Η αντισύλληψη μπορεί να γίνει περίπλοκη. Καταρχάς πρέπει να βρείτε την κατάλληλη μέθοδο για σας, σταθμίζοντας τα υπέρ και τα κατά της καθεμιάς μεθόδου.
Ακόμη και αν έχετε καταλήξει στη μέθοδο αντισύλληψης, υπάρχουν κανόνες που πρέπει να ακολουθείτε για να διασφαλίσετε ότι λειτουργεί όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά, ειδικά αν παίρνετε αντισυλληπτικά χάπια.
Δείτε παρακάτω τα κοινά λάθη που κάνουν πολλές γυναίκες και τι πρέπει να προσέχετε για να αποφύγετε μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη ή πιθανές επιπλοκές.
- Δεν παίρνετε το χάπι την ίδια ώρα κάθε μέρα: Κάποια χάπια απαιτούν μεγαλύτερη ακρίβεια χρόνου από άλλα, σε γενικές γραμμές όμως καλό είναι να παίρνετε τα αντισυλληπτικά την ίδια ώρα κάθε μέρα. Έτσι είναι λιγότερο πιθανό να ξεχάσετε να το πάρετε, πράγμα εξαιρετικά σημαντικό για την πρόληψη ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι τα επίπεδα ορμονών αρχίζουν να πέφτουν εντός 24 ωρών από τη λήψη του χαπιού. Η κατάλληλη ποσότητα ορμονών στο σώμα είναι αυτή που προλαμβάνει την ωορρηξία, αποτρέποντας την εγκυμοσύνη. Μια υπενθύμιση στο τηλέφωνο είναι ο πιο απλός τρόπος για να παίρνετε το χάπι στην ώρα του.
- Όταν το ξεχνάτε, δεν το παίρνετε το συντομότερο δυνατό: Εάν ξεχάσετε να πάρετε το αντισυλληπτικό, είναι απαραίτητο να το λάβετε όσο το δυνατόν συντομότερα. Εάν ξεχάσετε να πάρετε το χάπι μία μέρα, πάρτε το αμέσως μόλις το θυμηθείτε. Εάν δεν το θυμηθείτε μέχρι την επόμενη μέρα, τότε πάρτε δύο χάπια. Αν ξεχάσετε να πάρετε το χάπι για δύο μέρες, πάρτε δύο χάπια μόλις το θυμηθείτε και δύο χάπια την επόμενη μέρα. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πιθανή μία εγκυμοσύνη, γι’ αυτό μην ξεχνάτε τη χρήση προφυλακτικού.
- Δεν συζητάτε τις επιλογές με τον γιατρό σας: Τα αντισυλληπτικά έχουν διαφορετικές αναλογίες οιστρογόνων και προγεστερόνης, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά το πώς αισθάνεστε όταν τα λαμβάνετε. Οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν παρενέργειες, όπως κατακράτηση υγρών και φούσκωμα, πονοκεφάλους και αύξηση του σωματικού βάρους, μπορεί να αισθάνονται καλύτερα με μικρότερη δόση. Γυναίκες με ακανόνιστη περίοδο μπορεί να ωφεληθούν από μονοφασικά δισκία (η συγκέντρωση οιστρογόνου-προγεστερόνης είναι σταθερή σε όλα τα χάπια). Ακόμη και το βάρος παίζει ρόλο στην κατάλληλη δοσολογία. Οι γυναίκες με παραπάνω κιλά μπορεί να μην είναι καλά προστατευμένες από χάπια με χαμηλότερη δόση ορμονών.
- Δεν χρησιμοποιείτε προφυλακτικό: Αυτό ισχύει κυρίως αν δεν είστε σε μονογαμική σχέση ή δεν έχετε συζητήσει τις σεξουαλικές σας εμπειρίες με τον σύντροφό σας. Οι γυναίκες κάνουν συχνά το λάθος να πιστεύουν ότι τα αντισυλληπτικά χάπια θα λύσουν όλα τους τα προβλήματα όταν κάνουν σεξ χωρίς προφύλαξη. Όσες όμως παίρνουν αντισυλληπτικά, έχουν αυξημένο κίνδυνο να προσβληθούν από συγκεκριμένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Ο καλύτερος τρόπος για την προστασία από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ο οποίος προκαλείται από τον ιό HPV, είναι η χρήση προφυλακτικού για να αποφευχθεί η μόλυνση.
- Δεν γνωρίζετε πώς επηρεάζονται από άλλα φάρμακα: Η λήψη αντισυλληπτικών σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα μπορούν να μειώσουν την αποτελεσματικότητά τους. Τέτοια είναι κάποια αντιβιοτικά, αντιεπιληπτικά, καθώς και φάρμακα για την αντιμετώπιση των μυκητιάσεων.
Πηγή: onmed