Ειδήσεις, Τρίκαλα

Τρίκαλα: Αυξάνονται οι θεραπευτικές δυνατότητες του Ιαματικού Πόρου Ριζώματος

Ακόμη ένα βήμα για την υλοποίηση του σχεδίου ανάπτυξης του Ιαματικού Πόρου Ριζώματος προχωρά από τον Δήμο Τρικκαίων. Με νέα δειγματοληψία που εστάλη σε πιστοποιημένο εργαστήριο, εμφανίστηκαν πρόσθετα θεραπευτικά στοιχεία στον Ιαματικό Πόρο, στο νερό που βρίσκεται στο υπέδαφος του Ριζώματος.

Έτσι πλέον, στις 9 Ιουνίου 2021, πιστοποιήθηκε ότι το νερό είναι κατάλληλο και για
– ποσιθεραπεία
– στοματοπλύσεις
– ρινοπλύσεις

Αυτές προστίθενται στις ιδιότητες που είχαν ενταχθεί και σε ΦΕΚ το 2018 για:
ρευματικές παθήσεις, χρόνιους ρευματισμούς, ισχιαλγίες, οσφυαλγίες, παθήσεις νευρικού συστήματος.

Οι δειγματοληψίες έγιναν τον Δεκέμβριο του 2020 και τον Μάιο του 2021.
Ο Δήμος Τρικκαίων προχωρά ακόμη ένα βήμα για την αξιοποίηση του Πόρου: απέστειλε  την απάντηση του εργαστηρίου στο αρμόδιο Τμήμα Ειδικών Μορφών Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού, προκειμένου να εκδοθεί νεότερο, επικαιροποιημένο ΦΕΚ.
Αυτό σημαίνει ότι ο Ιαματικός Πόρος Ριζώματος θα διαθέτει επισήμως, περισσότερες  δυνατότητες για θεραπεία.
Μετά την έκδοση του νέου ΦΕΚ και με δεδομένη την υπάρχουσα συνεργασία του Δήμου και των κατοίκων της περιοχής, η ανάδειξη και ο αξιοποίηση των ιαματικών υδάτων μπορεί να προχωρήσει με ακόμη πιο σίγουρα βήματα.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχουν πραγματοποιηθεί συναντήσεις ενημέρωσης και συνεργασίας με τους κατοίκους, ενώ ο Δήμος χρηματοδότησε και μελέτη, για τους πιθανούς τρόπους με τους οποίους μπορεί να αξιοποιηθεί ο Πόρος.
Η αναπτυξιακή δραστηριότητα στην περιοχή, μάλιστα, σχετίζεται άμεσα και με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τις Ιαματικές Πηγές της χώρας. Στη συζήτηση αυτή, ενεργός είναι ο ρόλος της ΚΕΔΕ, καθώς διαμορφώνεται ένα πλαίσιο για τις ιαματικές πηγές όλης της χώρας και τον ρόλο των Δήμων και των τοπικών κοινωνιών σε αυτές.