Εκδηλώσεις, ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΥΓΕΙΑ, Τρίκαλα

Η ισορροπημένη διατροφή στο επίκεντρο επιτυχημένης ημερίδας στα Τρίκαλα

Τη σωστή και ισορροπημένη διατροφή στο πλαίσιο της προσπάθειας για απόκτηση ή διατήρηση καλής υγείας, ανέδειξε η ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στα Τρίκαλα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής (στις 16 Οκτωβρίου κάθε χρόνου).

Το Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022 στο Πνευματικό κέντρο του Δήμου Τρικκαίων «Αθανάσιος Τριγώνης» ο Δήμος Τρικκαίων και το τμήμα Διαιτολογίας – Διατροφολογίας της ΣΕΦΑΑΔ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας συνδιοργάνωσαν την ημερίδα, με στόχο το να ενημερωθούν οι πολίτες για το εύρος των ωφελειών από μια ορθή διατροφή.
Ο αντιδήμαρχος Τρικκαίων Μιχάλης Λάππας τόνισε στον χαιρετισμό του ότι έχει μεγάλη σημασία, το να συνδυαστεί η διατροφή με όλο το εύρος της: παραγωγή ποιοτικών τροφίμων, διαχείρισή τους, κυκλική οικονομία, διαχείριση απορριμμάτων και υπολειμμάτων διατροφής.
Την ημερίδα χαιρέτισαν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθηγητής Ζήσης Μαμούρης και ο βουλευτής Τρικάλων Σάκης Παπαδόπουλος, ενώ ειδική αναφορά στους στόχους του νέου τμήματος Διαιτολογίας – Διατροφολογίας που λειτουργεί στα Τρίκαλα, έκανε ο πρόεδρός του, καθ. Θανάσης Μανούρας.
Σημαντική στιγμή, η βράβευση της ομότιμης καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Α. Τριχοπούλου, η οποία απηύθυνε και σχετική ομιλία, ειδικά για τη μεσογειακή διατροφή.
Η ημερίδα τελούσε και υπό την αιγίδα της Ενωσης Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδας και ήταν χωρισμένη σε δύο ενότητες: «Δράσεις προαγωγής υγείας και γαστρονομίας στον Νομό Τρικάλων» και «Διατροφή & υγεία».
Αναπτύχθηκαν θέματα, όπως:

– Προώθηση της γαστρονομίας στο Ν. Τρικάλων – meteorissimo (Β. Γιαγιάκος Πρόεδρος Επιμελητηρίου Τρικάλων, Δ. Τσόλας, Μέλος ΔΣ Επιμελητηρίου Τρικάλων)

– Καινοτόμες μέθοδοι για τη διαιτητική διαχείριση του μεταβολικού συνδρόμου σε ενήλικες. Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα GATEKEEPER (Γ. Παπαγιαννοπούλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Επιστ. Συνεργ. ΤΔΔ)

Συνεργασία του ΤΔΔ με το 11° Νηπιαγωγείο Τρικάλων (Σ. Ρέμου, Δ/ντρια 11ου Νηπιαγωγείου Τρικάλων)

Μυστικά του τρόπου ζωής για υγιή γήρανση και μακροβιότητα (Ρ. Κωστή, Αναπλ. Καθηγήτρια ΤΔΔ)

Παιδική παχυσαρκία (Ο. Ανδρούτσος, Αναπλ. Καθηγητής ΤΔΔ)

Διατροφή των εφήβων: Στόχοι και προβληματισμοί (Μ. Παπαγιάννη, Επικ. Καθηγήτρια ΤΔΔ)

– Λειτουργικά τρόφιμα και υγεία: Η περίπτωση του ροδιού (Α. Βεσκούκης, Επικ. Καθηγητής ΤΔΔ)

Διατροφή και υγεία των οστών (Κ. Γεωργακούλη, Επικ. Καθηγήτρια ΤΔΔ)