Η Παγκόσμια Ημέρα για την Πολλαπλή Σκλήρυνση 2019 είναι αφιερωμένη στα δευτερεύοντα συμπτώματα της νόσου, όπως κόπωση, αδυναμία, προβλήματα όρασης κ.α, τα οποία επηρεάζουν σημαντικά την καθημερινότητα των ασθενών, εκτός από τα βασικά συμπτώματα.
#MyInvisibleMS – Η Αόρατή μου Πολλαπλή Σκλήρυνση
Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα έχει θέμα: «My Invisible MS – Η αόρατή μου Πολλαπλή Σκλήρυνση» και θέτει ως προτεραιότητα την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση γύρω από τα αφανή συμπτώματα της Πολλαπλής Σκλήρυνσης και την επίσης μη ορατή επίπτωσή της στην ποιότητα ζωής.
Η Σκλήρυνση κατά Πλάκας ή Πολλαπλή Σκλήρυνση (MS) ή Διάχυτη Εγκεφαλομυελίτιδα, είναι μία φλεγμονώδης ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος, που καταστρέφει τα μονωτικά καλύμματα των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η ικανότητα επικοινωνίας τμημάτων του νευρικού συστήματος και να δημιουργούνται σωματικά, πνευματικά, ακόμη και ψυχιατρικά προβλήματα στον πάσχοντα.
Η έγκαιρη διάγνωση έχει μεγάλη σημασία, γι’ αυτό, αν κάποιος έχει θόλωση στην όραση, διπλωπία, μούδιασμα στο χέρι ή το πόδι, που διαρκεί πάνω από 48 ώρες θα πρέπει να επισκεφτεί τον νευρολόγο για να επιβεβαιωθεί με εξετάσεις αν πάσχει από Σκλήρυνση κατά πλάκας ή από κάτι άλλο. Η ασθένεια δεν είναι ιάσιμη, αλλά οι θεραπείες που υπάρχουν τα τελευταία χρόνια επιβραδύνουν την εξέλιξή της.
Σήμερα 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι σ’ όλο τον κόσμο πάσχουν από Σκλήρυνση κατά πλάκας, ενώ στην Ελλάδα ο αριθμός των πασχόντων ανέρχεται στις 12.000. Πριν από 30 χρόνια, η συχνότητα εμφάνισης της νόσου ήταν 30/100.000, ενώ σήμερα είναι 130/100.000. Η αύξηση αυτή οφείλεται, σύμφωνα με τους ειδικούς , αφενός στην αύξηση της τοξικότητας του περιβάλλοντος και αφετέρου στην ευκολία διάγνωσής της με τη χρήση τομογράφου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για την Πολλαπλή Σκλήρυνση, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας έδωσε έμφαση στη διαρκή ενημέρωση για τα αφανή συμπτώματα της νόσου, ενώ έχει προχωρήσει στην έκδοση εντύπων περιγράφοντας τους συνηθέστερους μύθους και αλήθειες γύρω από την ΠΣ. Επιπλέον, δράσεις όπως ενημερωτικά περίπτερα, διανομή φυλλαδίων, αποστολή Δελτίων Τύπου και συνεντεύξεις σε τοπικά ΜΜΕ έχουν προγραμματιστεί από όλους τους Συλλόγους – Μέλη της ΠΟΑμΣΚΠ.
Πηγή: sansimera.gr, .iatropedia.gr