Έρευνα Υγείας

Ακανόνιστος καρδιακός παλμός: Για ποιους είναι πιο επικίνδυνος (εικόνες)

Ο ακανόνιστος καρδιακός παλμός, όπως στην περίπτωση όσων έχουν διαγνωσθεί με κολπική μαρμαρυγή, είναι για κάποιους πιο επικίνδυνος, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε θανατηφόρες καρδιαγγειακές επιπλοκές και θανατηφόρο εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ερευνητές από τη Βρετανία, την Αμερική, την Αυστραλία και τον Καναδά πραγματοποίησαν επισκόπηση σε 30 παλαιότερες μελέτες που αφορούσαν συνολικά σε περισσότερους από 4 εκατομμύρια ασθενείς, ώστε να εντοπίσουν τις ομάδες υψηλού κινδύνου αναφορικά με τις επιπλοκές της αρρυθμίας.

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τις διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα όσον αφορά τις αρρυθμίες και κατ’ επέκταση την ανάγκη για εξατομικευμένη προσέγγιση στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της πάθησης ώστε να αποφευχθούν θάνατοι και επιπλοκές που επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Η αρρυθμία αναδεικνύεται, καταλήγει η σχετική μελέτη, σε μεγαλύτερο κίνδυνο για το γυναικείο πληθυσμό απ’ ό,τι για τον ανδρικό.

Οι λόγοι είναι οι εξής:

Οι γυναίκες με κολπική μαρμαρυγή, τη συνηθέστερη μορφή αρρυθμίας, φάνηκε να διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο θανατηφόρου καρδιαγγειακού.

Αντιμετωπίζουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε σύγκριση με τους άνδρες.

Οι γυναίκες ασθενείς δεν ανταποκρίνονται εξίσου καλά στα φάρμακα για την αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγής.

Λαμβάνουν διάγνωση πιο αργά από τους άνδρες.

πηγή: onmed.gr