Καμιά από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχει πετύχει φέτος το στόχο της κάλυψης κατά 75% στις ομάδες υψηλού κινδύνου.
Αυτό διαπιστώνει μια νέα μελέτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), η συμπεραίνει πως αν δεν εμβολιαστούν όσοι κινδυνεύουν περισσότερο από τις επιπλοκές της γρίπης, το επόμενο διάστημα θα αυξηθούν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και τα συστήματα υγείας θα «ζοριστούν».
Η κάλυψη κατά 75% των ομάδων υψηλού κινδύνου θεωρείται η ελάχιστη που μπορεί να εξασφαλίσει επαρκή προστασία ενάντια στην εποχική γρίπη και τις επιπλοκές της.
«Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι η γρίπη παραμένει μια πρόκληση για τα συστήματα υγείας αλλά και τον πληθυσμό της Ευρώπης, αφού οι επιπλοκές στοιχίζουν ζωές και χρήματα», δήλωσε ο Pasi Penttinen, επικεφαλής του Προγράμματος γρίπης στο ECDC.
Η Ελλάδα δεν έχει δώσει επαρκή στοιχεία για την εμβολιαστική κάλυψη στη συγκεκριμένη έρευνα. Εξάλλου, εκτός από τους επαγγελματίες υγείας – όπου το ποσοστό εμβολιασμού παραμένει πολύ κάτω του 75% και των πολιτών που εμβολιάζονται σε μονάδες Υγείας – δεν υπάρχει πλήρης καταγραφή των εμβολιασμών, αφού σημαντικό μέρος των ομάδων υψηλού κινδύνου εμβολιάζονται στα φαρμακεία της γειτονιάς τους.
Σε κάθε περίπτωση, προτείνονται εντατικές εκστρατείες ενημέρωσης ώστε να καλυφθούν με το εμβόλιο όσο το δυνατό περισσότεροι πολίτες.
Μέχρι στιγμής, σε όλη σχεδόν την Ευρώπη, η δραστηριότητα της γρίπης παραμένει χαμηλή. Στη χώρα μας, την τελευταία εβδομάδα ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 40 κλινικά δείγματα όλα από νοσοκομεία. Από αυτά, ένα δείγμα βρέθηκε θετικό στον ιό γρίπης τύπου Α(Η1Ν1). Μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί δύο σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, ενώ ένας ασθενής έχασε τη ζωή του από επιπλοκές της γρίπης.
Πηγή: onmed.gr