Μόνο 1,5 εκατομμύρια πολίτες έχουν εγγραφεί στον οικογενειακό γιατρό, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.
Σε συνέντευξη τύπου για Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ο υπουργός Ανδρέας Ξανθός έσπευσε να καθησυχάσει αυτούς που δεν έχουν εγγραφεί ότι θα έχουν κανονικά πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας από το ερχόμενο έτος, οπότε και ο οικογενειακός γιατρός θα είναι υποχρεωτικός.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός, έχουν ήδη εγγραφεί σε οικογενειακό γιατρό 1.150.000 ασφαλισμένοι ενώ άλλοι 450.000 βρίσκονται σε αναμονή.
Όσοι έχουν εγγραφεί θα έχουν προτεραιότητα και λιγότερη αναμονή για να επισκεφθούν ειδικό γιατρό, να κάνουν εξετάσεις αλλά και να νοσηλευθούν σε νοσοκομείο.
Η προτεραιότητα είναι και το βασικό κίνητρο που δίνει το υπουργείο, προκειμένου να εγγραφούν περισσότεροι πολίτες στους οικογενειακούς γιατρούς. Ωστόσο, ο υπουργός απέφυγε να δώσει στοιχεία για τους οικογενειακούς γιατρούς που έχουν εγγραφεί στο σύστημα και την κατανομή τους στην επικράτεια.
Παραδέχτηκε, βέβαια, τις καθυστερήσεις στην ανάπτυξη των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) εξαιτίας της έλλειψης γιατρών και υποδομών. Από τις 236 ΤΟΜΥ που θα έπρεπε να λειτουργούν έχουν αναπτυχθεί 101.
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Σταμάτης Βαρδαρός, μέχρι σήμερα έχουν γίνει 500.000 επισκέψεις στιςΤΟΜΥ και μόνο το 1,5% των ασθενών χρειάσθηκε να παραπεμφθούν σε νοσοκομείο ή άλλο γιατρό.
Ο Ανδρέας Ξανθός ανακοίνωσε ότι σύντομα θα δημιουργηθούν ακαδημαϊκές μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας, με συνεργασία του ΕΣΥ και των Πανεπιστημίων. Δεν έδωσε, όπως ήταν φυσικό περισσότερα στοιχεία, είπε απλώς ότι οι πανεπιστημιακοί γιατροί θα μπορούν να συνεργάζονται με κάποιες ΤΟΜΥ σε ρόλο συμβουλευτικό.
Πηγή: onmed.gr