Η έξαψη είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων. Ποιες είναι οι αιτίες, με ποιους τρόπους και πότε εκδηλώνεται.
Όταν σκέφτεστε τις εξάψεις – ξαφνικά κύματα θερμότητας με στόχο το κεφάλι, το λαιμό ή τον κορμό σας – ίσως σας έρχονται στο μυαλό οι εξάψεις που έχει η γυναίκα κατά την κλιμακτήριο. Ωστόσο αυτή η έξαψη μπορεί να είναι αποτέλεσμα πολλών πραγμάτων καθώς το σώμα σας προσπαθεί να “δροσιστεί”.
Επίπεδα ορμόνης
Καθώς τα οιστρογόνο στο σώμα της γυναίκας μειώνονται, ο “θερμοστάτης” της αλλάζει και τα το σώμα ψάχνει τρόπους να δροσιστεί. Ωστόσο και ένας άντρας μπορεί να βιώσει εξάψεις, καθώς τα επίπεδα τεστοστερόνης του πέφτουν στη μέση ηλικία, ειδικά αν ακολουθεί κάποια θεραπεία για προστάτη. Ένας υπερδραστήριος θυρεοειδής αδένας, ή κάτι άλλο που προκαλεί υψηλά επίπεδα θυρεοειδικής ορμόνης, μπορεί επίσης να προκαλέσει εξάψεις.
Άσκηση
Αν ασκείτε τακτικά, το σώμα σας συνηθίζει σε εκείνη τη θερμότητα που παράγετε και η θερμοκρασία του σώματος σας μπορεί να ανέβει.
Πυρετός
Ο οργανισμός σας δουλεύει σκληρά όταν καταπολεμά τα μικρόβια. Και αυτή η αυξανόμενη θερμοκρασία σώματος θα ενεργοποιήσει ένα μέρος του εγκεφάλου σας που ονομάζεται υποθάλαμος για να ξεκινήσει η διαδικασία ψύξης και να επαναφέρει τη θερμοκρασία σας στο φυσιολογικό.
Αλλεργική αντίδραση
Η έξαψη μαζί με μία αντίδραση που ονομάζεται αναφυλαξία, είναι κάτι συνηθισμένο, καθώς το ανοσοποιητικό σας σύστημα απελευθερώνει κύτταρα για να προσπαθήσει να καταπολεμήσει κάτι που είναι πραγματικά αβλαβές. Συνήθως θα έχετε και άλλα συμπτώματα όπως πόνο στο στομάχι, κνίδωση και προβλήματα αναπνοής.
Νευρολογικές διαταραχές
Το αυτόνομο νευρικό σας σύστημα ελέγχει τα πράγματα που δεν χρειάζεται να σκεφτείτε, όπως την αναπνοή, τον καρδιακό ρυθμό, την αρτηριακή σας πίεση, τη θερμοκρασία του σώματος και την εφίδρωση. Οτιδήποτε εξοκείλει της λειτουργίας του, μπορεί να προκαλέσει έξαψη. Παραδείγματα αποτελούν η νόσος του Πάρκινσον, η επιληψία, ο τραυματισμός της σπονδυλικής στήλης και η βλάβη των νεύρων.
Ημικρανία και κλασικοί πονοκέφαλοι
Αυτοί οι επώδυνοι και μερικές φορές δυσλειτουργικοί πονοκέφαλοι μπορούν επίσης να επηρεάζουν το αυτόνομο νευρικό σας σύστημα. Ο εγκέφαλός σας δεν επεξεργάζεται σωστά τα μηνύματα από τα νεύρα στο κεφάλι και το λαιμό σας σχετικά με την αφή, τον πόνο, τη θερμοκρασία και τους κραδασμούς. Η αντίδραση του οργανισμού σας είναι να ανεβάσει την πίεση του αίματος και να διαστείλει την αναπνευστική οδό.
Φάρμακα
Οι εξάψεις μπορεί να είναι παρενέργεια πολλών φαρμάκων. Μερικά φάρμακα για την καρδιά και την αρτηριακή πίεση, όπως οι αναστολείς των διαύλων ασβεστίου και η νιτρογλυκερίνη, καθώς και συνταγές ΣΔ, όπως το sildenafil (Viagra), η ταδαλαφίλη (Cialis) και το vardenafil (Levitra), ανοίγουν τα αιμοφόρα αγγεία σας. Οι υψηλές δόσεις στεροειδών μπορούν να επηρεάσουν την ισορροπία των ορμονών σας. Τα φάρμακα χημειοθεραπείας και τα παυσίπονα, από την ασπιρίνη έως τα οπιούχα είναι επίσης ένοχα.
Τρόφιμα και Πρόσθετα
Οι πιπεριές έχουν καψαϊκίνη, μπερδεύει το νευρικό σας σύστημα για να αντιδράσει όπως στις υψηλές θερμοκρασίες. Τα θειώδη άλατα και το νιτρικό νάτριο (σε κρέατα όπως το σαλάμι και το ζαμπόν) μπορεί να προκαλέσουν έξαψη. Πάρα πολύ MSG (γλουταμινικό νάτριο), το οποίο χρησιμοποιείται συχνά στην ασιατική κουζίνα, μπορεί να προκαλέσει εξάψεις σε επιρρεπή άτομα.
Ντροπή
Το νευρικό σας σύστημα ενεργοποιείται, τα αιμοφόρα αγγεία σας διευρύνονται και η γρήγορη ροή αίματος στο δέρμα σας, αυξάνει τη θερμοκρασία του. Είναι πιο συνηθισμένο στις γυναίκες, αλλά συμβαίνει και στους άντρες. Ο οργανισμός των ανθρώπων που κοκκινίζουν συχνά, ανταποκρίνονται στο άγχος με γρήγορους παλμούς, ξηροστομία και αδυναμία σκέψης και συγκέντρωσης.
Αλκοόλ
Τόσο το αλκοόλ όσο και ένα από τα χημικά που προκύπτει όταν ο οργανισμός σας διαλύει αυτό το χημικό, θα διευρύνει τα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν το δέρμα σας. Ποτά όπως η μπύρα και το κρασί μπορεί να έχουν και άλλα χημικά – ισταμίνη, θειώδη άλατα ή τυραμίνη – που έχουν παρόμοιο αποτέλεσμα. Εάν το συκώτι σας δεν επεξεργάζεται το αλκοόλ καλά ή εάν πίνετε ενώ παίρνετε ορισμένα φάρμακα, οι εξάψεις μπορεί να είναι χειρότερες.
Καρκινοειδείς όγκοι
Αυτοί οι σπάνιοι, αργά αναπτυσσόμενοι όγκοι μπορούν να παράγουν ορμόνες ή να μπερδέψουν τις υπάρχουσες. Οι όγκοι συνήθως βρίσκονται στο στομάχι στο πεπτικό σας σύστημα ή στους πνεύμονες. Το κόκκινο κρέας, η σοκολάτα, το αλκοόλ, η άσκηση ή το στρες μπορεί να πυροδοτήσουν αυτές τις εξάψεις. Μπορεί επίσης να δείτε μωβ φουσκωμένες φλέβες στη μύτη και το άνω χείλος. Άλλα συμπτώματα είναι η διάρροια, οι κράμπες, δυσκολία στην αναπνοή και οι ταχυπαλμίες.
Πηγή: iatronet.gr