Ειδήσεις, Ελλάδα

Ζητούν την ειδικότητα διασώστη ασθενοφόρου για φοίτηση στα ΑΕΙ.

Την ένταξη της ειδικότητας του διασώστη πληρώματος ασθενοφόρου που τώρα προσφέρεται μόνο στο δημόσιο ΙΕΚ, και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έχει ζητήσει από το υπουργείο Παιδείας η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού. Αν το αίτημα ικανοποιηθεί, οι υποψήφιοι διασώστες θα δίνουν και πανελλαδικές εξετάσεις για να εκπαιδευτούν στην ειδικότητα που επιθυμούν.
Ο πρόεδρος του Σωματείου Διασωστών Μαγνησίας κ. Παναγιώτης Δαρειώτης ανέφερε πως «αίτημά μας είναι να ενταχθεί η ειδικότητα του διασώστη πληρώματος ασθενοφόρου και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αυτό θα μπορούσε να γίνει σε ένα πανεπιστημιακό τμήμα, όπως για παράδειγμα νοσηλευτικής, όπου οι φοιτητές στο τρίτο ή τέταρτο έτος θα επέλεγαν την ειδικότητα του διασώστη. Οι φοιτητές θα εισάγονται με πανελλαδικές εξετάσεις και σπουδάζοντας την ειδικότητα θα παρακολουθούν μεταξύ άλλων μαθήματα τραυματολογίας, φαρμακολογίας, πρώτων βοηθειών. Επίσης θα μπορούν να κάνουν και πρακτική άσκηση σε κάποιο ασθενοφόρο. Με αυτόν τον τρόπο η ειδικότητά μας θα αναβαθμιστεί ακόμη περισσότερο, ενώ και οι εν ενεργεία διασώστες θα μπορούσαν να σπουδάσουν εκεί. Ως πανελλήνια ομοσπονδία προσωπικού ΕΚΑΒ έχουμε αναφέρει το αίτημά μας στην υπουργό Παιδείας κ. Κεραμέως, αλλά και σε ορισμένους πρυτάνεις. Οι συζητήσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο και περιμένουμε τις εξελίξεις. Προσπαθούμε να πετύχουμε τον στόχο μας για του χρόνου».

Ο ίδιος ανέφερε πως αυτή τη στιγμή, όσοι θέλουν να σπουδάσουν την ειδικότητα του διασώστη, μπορούν να εισαχθούν στα δύο δημόσια ΙΕΚ που λειτουργούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και το καθένα λαμβάνουν από 50 υποψήφιους. Δυνατότητα σπουδών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν υπάρχει και για αυτό εμείς ζητούμε να ενταχθεί σε κάποιο πανεπιστημιακό τμήμα».
Πανελλαδικά οι εν ενεργεία διασώστες ανέρχονται στους 3.500. Από την άλλη πλευρά και οι απόφοιτοι της ειδικότητας διασώστη που αναμένουν να εργαστούν, είναι αρκετοί, αγγίζοντας τους 2.500. Οι απόφοιτοι αναμένουν τις προκηρύξεις για να καλύψουν κενές θέσεις στα ΕΚΑΒ μετά από τις συνταξιοδοτήσεις. Κάθε χρόνο συνταξιοδοτούνται 100-130 διασώστες. Επίσης υπάρχουν και αρκετά κενά που δεν έχουν καλυφθεί με διασώστες.

«Στον Νομό Μαγνησίας έχουμε να δούμε μόνιμη πρόσληψη διασώστη από το 2004. Σε αυτά τα 17 χρόνια έρχονται μόνιμοι στον Νομό μόνο με μετάθεση, ενώ λόγω της πανδημίας μπορέσαμε και ενισχυθήκαμε με δέκα επικουρικούς διασώστες» ανέφερε ο κ. Δαρειώτης.
Οι κάτοχοι πτυχίου διασώστη μπορούν να εργαστούν και στον ιδιωτικό τομέα σε κάποια κλινική στο αντικείμενο που σπούδασαν με την προϋπόθεση πως θα έχουν την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και βέβαια το πτυχίο της συγκεκριμένης ειδικότητας.
Λόγω της αργής απορρόφησης στην αγορά εργασίας απόφοιτοι εργάζονται ακόμη και στην Κύπρο ως διασώστες.
«Φέτος έβγαλε δύο προκηρύξεις η Κύπρος που γενικότερα απορροφά πολλούς Έλληνες διασώστες για να καλύψει τις ανάγκες της. Προσλαμβάνονται για έξι μήνες ως δόκιμοι και στη συνέχεια, αν το θέλουν, παραμένουν προσφέροντας εκεί» κατέληξε ο πρόεδρος του σωματείου.

πηγή e-thessalia.gr