Ειδήσεις, Ελλάδα, ΠΑΙΔΙ

Αρχίζει η δωρεάν διάθεση self tests στους μαθητές

 

Έξι self tests θα λάβουν δωρεάν οι μαθητές όλων των βαθμίδων. Όπως ανακοίνωσαν τα υπουργεία Παιδείας  και Υγείας το μέτρο έχει στόχο την προστασία της σχολικής κοινότητας.

Συγκεκριμένα, από την προσεχή Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου έως και την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου  οι μαθητές δικαιούνται έξι  δωρεάν αυτοδιαγνωστικά τεστ από τα φαρμακεία. Με την συγκεκριμένη ποσότητα θα καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των τριών επόμενων εβδομάδων, από την αρχή της σχολική χρονιάς έως τις 3 Οκτωβρίου.

Οι μαθητές θα πρέπει να υποβάλλονται σε self-test  δύο φορές την εβδομάδα, Τρίτη και Παρασκευή, έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο. Ειδικότερα, την πρώτη εβδομάδα του διδακτικού έτους, το τεστ πρέπει να πραγματοποιηθεί έως και 24 ώρες πριν από την ημέρα του Αγιασμού, τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου.

Αφού υποβληθούν στον υποχρεωτικό προσυμπτωματικό διαγνωστικό έλεγχο οι μαθητές θα πρέπει να έχουν μαζί τους την βεβαίωση self-test. Σε αυτή την διαδικασία υπόκεινται οι μαθητές εφόσον δεν διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ούτε βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου). Όσοι μαθητές είναι εμβολιασμένοι μαθητές δεν δικαιούνται δωρεάν self-test, καθώς δεν οφείλουν να τα διενεργούν εφόσον δεν προκύψει ειδικός λόγος, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται πως  η δωρεάν διάθεση selftest από τα φαρμακεία γίνεται μόνο κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες. Από τα φαρμακεία δεν διανέμονται κατά τις διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις  καθώς οι φαρμακοποιοί πρέπει να είναι σε θέση να μπορούν να εξυπηρετούν έκτακτες ανάγκες.

Σημειώνεται πως η στρατηγική του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου ακολουθείται και σε άλλες χώρες για τη λειτουργία των σχολείων. Με τον τρόπο αυτό εντοπίζονται χιλιάδες κρούσματα μειώνοντας τη διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα.

Για περισσότερες πληροφορίρς  μπορείτε να διαβάσετε συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών σχετικά με τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων.

πηγή: virus.com.gr