Στη σύγχρονη εποχή, ολοένα και περισσότερες γυναίκες αποφασίζουν να κάνουν παιδί σε προχωρημένη ηλικία. Εντούτοις, όσο τα χρόνια περνούν, το ωοθηκικό δυναμικό τους μειώνεται καθώς και η δυνατότητα να παράγουν πολλά και καλά ωάρια.
Μια γυναίκα γεννιέται με ένα σημαντικό αριθμό ωαρίων τα οποία δεν αναπαράγονται, αλλά ωριμάζουν κάθε μήνα. Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός τους και ταυτόχρονα η ποιότητά τους μειώνονται με γρήγορους ρυθμούς.
Μετά τα 35 χρόνια ξεκινά η σταδιακή επιδείνωση της ποιότητας των ωαρίων, η οποία κορυφώνεται στην ηλικία των 44-45 ετών, ενώ μετά τα 38 έτη παρατηρείται σημαντική μείωση του αριθμού των ωαρίων που παράγει μια γυναίκα ακόμα και με εξωσωματική γονιμοποίηση.
Όταν προσπαθούμε να πετύχουμε εγκυμοσύνη με εξωσωματική γονιμοποίηση σε γυναίκες άνω των 40-41 ετών ή ακόμα και σε γυναίκες μικρότερης ηλικίας που έχουν φτωχή απάντηση στα φάρμακα που χορηγούμε, τότε βρισκόμαστε μπροστά σε μια δύσκολη κατάσταση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είτε χορηγηθούν μεγάλες ποσότητες φαρμάκων, είτε χορηγηθούν πολύ μικρές, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: λίγα ωάρια (κάτω από 7) και 1-2 έμβρυα, το οποίο σημαίνει ότι η απάντηση των ωοθηκών στα φάρμακα είναι πολύ φτωχή. Για το λόγο αυτό και οι γυναίκες αυτές ονομάζονται πτωχές απαντήτριες.
Mini Εξωσωματική
Η κλασική Εξωσωματική έχει μειωμένα ποσοστά επιτυχίας σε γυναίκες άνω των 40 ετών ή και σε μικρότερης ηλικίας που έχουν φτωχή απάντηση στα φάρμακα. Σε αυτές τις περιπτώσεις τη λύση δίνει η Mini Εξωσωματική ή αλλιώς ο τροποποιημένος φυσικός κύκλος.
Πρόκειται για μια παραλλαγή της κλασικής εξωσωματικής, που προσομοιάζει στο φυσικό κύκλο, αλλά έχει καλύτερα αποτελέσματα. Αντί να χορηγούνται υψηλές δόσεις φαρμάκων, στις περιπτώσεις που αυτό δεν προσφέρει κανένα επιπλέον όφελος, χορηγείται μικρή ποσότητα φαρμάκων, με αποτέλεσμα να λαμβάνονται 1-3 ωάρια, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να σπάσουν, όπως συμβαίνει στο φυσικό κύκλο.
Η Mini Εξωσωματική είναι μια θεραπεία επαναλαμβανόμενων προσπαθειών όπου τα ωάρια που ανευρίσκονται, γονιμοποιούνται κάθε φορά με το σπέρμα του συντρόφου και τα έμβρυα που δημιουργούνται, καταψύχονται στο στάδιο της βλαστοκύστης.
Όταν συγκεντρωθούν 3-4 έμβρυα πολύ καλής ποιότητας, αποψύχονται και γίνεται μόνο μία εμβρυομεταφορά με όλα τα έμβρυα μαζί.
Τα υπέρ και τα κατά
Η επιτυχία της μεθόδου είναι σημαντικά υψηλότερη από το 25% του φυσικού κύκλου ανά εμβρυομεταφορά, και φθάνει ακόμα και το 45% στην ηλικία των 40, ποσοστό που θεωρείται εξαιρετικό, ειδικά για γυναίκες με ελάχιστη παραγωγή ωαρίων ή και προχωρημένης αναπαραγωγικής ηλικίας.
Εντούτοις, σε πολύ φτωχές απαντήτριες απαιτούνται 1-3 κύκλοι για να συλλεχθούν τελικά 3 έμβρυα καλής ποιότητας. Η οικονομική επιβάρυνση, όμως, είναι σημαντικά μικρότερη, γιατί η χρέωση είναι ίδια με το φυσικό κύκλο και επιπλέον γίνεται μόνο μία εμβρυομεταφορά. Σημαντικά μικρότερο είναι και το ψυχολογικό κόστος, γιατί το ζευγάρι δεν ταλαιπωρείται με συνεχόμενα αρνητικά αποτελέσματα έπειτα από εμβρυομεταφορές ενός εμβρύου κάθε φορά.
Ο τροποποιημένος φυσικός κύκλος εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι μια χαμηλού κινδύνου και φιλική προς την ασθενή διαδικασία, η οποία πρέπει να γίνεται κυρίως σε επιλεγμένες περιπτώσεις πτωχής ανταπόκρισης, δηλαδή σε γυναίκες με προχωρημένη αναπαραγωγική ηλικία ή με μειωμένο ωοθηκικό δυναμικό, οι οποίες συνήθως δεν έχουν εναλλακτική λύση. Αυτή η προσπάθεια έχει μεγαλύτερη επιτυχία από το φυσικό κύκλο και πολλαπλά οφέλη.
Πηγή: iatronet.gr