπειών, όπως είναι η ναυτία και η κόπωση, αποτρέποντας ταυτόχρονα και τις ανεπιθύμητες αλλαγές στο σωματικό βάρος», καταλήγει ο Ντασκέντζι.
Πηγή: healthday.com