1.ο εγκλεισμός λόγω κορονοϊού θεωρείτε πως δημιούργησε θέματα στις ανθρώπινες σχέσεις κι ήρθαν στην επιφάνεια οι πραγματικές διαφορές μεταξύ των δύο συντρόφων;
Ο εγκλεισμός δεν γέννησε νέα προβλήματα, αλλά αποτέλεσε την αφορμή για να αναδυθούν εκείνα τα δυσλειτουργικά στοιχεία της συντροφικής σχέσης, τα οποία οι άνθρωποι στην καθημερινότητα τους ενδεχομένως είτε παραγνώριζαν είτε απέφευγαν να αντιμετωπίσουν. Η δυναμική της σχέσης άλλαξε λόγω της απότομης και ξαφνικής προσαρμογής σε μια καθημερινή συνύπαρξη, η οποία προκάλεσε εκνευρισμό, συναισθηματικές εντάσεις, ανησυχία, διαφωνίες και συγκρούσεις στο ζευγάρι. Ο φόβος και το άγχος για μόλυνση από Covid -19 και η ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας έθεσε το ζήτημα της ατομικής ευθύνης, η οποία φέρει αντίκτυπο τόσο στη συντροφική σχέση και το άμεσο περιβάλλον όσο και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Ο φόβος για νόσηση φαίνεται να δημιούργησε φορτίσεις στη συντροφική σχέση, καθώς ένας εκ των δύο συντρόφων πιθανώς ήταν πιο φοβικός, πιο σχολαστικός, πιο αναλυτικός.
2. Τι άλλαξε στην ερωτική ζωή των Ελλήνων μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου lockdown;
Στη διάρκεια του πρώτου lockdown η ερωτική ζωή των Ελλήνων, κυρίως των έγγαμων ή εκείνων που συμβίωναν, φάνηκε να παραμένει στα ίδια επίπεδα ή να ακολουθεί ακόμα και μια ανοδική πορεία. Ο εγκλεισμός, παρά το ότι ήρθε στις ζωές των Ελλήνων με επιβεβλημένο τρόπο και για λόγους προστασίας της υγείας, φαίνεται ως ένα βαθμό να αποτέλεσε την ευκαιρία για πολλά ζευγάρια να περάσουν πιο ποιοτικό χρόνο μαζί, να αναθεωρήσουν τις αξίες τους και τα σημαντικά στοιχεία στις σχέσεις τους, γεγονός που επέδρασε θετικά στην ερωτική τους ζωή. Ωστόσο, η εικόνα φαίνεται να άλλαξε στο δεύτερο lockdown, το οποίο έφερε μαζί του όλα τα αρνητικά κατάλοιπα του πρώτου και παρέτεινε το άγχος και την ανησυχία για μόλυνση από κορωνοϊό, τη λήψη μέτρων προστασίας, την οικονομική και εργασιακή ανασφάλεια. Ως απόρροια, παρατηρήθηκε κούραση και κόπωση των Ελλήνων, η οποία αναμφίβολα επηρέασε και οδήγησε σε μείωση και της ερωτικής τους ζωής.
3. Αυτό το διάστημα δεχτήκατε περισσότερα τηλεφωνήματα για συμβουλευτική υποστήριξη;
Ναι, παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση των τηλεφωνημάτων και κινητοποίηση των ανθρώπων να αναζητήσουν τη συμβουλή και κατεύθυνση των ειδημόνων πάνω σε θέματα σεξουαλικότητας και ερωτικών-συντροφικών σχέσεων, για τα οποία δεν υπήρξε κάποια κρατική μέριμνα ή εκστρατεία ενημέρωσης. Η ερωτική επιθυμία και συμπεριφορά είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις συνθήκες ζωής του ατόμου, οι οποίες άλλαξαν άρδην με την έλευση του Covid-19 στις ζωές μας. Ο κόσμος ενδιαφέρθηκε να ενημερωθεί για τα μέτρα προφύλαξης σε σχέση με τον Covid-19 στις διαπροσωπικές και σεξουαλικές επαφές, καθώς και για τον τρόπο διαχείρισης των εντάσεων, συγκρούσεων που εκδηλώθηκαν στις σχέσεις.
4. Ποια ηλικιακή ομάδα επηρεάστηκε περισσότερο αυτό το διάστημα;
Η καραντίνα επιφόρτισε κυρίως τα άτομα 35-45 ετών, τα ζευγάρια δηλαδή που μπορεί να είχαν 10-15 χρόνια γάμο και παιδιά και βρίσκονταν στην παλμική αυτήν περίοδο. Η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα αποτελεί την πιο ενεργή κοινωνικά. Οι αλλαγές αυτής της νέας συνθήκης του Covid-19, στις οποίες κλήθηκαν να προσαρμοστούν, ήταν ιδιαίτερα αισθητές και αφορούσαν τη διαχείριση του άγχους και φόβου μόλυνσης με κορωνοϊό, τόσο των ίδιων όσο και των αγαπημένων τους προσώπων, τις νέες εργασιακές συνθήκες, όπως αναστολή ή εξ αποστάσεως εργασία, τον περιορισμό των κοινωνικών επαφών, την αύξηση του χρόνου συνύπαρξης των μελών της οικογένειας μέσα στο σπίτι και τη διαχείριση των ενδεχόμενων συγκρούσεων. Ωστόσο, είναι ενδιαφέρον ότι, ενώ αυξήθηκαν οι εντάσεις και αντιφάσεις στην επικοινωνία των ζευγαριών, δεν παρατηρήθηκε αύξηση των διαζυγίων και χωρισμών, που αποτελούν δείκτη υγείας όταν οι άνθρωποι αναγνωρίζουν ότι πλέον δεν μπορούν και δεν ικανοποιούνται από το να μοιράζονται τη ζωή τους.
5.Ποιες ήταν οι επιπτώσεις της πανδημίας στη σεξουαλική ζωή των singles;
Την περίοδο της πανδημίας, με την εφαρμογή των μέτρων περιορισμού της μετάδοσης του Covid μειώθηκε δραστικά η δυνατότητα των singles να γνωρίσουν κάποιον με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή με την κοντινή φυσική επαφή (φλέρτ). Επιπλέον, ο φόβος μόλυνσης έκανε αρκετούς ανθρώπους πιο διστακτικούς στο να έρθουν σε επαφή με νέα άτομα. Επομένως, η σεξουαλική ζωή των singles δέχθηκε ένα πλήγμα καθώς αυτό που ονομάζουμε «ευκαιριακό σεξ» ήταν σε πολλές περιπτώσεις αδύνατο. Οι singles στράφηκαν κυρίως στο διαδίκτυο, δηλαδή στην πορνογραφία, η χρήση της οποίας σημείωσε ραγδαία αύξηση αλλά και σε διάφορες εφαρμογές γνωριμιών.
6.Υπήρξαν επιπτώσεις στις εξωσυζυγικές σχέσεις;
Υπήρξαν, ειδικά από την στιγμή που οι μετακινήσεις έγιναν από πιο δύσκολες έως και αδύνατες και οι σχέσεις αυτές λαμβάνουν χώρα κυρίως εκτός σπιτιού.
7.Αυτό το διάστημα είδαμε τις πλατφόρμες όπως το Tinder και το Badoo και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να έχουν μεγάλη δημοτικότητα πιστεύετε πως βοήθησαν κάποιους;
Η χρήση των εφαρμογών αυτών καθώς και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σημείωσαν όντως ραγδαία αύξηση. Σε σχετική μελέτη που έγινε στις ΗΠΑ φάνηκε πως αυτοί που βοηθήθηκαν περισσότερο ήταν οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες. Η εφηβεία και η πρώιμη ενήλικη ζωή είναι μια περίοδος της ζωής η οποία χαρακτηρίζεται από αυξημένη ευαισθησία προς τα ερεθίσματα του κοινωνικού περιβάλλοντος και από ανάγκη για αλληλεπίδραση με άτομα της ίδια ηλικίας (ομότιμους). Οι οδηγίες για social distancing και το lockdown, μείωσαν δραστικά την δυνατότητα των εφήβων και νεαρών ενηλίκων να συναντηθούν και ικανοποιήσουν την ανάγκη αυτή οπότε το διαδίκτυο αποτέλεσε μια διέξοδο. Για την πλειοψηφία των νέων, το social distancing και το lockdown οδήγησαν σε μειωμένα επίπεδα σεξουαλικής δραστηριότητας. Παρ’ όλα αυτά οι νέοι κατάφεραν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα μέσω του διαδικτύου καλύτερα από τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες.
8.Θεωρείτε πως αυξήθηκε το διαδικτυακό σεξ;
Τα στοιχεία που προκύπτουν από την πιο πρόσφατη βιβλιογραφία δείχνουν πως αυξήθηκε. Αποτέλεσε ένα συνδετικό κρίκο για όλα εκείνα τα ζευγάρια που την δύσκολη περίοδο των lockdown δεν είχαν την δυνατότητα να είναι μαζί. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μέσα στο πλαίσιο αυτό της αβεβαιότητας οι άνθρωποι συνεχίζουν να ζουν, και μπαινοβγαίνοντας από τα lockdown η ανάγκη για επικοινωνία, φλερτ, αγάπη και σεξουαλική έκφραση παραμένει. Εδώ φαίνεται η δυνατότητα για σύνδεση που προσφέρει το διαδίκτυο.
9.θα ήθελα τη συμβουλή σας για τα ζευγάρια υπό τον φόβο ενός επερχόμενου τρίτου lockdown.
Ο κορωνοϊός και η κοινωνική δοκιμασία τόσο της δημόσιας υγείας όσο και της ατομικής δημιουργεί νέες ανάγκες και συμπεριφορές που οι διαπροσωπικές σχέσεις χρειάζονται για να προσαρμοστούν και επιβιώσουν. Συγκεκριμένα, οι σύντροφοι οφείλουν να αναπτύξουν περισσότερη ενσυναίσθηση, πρωταγωνιστική επικοινωνία, διαχειριστική ανοχή και διεκδίκηση και ασφαλώς συναισθηματική σύνδεση και αλληλλοστήριξη φροντίδας και στοργής. Νομίζω ότι η περίοδος αυτή δοκιμάζει πιο κυριαρχικά την ανδρική ανασφάλεια και εγωπαθητική αναζήτηση του αμφισβητούμενου ανδρισμού από τη γυναίκα, ενώ παράλληλα η αλληλεπίδραση των προσωπικών αναζητήσεων δεν φαίνεται να συγκλίνει υπέρ της συντροφικότητας και της ποιοτικής σεξουαλικής ζωής. Το διαδίκτυο και το κινητό τηλέφωνο πρέπει να μείνουν περισσότερες ώρες κλειστά, για να ανοίξουν οι προσωπικοί ρόλοι, που «τόσο εγώ όσο κι εσύ» θα συναντήσουμε τα θέλω μας, τις προσδοκίες μας, βλέποντας την αλήθεια και τα ψέματα μας. Ο κορωνοϊός θα βοηθήσει σε όλα αυτά γιατί με την παρουσία του «μας δείχνει» την αξία της ζωής μας.