Διατροφή

Διαβήτης τύπου 2: Τα σημαντικά οφέλη της χορτοφαγικής διατροφής

Ο διαβήτης έχει επιπτώσεις τόσο στη σωματική όσο και την ψυχική υγεία των πασχόντων.

Σύμφωνα με ανασκόπηση 11 μελετών, μία χορτοφαγική διατροφή μπορεί να συμβάλλει στην τόνωση της σωματικής και της ψυχικής υγείας όσων έχουν διαγνωστεί με ανεβασμένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι υιοθέτησαν χορτοφαγική διατροφή είδαν σημαντική βελτίωση της συναισθηματικής τους κατάστασης.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μια χορτοφαγική διατροφή τους βοήθησε να ελέγχουν καλύτερα τον διαβήτη.

«Αισθάνονται ότι ελέγχουν καλύτερα την υγεία τους, με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η διάθεση και η γενική τους κατάσταση», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, Αναστάσιος Τουμπανάκης, υποψήφιος διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

Η δίαιτα στοχεύει τον έλεγχο του διαβήτη τύπου 2, ο οποίος επηρεάζει περισσότερα από 30 εκατομμύρια άτομα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τους ερευνητές.

vegan

Οι χορτοφαγικές δίαιτες αποκλείουν όλες τις τροφές ζωικής προέλευσης, συμπεριλαμβανομένων των αυγών και των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Για τις ανάγκες της ανάλυσης, ο κ. Τουμπανάκης και οι συνεργάτες του συγκέντρωσαν στοιχεία για 433 συμμετέχοντες σε 11 διαφορετικές κλινικές δοκιμές. Από αυτούς, οι οκτώ συμμετείχαν σε αυστηρά χορτοφαγικές δίαιτες (vegan), ενώ οι υπόλοιποι ήταν κατά βάση χορτοφάγοι. Οι δοκιμές διήρκεσαν κατά μέσο όρο 23 εβδομάδες.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι άνθρωποι που ακολουθούσαν χορτοφαγική διατροφή είδαν βελτίωση της σωματικής υγείας τους και καλύτερο έλεγχο του διαβήτη.

Σύμφωνα με τον κ. Τουμπανάκη, οι μελέτες έδειξαν ότι το συγκεκριμένο διατροφικό μοντέλο, βοήθησε τους συμμετέχοντες να ελέγχουν καλύτερα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους και να βελτιώσουν τα επίπεδα λιπιδίων και χοληστερόλης.

Διαπίστωσαν επίσης σημαντική χαλάρωση του νευρικού πόνου που σχετίζεται με το διαβήτη, γεγονός που υποδεικνύει ότι μια τέτοια διατροφή μπορεί να επιβραδύνει την προοδευτική βλάβη που προκαλεί στα νεύρα ο διαβήτης.

Σε έξι από τις μελέτες, οι ασθενείς ήταν σε θέση να μειώσουν ή να διακόψουν τα φάρμακα που έπαιρναν είτε για τον διαβήτη είτε για συμπτώματα διαβήτη.

Οι μελέτες διαπίστωσαν επίσης ότι οι άνθρωποι ήταν σε καλύτερη ψυχολογική κατάσταση, καθώς μειώθηκαν τα συμπτώματα της κατάθλιψης, ενώ βελτιώθηκε συνολικά η ποιότητα ζωής τους.

«Εάν οι άνθρωποι μπορούν μέσω της διατροφής να βελτιώσουν τα σωματικά συμπτώματα και τα επίπεδα γλυκόζης και να μειώσουν ή και να σταματήσουν κάποιο από τα φάρμακά τους, τότε αυτό έχει τεράστιο αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής τους», δήλωσε ο κ. Τουμπανάκης.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση της επιθεώρησης BMJ Open Diabetes Research & Care.

Πηγή: healthday.com