ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΥΓΕΙΑ

Ολοένα και περισσότερα βρέφη πεθαίνουν στην Ελλάδα της κρίσης και κανείς δεν είναι βέβαιος γιατί

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει πρόσφατη επιστημονική μελέτη για την υγεία των Ελλήνων στα χρόνια της κρίσης. Η μελέτη, που βασίστηκε σε δεδομένα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, αναφέρει -μεταξύ άλλων- πως η βρεφική θνησιμότητα αυξήθηκε κατά 26%(!) την περίοδο 2009-2015. Τα συγκεκριμένα ευρήματα προκαλούν ανησυχία, με το φαινόμενο πιθανότατα να προκύπτει από μια σειρά διαφορετικών παραγόντων που έχουν ξεπηδήσει την περίοδο της οικονομικής κρίσης – από την πτώση του βιοτικού επιπέδου των νέων γονιών, την προβληματική πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, έως και το κίνημα κατά των εμβολίων.

Στην έρευνα, με επικεφαλής τον δρ Φίλιππο Φιλιππίδη, λέκτορα στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Imperial College του Λονδίνου, συμμετείχαν ο κ. Γιάννης Τούντας, καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής και διευθυντής του Κέντρου Μελετών Υπηρεσιών Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς επίσης και η κ. Βασιλική Γεροβασίλη του Νοσοκομείου Harefield του Λονδίνου. Ως πρώτο έτος της κρίσης θεωρήθηκε το 2010, επειδή τότε επιβλήθηκαν τα πρώτα αυστηρά μέτρα λιτότητας και υπήρξαν ορατές επιπτώσεις ύφεσης και ανεργίας στην ελληνική οικονομία. Οι ερευνητές είχαν επισημάνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο τον περασμένο μήνα ότι, επτά χρόνια μετά, υπάρχει ακόμα σημαντική αβεβαιότητα για τις επιπτώσεις της κρίσης στην υγεία των Ελλήνων και αναμένονται στο μέλλον περισσότερα στοιχεία, προκειμένου να γίνει νέα αξιολόγηση.

Όπως δήλωσε στην HuffPost ο κ. Φιλιππίδης, μέχρι στιγμής δεν έχουν διευκρινιστεί οι ακριβείς αιτίες του φαινομένου, αν και το βιοτικό επίπεδο της οικογένειας διαδραματίζει καθοριστικό παράγοντα στην διασφάλιση της υγείας του βρέφους. Στο σημείο αυτό να διευκρινίσουμε ότι η αύξηση κατά 26% αφορά αποκλειστικά στα βρέφη, δηλαδή παιδιά ηλικίας ως ενός έτους, με τον κ. Φιλιππίδη να ξεκαθαρίζει ότι «οι θάνατοι στην παιδική και εφηβική ηλικία είναι ευτυχώς πάρα πολύ σπάνιοι». Η είδηση, όταν είχε αρχικά μεταδοθεί από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, έκανε λόγο για αύξηση της παιδικής θνησιμότητας, ωστόσο αυτή αφορά στα παιδιά που έχουν συμπληρώσει το 1ο έτος της ηλικίας τους. Μετά από αυτή την σημαντική διευκρίνιση, ο κ. Φιλιππίδης μας παρέθεσε μια σειρά από παράγοντες που ίσως μπορέσουν να δώσουν μια εξήγηση στο φαινόμενο.