Ακτινοθεραπευτής, Γιατροί, ΛΑΡΙΣΑ

Ένας Ακτινοθεραπευτής Ογκολόγος καταπολεμά τον Καρκίνο στη Λάρισα με σύγχρονες τεχνικές Ακτινοθεραπείας

Συνέντευξη από τον κ. Σαλβαρά Νικόλαο

Ακτινοθεραπευτή Ογκολόγο

Επιστ. Υπεύθυνο Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος ΙΑΣΩ Θεσσαλίας

 

Κύριε Σαλβαρά, κατ’ αρχάς, για να σας γνωρίσουμε πέστε μας δυο λόγια για τον εαυτό σας.

Είμαι ένας ιατρός που αποφοίτησα από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης συγχρόνως με την Στρατιωτική ιατρική (ιατρικό τμήμα της ΣΣΑΣ) το 1980. Από το 1983 ασχολούμαι με την ογκολογία και έγινα ο πρώτος αμιγής Ακτινοθεραπευτής Ογκολόγος των Ενόπλων Δυνάμεων (μέχρι τότε η ειδικότητα ήταν μαζί με την Ακτινοδιάγνωση και υπήρχαν οι “Ακτινολόγοι – Ραδιολόγοι). Με πολλές μετεκπαιδεύσεις τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη, προσέφερα τις υπηρεσίες μου, όχι μόνο στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών, αλλά και σε πολλά ιδιωτικά νοσοκομεία και κλινικές των Αθηνών. Εδώ και ενάμισι χρόνο είμαι στη Λάρισα στο Νοσοκομείο “ΙΑΣΩ Θεσσαλίας”.

 

Πώς βρεθήκατε στη Λάρισα; Είσαστε από τη Θεσσαλία?

Όχι είμαι από το Μυστρά (στη Σπάρτη). Βρίσκομαι στη Λάρισα κατόπιν προτροπής του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) του “Ομίλου ΙΑΣΩ” να αναλάβω τη θέση του Επιστημονικού Υπευθύνου στο νέο τμήμα Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας που απέκτησε το “ΙΑΣΩ Θεσσαλίας”.

 

Αλήθεια, μια κι έχετε εμπειρία από το εξωτερικό, στα θέματα υγείας είμαστε πολύ πίσω από τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους ιατρούς, τα Νοσοκομεία τους ,τον  εξοπλισμό τους κλπ ?

Όταν το 1990 ξεκίνησα για την Αμερική με υποτροφία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, πίστευα ότι πήγαινα να δώ τους “θεούς” μέσα σε διαστημικά Νοσοκομεία να χειρίζονται ασύλληπτα μηχανήματα ! Ε, λοιπόν εδώ και χρόνια, έχω πάψει να τους θεοποιώ. Δεν ξέρω πόσο συνέβαλα στην εξέλιξη της Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας στην Ελλάδα, αλλά μέχρι σήμερα έχω οργανώσει, εξοπλίσει, και διευθύνει εννέα κέντρα και τμήματα Ακτινοθεραπείας στην Αθήνα, όλα με πρωτοποριακό εξοπλισμό για την εποχή της δημιουργίας τους. Αυτή τη στιγμή, δεν ζηλεύω κάποιο Τμήμα του εξωτερικού. Μπορεί να μην έχουμε την ποσότητα των μηχανημάτων που έχουν έξω. Μπορεί να μην ανανεώνουμε τα μηχανήματά μας συχνά. Μπορεί να μην λειτουργούμε με τις αρχές που έχουν (ΠΧ το κίνητρο για έρευνα, το πνεύμα ομάδος και συνεργασίας, τα συμβούλια για την καθοδήγηση των ασθενών, ….) αλλά όχι, δεν υστερούμε ούτε σε ποιότητα μυαλών, ούτε σε τεχνολογίακαι μπορούμε να προσφέρουμε ισάξιες υπηρεσίες υγείας.

 

Δηλαδή μας λέτε, ότι κάποιος με σοβαρό πρόβλημα υγείας π.χ. ένα καρκίνο, θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί στην Ελλάδα εξίσου καλά με την Γερμανία, Αγγλία ή Αμερική ?

Ναί. Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, υπάρχουν μηχανήματα και άνθρωποι που αν όχι είναι καλύτεροι, τουλάχιστον είναι ισάξιοι “μεγάλων ονομάτων” του εξωτερικού. Όσο για εξοπλισμό, να εδώ στη Λάρισα, έχει εγκατασταθεί και δουλεύει ένα superμηχάνημα. Ο “Όμιλος ΙΑΣΩ” αγόρασε δύο υπερσύγχρονους Γραμμικούς Επιταχυντάς, της Αμερικανικής εταιρείας VARIANκαι εγκατέστησε τον ένα στην Αθήνα και τον άλλο εδώ στο “ΙΑΣΩ Θεσσαλίας” για να βοηθήσει τους Ογκολογικούς ασθενείς. Άρα έχουμε υπερσύγχρονα μηχανήματα (ίδια με τα δικά τους) και από μυαλά … δεν υστερούμε.

 

Δηλαδή στο “ΙΑΣΩ Θεσσαλίας” μπορεί να αντιμετωπιστεί ο καρκίνος ?

Και φυσικά. Το “ΙΑΣΟ Θεσσαλίας” δεν είναι ένα μαιευτήριο. Είναι ένα υπερσύγχρονο Γενικό Νοσοκομείο με πάρα πολλές δυνατότητες. Ας μη μιλήσω εγώ για τον άριστο εξοπλισμό του και την δυνατότητα που έχει να κάνει σχεδόν τα πάντα που αφορούν την υγεία με τους πολύ καλούς ιατρούς του, αλλά ας περιοριστώ στο κομμάτι της Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας. Από το Δεκέμβριο το 2016 (πρίν 20 μήνες δηλαδή) κάθε μήνα αντιμετωπίζουμε πολλές δεκάδες περιστατικά νεοπλασμάτων από σχετικά απλά έως πολύ βαριά και πολύπλοκα.

 

Τι είδους περιστατικά μπορείτε να αντιμετωπίσετε ?

Οποιαδήποτε νεοπλασία (καρκίνο  λιγότερο ή περισσότερο επιθετικό) που εντοπίζεται σε όλο το σώμα (κεφάλι, τράχηλο, θώρακα, κοιλιά, άνω-κάτω άκρα,) και σε οποιοδήποτε όργανο (δέρμα, εγκέφαλο, στοματοφάρυγγα, λάρυγγα, πνεύμονες, μεσοθωράκιο, οισοφάγο, στομάχι, πάγκρεας, παχύ έντερο, γυναικολογικά, προστάτη κλπ) πρωτοπαθή ή μετάσταση. Φυσικά πάντα με τη συνεργασία όλων των ειδικών που ασχολούνται με καρκίνο από όλους του ιατρικούς χώρους. Εννοώ από δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία και κλινικές και από όλες τις πόλεις της Θεσσαλίας και όχι μόνο.

 

Πότε χρειάζεται ένας καρκινοπαθής να κάνει Ακτινοθεραπεία ?

Η καταπολέμηση του καρκίνου, γίνεται με τρείς τρόπους. Με τη χειρουργική, τη χημειοθεραπεία και την Ακτινοθεραπεία. Βάσει διεθνών στατιστικών το 60% των περιπτώσεων καρκίνου, σε κάποια στιγμή της θεραπείας τους θα υποβληθούν σε Ακτινοθεραπεία. Η στιγμή αυτή αποφασίζεται από τον θεράποντα ιατρό βάσει διεθνών πρωτοκόλλων ή κατόπιν αποφάσεως ενός Ογκολογικού Συμβουλίου. Ξέρετε το Ογκολογικό Συμβούλιο είναι κάτι πολύ σημαντικό για έναν καρκινοπαθή. Ένας ιατρός μπορεί να είναι καλά ή πολύ καλά ενημερωμένος για το πώς να χειριστεί και να βοηθήσει έναν καρκινοπαθή. Αλλά η επιστήμη με τη τεχνολογία, τρέχουν τόσο πολύ, που νομίζω μία ομάδα ‘μυαλών’ είναι καλύτερη από ένα ‘μυαλό’ μόνο του.

 

Τι γίνεται δηλαδή με την ακτινοβολία ? Δεν είναι επικίνδυνη?

Κοιτάξτε. Άλλο η ανεξέλεγκτη διάχυτη ακτινοβολία και άλλο η ελεγχόμενη, στοχευμένη και ιατρικώς χρησιμοποιούμενη ακτινοβολία. Γιαυτό υπάρχει σε όλο τον κόσμο η ιατρική ειδικότητα της Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας (RadiationTherapy – Radiotherapy) ώστε η ακτινοβολία είτε από ραδιενεργά υλικά είτε ηλεκτρονικά παραγόμενη, να χρησιμοποιείται για ιατρικούς θεραπευτικούς λόγους. Το θέμα είναι πόσο στοχευμένη είναι, ώστε να σκοτώσει ΜΟΝΟ τα παθολογικά ‘ανεπιθύμητα’ κύτταρα, και να κάνει το λιγότερο κακό στα ‘καλά’ φυσιολογικά κύτταρα. Εκεί παίζει και τον τεράστιο ρόλο της η τεχνολογία. Η ακτινοθεραπεία στα αντικαρκινικά νοσοκομεία το 1983 έχει ελάχιστη έως καθόλου σχέση με την εφαρμοζόμενη σημερινή ακτινοθεραπεία. Φυσικά η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ο ‘Δημόκριτος’ όπως λέει ο κόσμος) ελέγχει αυστηρά και δίνει την εγγύηση ασφάλειας τόσο για τον ασθενή και το προσωπικό όσο και για τη κοινωνία γενικότερα.

 

Γενικά τι παρενέργειες υπάρχουν ?

Το θέμα είναι πολυπαραγοντικό. Ανάλογα με τη νόσο, τη περιοχή και το όργανο που πάσχει, τις παρεμβάσεις που έχουν προηγηθεί (χειρουργεία, χημειοθεραπείες κλπ) και σε συνδυασμό με τη τεχνολογία που χρησιμοποιείται, έχουμε από καθόλου έως πολλές παρενέργειες. Για το λόγο αυτό, όπως προείπα, επενδύθηκαν εκατομμύρια ευρώ από τον ‘Όμιλο ΙΑΣΩ’ για μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, για εφαρμογή τεχνικών που δίνουν τη καλύτερη δυνατή θεραπεία με ελάχιστες παρενέργειες.

 

Από κόστος τι γίνεται ? Πόσο πρέπει να πληρώσει κάποιος για την υγεία του ?

Αυτό είναι μεγάλο θέμα. Δεν μπορεί να ζητάμε το καλύτερο δωρεάν. Πώς θα αποσβεστούν η αγορά των μηχανημάτων, οι θωρακίσεις και διαμορφώσεις των χώρων, η συντήρηση μηχανημάτων, η αμοιβή προσωπικού κλπ. Παρόλα αυτά, η σύμβαση του «ΙΑΣΩ Θεσσαλίας» με τον ΕΟΠΥΥ και σε συνδυασμό με το πνεύμα που διαπνέει το ΔΣ, οι τιμές είναι λογικές, προσιτές και απευθύνονται σε όλο το φάσμα της κοινωνίας.

 

Αν κάποιος θέλει να ενημερωθεί περισσότερο πως μπορεί να έλθει σε επικοινωνία μαζί σας?

Θα με βρεί στο «ΙΑΣΩ Θεσσαλίας» στο Ακτινοθεραπευτικό τμήμα με τηλ. Γραμματείας 2410,996866 ή στο e-mail : n.salvaras@iaso.gr