Την παρέμβαση του Εισαγγελέα ζητούν πλέον οι γιατροί του Δρομοκαΐτειου για τον 20χρονο Βασίλη Σπηλιωτόπουλο που έχει συμπληρώσει έξι μήνες παραμονής στο ψυχιατρείο, παρότι η διάγνωσή του αναφέρει «βαριά νοητική υστέρηση, αυτισμός».
Καθηλωμένος, δεμένος με ιμάντες στο κρεββάτι του, σε έναν θάλαμο στο τμήμα «Κουντουριώτειο» στο οποίο σημειωτέον νοσηλεύονται βαριά ψυχιατρικά περιστατικά με εισαγγελική εντολή, ο νεαρός βρίσκεται υπό τη συνεχή επίβλεψη των γιατρών αλλά και της μητέρας του η οποία διαμένει μαζί του. Το μείζον ζήτημα της νοσηλείας ενός αυτιστικού ατόμου σε ένα ψυχιατρείο είχε αποκαλύψει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).
Οι γιατροί ζητούν με έγγραφό τους την παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών διότι όπως επισημαίνουν κινδυνεύει άμεσα η ζωή του ασθενούς και οι ίδιοι δεν μπορούν πλέον να του προσφέρουν καμία θεραπεία.
Ο τρόπος που αντιμετωπίζει το σύστημα πρόνοιας της χώρας μας αυτόν τον 20χρονο μόνο θλίψη και ερωτηματικά προκαλεί. Μέχρι και την ηλικία των 14 το παιδί διέμενε με την οικογένεια του στην Αχαΐα. Επειδή όμως άρχισε να εκδηλώνει ανεξέλεγκτη επιθετικότητα με αυτοκαταστροφικότητα και έτερο καταστροφικότητα, μεταφέρθηκε στο Κέντρο Χρονίων Παθήσεων Σκαραμαγκά. Τον περασμένο Μάρτιο οι υπεύθυνοι του Σκαραμαγκά αποφάσισαν να μεταφερθεί στο οικοτροφείο ΕΠΑΚΜΟΣ μέσω του προγράμματος ΨΥΧΑΡΓΩΣ. Ωστόσο, η παραμονή του δεν διήρκεσε πολύ εκεί διότι οι υπεύθυνοι ζήτησαν να μεταφερθεί και πάλι στον Σκαραμαγκά μετά από περιστατικά ανεξέλεγκτης επιθετικότητας. Αντί για τον Σκαραμαγκά όμως -που αρνήθηκε να δεχθεί τον 20χρονο- η κατάληξη ήταν το ψυχιατρείο που εφημέρευε, το Δρομοκαΐτειο.
Η νοσηλεία του στο «Κουντουριώτειο» προβλημάτισε εξαρχής τους υπεύθυνους στο ψυχιατρείο -αν και στην πραγματικότητα δεν είχαν πολλές επιλογές. Εκεί υπήρχε διαθέσιμος θάλαμος για να φιλοξενηθεί προσωρινά, παρότι τελικά η πρόσκαιρη φιλοξενία εξελίχθηκε σε μόνιμη. «Στην κλινική νοσηλεύονται κυρίως βαριά ψυχιατρικά περιστατικά, επικίνδυνοι σχιζοφρενείς, παρανοϊκοί, κ.λπ., με εισαγγελική εντολή για εγκλεισμό, καθώς και ασθενείς με το άρθρο 69 του Ποινικού Κώδικα οι οποίοι έχουν διαπράξει βαριά ποινικά αδικήματα και ανθρωποκτονίες», περιγράφουν το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται ο 20χρονος. Και συνεχίζουν πως «επειδή ο ασθενής παρουσιάζει ανεξέλεγκτη αυτό και έτερο-καταστροφικότητα, συνεχή ψυχοκινητική ανησυχία παραμένει σε συνεχή προστατευτικό κλινοστατισμό (έτσι ονομάζεται η καθήλωση με ιμάντες στο κρεβάτι). Ο χώρος είναι ακατάλληλος διότι δεν διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές για τη νοσηλεία τέτοιων περιστατικών. Επιπλέον, όλη αυτή η κατάσταση επηρεάζει αρνητικά προς αυτόν, τους άλλους ασθενείς, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει άμεσα η ζωή του:
1) από εξάντληση λόγω της συνεχούς υπερδιεγερσιμότητας και του συνεχούς κλινοστατισμού,
2) από τους άλλους ασθενείς οι οποίοι ως επικίνδυνα παρανοϊκοί σε οξεία φάση κινδυνεύει να τον σκοτώσουν.
Επιπλέον, σας αναφέρουμε πως αυτή η κατάσταση δεν ελέγχεται με κανενός είδους φαρμάκου ή συνδυασμό αυτών», καταλήγουν οι ψυχίατροι του Δρομοκαΐτειου στην αναφορά τους προς τον Εισαγγελέα.
Πηγή: ygeiamou.gr