Γυναίκα

Εμβόλιο Covid-19 και εγκυμοσύνη: Τι ισχύει – Οι συστάσεις των μαιευτήρων

Τι συνιστά η Ελληνική Μαιευτική & Γυναικολογική Εταιρεία στις εγκύους, τις γυναίκες που θηλάζουν τα μωρά τους και σε όσες προσπαθούν να μείνουν έγκυοι. Ποια εμβόλια προτείνει.

Συστάσεις για τον εμβολιασμό των εγκύων έναντι της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός εξέδωσε η Ελληνική Μαιευτική & Γυναικολογική Εταιρεία (ΕΜΓΕ). Σε αυτές εξηγεί ποιες πρέπει να εμβολιάζονται και ποια εμβόλια πρέπει να προτιμώνται κατά την εγκυμοσύνη αλλά και τον θηλασμό. Παρέχει επίσης συμβουλές για τον εμβολιασμό των γυναικών που προσπαθούν να τεκνοποιήσουν.

Όπως εξηγεί η ΕΜΓΕ, η εγκυμοσύνη θεωρείται παράγοντας υψηλού κινδύνου για εκδήλωση της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Γι’ αυτό τον λόγο συνιστά να εμβολιάζονται όλες οι έγκυοι εναντίον.

Η σύσταση αυτή είναι ιδιαιτέρως σημαντική για ορισμένες ομάδες εγκύων. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται:

  • Όσες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο έκθεσης (λ.χ. ιατρονοσηλευτικό προσωπικό)
  • Όσες πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα  που αυξάνουν τον κίνδυνο για σοβαρή νόσο ή ακόμα και θάνατο εξαιτίας της Covid-19.

Τέτοια νοσήματα, σύμφωνα με την ΕΜΓΕ, είναι ο διαβήτης, οι καρδιολογικές και αναπνευστικές παθήσεις, η παχυσαρκία κ.λπ. Ο εμβολιασμός συνιστάται να γίνεται σε οποιοδήποτε τρίμηνο της κυήσεως, διευκρινίζει.

Εμβόλια και θηλασμός

Η ΕΜΓΕ προτείνει τη χρήση εμβολίων τεχνολογίας mRNA κατά την εγκυμοσύνη. Όπως εξηγεί, τα έως σήμερα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα αφορούν κυρίως αυτή την κατηγορία εμβολίων έναντι του νέου κορωνοϊού. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως αποκλείονται και οι άλλοι τύποι εμβολίων.

Στην πραγματικότητα, «η χρήση εμβολίων με αδρανοποιημένους ιούς έναντι SARS-CoV-2 δεν αναμένεται να έχει ανεπιθύμητες ενέργειες στην κύηση παρά την έλλειψη σχετικών δεδομένων», αναφέρει.

Όσον αφορά τον θηλασμό, η ΕΜΓΕ τονίζει πως δεν απαγορεύεται ο εμβολιασμός, με οποιαδήποτε τύπο εμβολίου, των γυναικών που θηλάζουν. Ο θηλασμός δεν αποτελεί αντένδειξη για εμβολιασμό της μητέρας έναντι της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, επισημαίνει. Τουναντίον, «ενδέχεται να προσφέρει παθητική ανοσοποίηση στο νεογνό».

Κατά την προσπάθεια για σύλληψη

Η ΕΜΓΕ συνιστά επίσης τον εμβολιασμό έναντι του κορωνοϊού με οποιαδήποτε τύπο εμβολίου, όλων των γυναικών  που είναι σε προσπάθεια εγκυμοσύνης στο άμεσο μέλλον ή βρίσκονται σε διαδικασίες Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

Αντιθέτως, δεν συνιστά τροποποίηση του προγραμματισμού εγκυμοσύνης με βάση τη χορήγηση οποιουδήποτε από τα εμβόλια για τον κορωνοϊό. Δεν προτείνει επίσης να γίνει τροποποίηση του εμβολιαστικού σχήματος, εάν μεταξύ των δόσεων του εμβολίου η γυναίκα ανακαλύψει ότι είναι έγκυος. Τέλος, δεν συνιστά διακοπή της κύησης λόγω εμβολιασμού.

Τέλος, συνιστά να μεσολαβεί διάστημα 14 ημερών μεταξύ του εμβολιασμού για τον κορωνοϊό και άλλα εμβόλια που πρέπει να χορηγούνται στην εγκυμοσύνη. Εξαίρεση σε αυτό αποτελούν οι περιπτώσεις όπου είναι απολύτως αναγκαίος ο άμεσος εμβολιασμός. Τέτοια περίπτωση είναι λ.χ. ο εμβολιασμός έναντι του τετάνου μετά από τραυματισμό.

Πηγή: iatropedia.gr