Ειδήσεις, Ελλάδα, ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΝΕΑ, ΛΑΡΙΣΑ

«Ιπποκράτης – Η Αέναη Επιστροφή» «Περί Ανέμων» στον προαύλιο χώρο του Μύλου του Παππά

Ο Δήμος Λαρισαίων – Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών, για 5η συνεχή χρονιά, με στόχο να καθιερωθεί η Λάρισα ως Ιπποκρατική πόλη, διοργανώνει το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2021 στις 19:30, στον προαύλιο χώρο του Μύλου του Παππά,  εκδήλωση προς τιμήν του Ιπποκράτη “ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ” που περιλαμβάνει την πρωτότυπη παράσταση με τίτλο «Περί Ανέμων» στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ιπποκράτης – Η Αέναη Επιστροφή», με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Συλλόγου “Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα” και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

 

Το “Περί Ανέμων” είναι μια πρωτότυπη δημιουργία του ΣΜουΘ (Συνεργείο Μουσικού Θεάτρου) που εμπνέεται από τον Ιπποκρατικό λόγο, επιδιώκοντας μια επίκαιρη ανάγνωσή του, σε μια εποχή όπου οι αξίες της ελευθερίας και της δημόσιας υγείας μοιάζουν αντικρουόμενες.

Η παράσταση επιδιώκει να διερευνήσει τη ματιά του σύγχρονου πολιτισμού στην Ιπποκρατική σκέψη και αντίστροφα.

Το “Περί Ανέμων” αναπτύσσεται ως μια διακαλλιτεχνική παράσταση μουσικού θεάτρου και θεάτρου ντοκουμέντου. Για τη δημιουργική διαδικασία, ακολουθείται η πάγια μεθοδολογία ανάπτυξης πρωτότυπων παραστάσεων του ΣΜουΘ, που είναι συνεργατική, με έντονα στοιχεία devised θεάτρου.

Επιλεγμένα αποσπάσματα κειμένων του Ιπποκράτη αποτελούν τη βάση αυτής της δημιουργικής διαδικασίας και τη ραχοκοκαλιά της παράστασης σε 5 κεφάλαια. Είναι μια σύνθεση λόγου, μουσικής, χορού και visuals.

Επί σκηνής, θα βρίσκονται συνολικά 4 ερμηνευτές (δύο μουσικοί, μια χορεύτρια και ένας ηθοποιός). Πέντε επιπλέον μουσικοί και δύο ηθοποιοί θα συμβάλουν στο τελικό αποτέλεσμα ως μέρος της προ-ηχογραφημένης μουσικής και των βίντεο.

Το “Περί Ανέμων” στοχεύει στην επανασύνδεση, με σύγχρονους όρους, του πολιτικού διαλόγου με το θέατρο.

Το θεωρητικό πλαίσιο που αξιοποιείται για τη δημιουργία της παράστασης εστιάζει στα στοιχεία που χρειάζονται για την ενίσχυση ή/και επανανακάλυψη του δημοσίου διαλόγου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός, ότι τα στοιχεία αυτά βρίσκονται μέσα στην ίδια τη θεματική της παράστασης, δηλαδή στην πανδημία του covid-19 και τους τρόπους προσέγγισής της, που διαμορφώνουν και τα αντίστοιχα πολιτικά επιχειρήματα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

19:30 – 20:15        Χαιρετισμοί

κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας

κ. Απόστολος Καλογιάννης, Δήμαρχος Λαρισαίων

κ. Γεώργιος Πατούλης, Πρόεδρος Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Περιφερειάρχης Αττικής

κ. Αριστοτέλης Παυλίδης, Πρόεδρος Διεθνούς Ιπποκράτειου Ιδρύματος της Κω, τ. Υπουργός

Καθ. κ. Αθανάσιος Δ. Γιαννούκας, Πρόεδρος Τμήματος Ιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

κ. Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας «Ο Ιπποκράτης»

Διαδικτυακά: κ. Μαρίνης Πυρπυρής, Πρόεδρος Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου Αυστραλίας, κ. Παναγιώτης Μανώλας, Πρόεδρος Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου Ν. Υόρκης, κ. Πέτρος Αγαθαγγέλου, Πρόεδρος Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, Mr. Mostafa Soliman, Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής, Ainshams University, Cairo, Egypt

 

20:15 – 21:00 Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας προς τιμήν του Ιπποκράτη “ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ”.

20:15 – 20:30 Εισαγωγική ομιλία: “Η επιστροφή του Ιπποκράτη στη Λάρισα”

κ.. Ρίζος Χαλιαμπάλιας, Πρόεδρος Συλλόγου «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα»

20:30 – 21:00 Κεντρική ομιλία: “Ιπποκρατική Ιατρική”

Oμότιμος Καθηγητής κ. Στέφανος Γερουλάνος

21:00 – 22:30 Καλλιτεχνική παράσταση «Περί Ανέμων» από το Συνεργείο τουΜουσικού Θεάτρου

 

*Η εκδήλωση είναι προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού (covid-19).

Όλοι οι θεατές θα προσέλθουν στο χώρο με μάσκα.

Δεν επιτρέπονται όρθιοι.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ

*Όσοι παρακολουθήσουν την εκδήλωση πρέπει να έχουν προμηθευτεί τη σχετική πρόσκληση από τα γραφεία της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού (Μύλος του Παππά, ισόγειο, καθημερινά εκτός Σαββατοκύριακου έως την Παρασκευή 3/9/2021 από τις 10:00 -13:00).

Χωρίς την πρόσκληση δεν θα τους επιτραπεί η είσοδος.

Θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας.

Πληροφορίες στο τηλέφωνο 2410 614449.