Διατροφή, Έρευνα Υγείας

Οι καλύτερες δίαιτες για όσους πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα (εικόνες)

Αν πάσχετε από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα όπως η νόσος του Crohn ή η ρευματοειδής αρθρίτιδα, είναι σημαντικό να προσέχετε τη διατροφή σας, καθώς η επιλογή κάποιων τροφών και ο αποκλεισμός κάποιων άλλων θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε καλύτερα τα συμπτώματα.

Οι αυτοάνοσες παθήσεις είναι πολλές και δεν υπάρχει μία συγκεκριμένη δίαιτα που να μπορεί να αντιμετωπίσει το τεράστιο φάσμα συμπτωμάτων που προκαλεί καθεμία από αυτές. Υπάρχουν ωστόσο συγκεκριμένες τροφές που αποδεδειγμένα μπορούν να βοηθήσουν τους πάσχοντες από συγκεκριμένα αυτοάνοσα.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα περισσότερα αυτοάνοσα νοσήματα ανταποκρίνονται γενικά στις διατροφικές αλλαγές, είτε το νόσημα είναι η θυρεοειδίτιδα Hashimoto είτε η ρευματοειδής αρθρίτιδα είτε η κοιλιοκάκη είτε η νόσος του Crohn.

Κοινός παρονομαστής σε πολλές δίαιτες που στοχεύουν στην καλύτερη διαχείριση ενός αυτοάνοσου νοσήματος είναι συχνά η κατανάλωση τροφών που δρουν ενάντια στις φλεγμονές, ωστόσο ανάλογα με τη συγκεκριμένη διάγνωση συστήνονται και πιο συγκεκριμένες διατροφικές στρατηγικές.

Δείτε ποιες δίαιτες έχουν αποδειχτεί ωφέλιμες για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση συγκεκριμένων αυτοάνοσων νοσημάτων:

Autoimmune Protocol (AIP) – Ιδανική για τα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου: Πρόκειται για μια εκδοχή της δίαιτας Paleo, γνωστής και ως «δίαιτα του ανθρώπου των σπηλαίων». Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγονται περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τους σπόρους, τα όσπρια, τα γαλακτοκομικά, τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα επεξεργασμένα σάκχαρα, τα αυγά, τους ξηρούς καρπούς, τα λαχανικά που ανήκουν στην οικογένεια των Σολανίδων (λευκή πατάτα, ντομάτα, μελιτζάνα, χρωματιστές πιπεριές κ.ά.) και τα τεχνητά γλυκαντικά. Η δίαιτα AIP αρχικά επιβάλλει την πλήρη αποχή από την κατανάλωση των παραπάνω ομάδων τροφίμων –που θεωρείται ότι συμβάλλουν στην εκδήλωση της φλεγμονής– και σταδιακά την επανένταξή τους στο διατροφικό πρόγραμμα, με ταυτόχρονη παρακολούθηση και καταγραφή των συμπτωμάτων. Δεν είναι κατάλληλη για όλους τους πάσχοντες από αυτοάνοσα νοσήματα. Είναι βοηθητικό για τα άτομα με φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου (νόσος του Crohn και ελκώδης κολίτιδα), καθώς οδηγεί σε μείωση των δεικτών φλεγμονής στο έντερο.

Αντιφλεγμονώδης δίαιτα – Ιδανική για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα: Η συγκεκριμένη διατροφή βρίσκεται πολύ κοντά στα πρότυπα της μεσογειακής, η οποία αποδεδειγμένα μειώνει τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων, παρατείνει τη ζωή και μειώνει τα συμπτώματα των αυτοάνοσων νοσημάτων όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η αντιφλεγμονώδης δίαιτα επικεντρώνεται σε τροφές όπως το ψάρι, το ελαιόλαδο, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, οι οποίες μειώνουν τους δείκτες της φλεγμονής στο σώμα. Οι τροφές που περιλαμβάνει η αντιφλεγμονώδης δίαιτα θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στη φυσική τους μορφή, ενώ τα σπιτικά γεύματα πρέπει να πρωταγωνιστούν στο καθημερινό διατροφολόγιο.

Χορτοφαγική διατροφή – Ιδανική για όλα τα αυτοάνοσα νοσήματα: Αρκετές μελέτες έχουν υποδείξει ότι μια διατροφή που βασίζεται κυρίως στα προϊόντα φυτικής προέλευσης είναι ωφέλιμη για τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με κάποιο αυτοάνοσο νόσημα. Να σημειωθεί ότι τόσο η AIP όσο και η αντιφλεγμονώδης δίαιτα είναι κατά βάση χορτοφαγικές δίαιτες, αφού δίνουν μεγάλη έμφαση στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Σε πολλές περιπτώσεις, οι πάσχοντες από αυτοάνοσα νοσήματα βρίσκουν πιο ανεκτά τα λαχανικά όταν είναι μαγειρεμένα, καθώς με το μαγείρεμα διασπώνται τα μεγάλα μόριά τους σε μικρότερα, τα οποία ενεργοποιούν σε μικρότερο βαθμό το δυσλειτουργικό ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Διατροφή χωρίς γλουτένη – Ιδανική για την κοιλιοκάκη: Η κοιλιοκάκη χαρακτηρίζεται από την αδυναμία του οργανισμού να μεταβολίσει τη γλουτένη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη. Η κατανάλωση γλουτένης από τα άτομα με κοιλιοκάκη συνεπάγεται βλάβες στο λεπτό έντερο. Δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για την κοιλιοκάκη και η μόνη αποτελεσματική στρατηγική για να τεθεί υπό έλεγχο είναι η υιοθέτηση μιας διατροφής που είναι απαλλαγμένη από τη γλουτένη, η οποία βέβαια δεν βρίσκεται μόνο σε ψωμιά και λοιπά αρτοποιήματα αλλά και στα ζυμαρικά, σε σούπες, σάλτσες και πολλά ακόμη προϊόντα. Επειδή πολλά άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη έχουν επίσης διαγνωστεί και με άλλα αυτοάνοσα νοσήματα, η δίαιτα χωρίς γλουτένη μπορεί να συμβάλει στη μείωση όλων των αυτοάνοσων συμπτωμάτων. Για παράδειγμα, στο πλαίσιο μιας μικρής επιστημονικής μελέτης παρατηρήθηκε ότι η δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι ευεργετική για τις γυναίκες με αυτοάνοσες διαταραχές του θυρεοειδούς.

πηγή:onmed.gr