Διαιτολόγος, Διατροφή, ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΝΕΑ, ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΥΓΕΙΑ, Μαγνησία

“Αλλαγή συνηθειών που ορίζουν τη ζωή μας” από την Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Δεληγιάννη Νάντια

Δεληγιάννη Νάντια 

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Master Practitioner στις διατροφικές διαταραχές και την παχυσαρκία NCFED Μεγ. Βρετανίας

Αγ. Δημητρίου 17Β, Νέα Δημητριάδα, Βόλος

τηλ. 2421305200 6946683311, deligianninantia@gmail.com

 Τι είναι οι συνήθειες? Ένα σύνολο πραγμάτων που καθορίζουν τη ζωή μας. Με λίγα λόγια η ζωή σήμερα είναι αποτέλεσμα συνηθειών που είχαμε στο παρελθον.  Το ίδιο συμβαίνει και με τη διατροφική μας συμπεριφορά. Η διατροφική  μας  συμπεριφορά λοιπόν είναι  ένα σύνολο συνηθειών που είχαμε στο παρελθον και συνεχίζουμε μέχρι και  σήμερα να ακολουθούμε.

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να αλλάξουμε συνήθειες και να ακολουθήσουμε ένα διαφορετικό μοτίβο ζωής το οποίο υιοθετόντας νέες συνήθειες?  Όλα εξαρτόνται από τον κύκλο της συνήθειας αλλά και το πόσο διατεθιμένοι είμαστε να αναπτύξουμε μια νέα συνήθεια ή να καταργήσουμε μια  «κακιά» συνήθεια.

Αλλαγή συνηθειών ή Πώς να φτιάξουμε μια  «καλή»  συνήθεια

Το σήμα

Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει το κλασσικό πλέον  «Από Δευτέρα δίαιτα»  ή         « Από Δευτέρα γυμναστήριο» ? Ενώ υπάρχει η σιγουριά και η αποφασιστικότητα μετά από λίγο έρχεται η αποτυχία. Αυτό που φταίει στην προκειμένη περίπτωση είναι η απουσία του κατάλληλου ερεθίσματος για την κινητοποίηση της επιθυμητής συμπεριφοράς.  Ένα συγκεκριμένο ερέθισμα το οποίο θα « πυροδοτεί»  την επιθυμητή συμπεριφορά .  Ο καλύτερος τρόπος για να το επιτύχετε αυτό είναι να χρησιμοποιείτε  φράσεις  ξεκινόντας με το « Όταν… τότε»  π.χ.  « Όταν θα πηγαίνω στη δουλειά , τότε θα παίρνω σνακ μαζί μου». Είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγετε φράσεις που ξεκινούν με το   «Πρέπει..» π.χ.  «Πρέπει να κάνω  δίαιτα»  καθώς  τέτοιου  είδους φράσεις  σαμποτάρουν την όλη πρόθεση  για αλλαγή συμπεριφοράς.

Η ρουτίνα                                  

Όταν μπαίνουμε στη διαδικασία αλλαγής διατροφικής συμπεριφοράς υιοθετόντας νέες συνήθειες , τείνουμε να θέλουμε να δούμε μεγάλα αποτελέσματα και κυρίως σύντομα και γι’ αυτό προσπαθούμε να κάνουμε μεγάλες αλλαγές κάνοντας μεγάλα βήματα κάθε φορά. Αυτό φυσικά έχει σαν αποτέλεσμα να υπερφορτώνουμε τον εαυτό μας , να έχουμε μεγάλες προσδοκίες από εμάς και φυσικά να απογοητευόμαστε όταν τα αποτελέσματα δεν είναι τα επιθυμητά.  Ένα μυστικό για την αποφυγή αυτής της παγίδας είναι η αλλαγή της νοοτροπίας μας. Δηλαδή αντί να έχουμε εμμονή με το αποτέλεσμα και στη  συγκεκριμένη περίπτωση με τον επιθυμητό αριθμό στη ζυγαριά  μπορούμε να επικεντρωθούμε στο παρόν και  στα βήματα που κάνουμε προς τη σωστή συνήθεια.  Μικρά βηματάκια  και μικρούς στόχους για την επίτευξη των οποίων θα αναταμοίβουμε τον εαυτό μας.

Η ανταμοιβή

Για την ενίσχυση λοιπόν της συνήθειας θα πρέπει να ανταμοίβουμε τον εαυτό μας όταν ακολουθεί την επιθυμητή ρουτίνα για την αλλαγή συνηθειών. Το σημαντικό στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι δεν ανταμοίβουμε το απότέλεσμα της συμπεριφοράς  αλλά την ικανότητα  να εκτελέσουμε τη συγκεκριμένη συμπεριφορά. Π.χ. « Μπράβο μου σήμερα κατάφερα να φάω πρωινό»  Δεν γιορτάζουμε το γεγονός ότι φάγαμε πρωινό αλλά το γεγονός ότι  κάναμε ένα βήμα στη βελτίωση της ζωής μας.

Η αλλαγή συνηθειών και διατροφικής συμπεριφοράς μπορέι να ακούγεται σαν κάτι δύσκολο , ωστόσο δεν είναι ακατόρθωτο. Η αλλαγή μιας  « κακιάς» συνήθειας μπορεί  να γίνει εύκολα με το να ξεκινήσουμε να παρατηρούμε και να αναλύουμε τον εαυτό μας  όταν εκτελέι  τη συγκεκριμένη «κακια» συνήθεια.  Όταν ας πούμε για παραδειγμα θα ανοίξει το ντουλάπι και ασυναίσθητα θα πάρει τα μπισκότα ή τη σοκοφρέτα.  Πσρατηρούμε λοιπόν τον εαυτό μας εκείνη την ώρα. Πως είμαστε? Τι σκεφτόμαστε εκέινη την ώρα? Μήπως έχουμε πολλές ώρες άδειο στομάχι  οπότε και γι ‘ αυτό η λιγούρα? Μήπως βαριόμαστε ή είμαστε συναισθηματικά φορτισμένοι οπότε το σνακ φαντάζει σαν αποσιώπηση  των συναισθημάτων? Τα εντοπίζουμε όλα. Και αφού τα εντοπίζουμε, τα σημειώνουμε και τα διαχειριζόμαστε με σκοπό να απομακρυνθούμε από αυτή την «κακιά» συνήθεια.

Οι συνήθειες δεν σβήνονται. Ο εγκέφαλος θυμάται.  Όταν όμως  υιοθετούμε μια καινούρια ρουτίνα προς αντικατάσταση κάποιας άλλης  δεν γίνετε να σβήσουμε την παλιά συνήθεια , γίνεται  όμως να ανοίξουμε ένα καινούριο δρομάκι και όσο το χρησιμοποιούμε να το μεγαλώνουμε!

 

Βιβλιογραφία : Life Clinic Group