Γυναίκα, Ειδήσεις

23 Μαΐου: Διεθνής Ημέρα για τον Τερματισμό του Μαιευτικού Συριγγίου

Η Διεθνής Ημέρα για τον Τερματισμό του Μαιευτικού Συριγγίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 23 Μαΐου, με πρωτοβουλία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Τα μαιευτικά συρίγγια είναι τραυματισμοί στον κόλπο και προκαλούνται κυρίως από παρατεταμένο ή δύσκολο τοκετό. Προκαλούν ακράτεια και οι γυναίκες συχνά δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο τις εξουθενωτικές σωματικές επιπτώσεις, αλλά επίσης τον κοινωνικό αποκλεισμό και τη ντροπή που νιώθουν.

Ο ΟΗΕ καθιέρωσε τη Διεθνή Ημέρα για τον Τερματισμό του Μαιευτικού Συριγγίου (International Day to End Obstetric Fistula) το 2012, στο πλαίσιο της παγκόσμιας εκστρατείας του για την εξάλειψη της αρρώστιας αυτής, υπενθυμίζοντάς μας ότι τα περισσότερα συρίγγια μπορούν να θεραπευτούν και οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε επιτυχή χειρουργική επέμβαση συνήθως καταφέρνουν να επανέλθουν στη φυσιολογική τους ζωή και να ενταχθούν ξανά στο κοινωνικό σύνολο.

Υπολογίζεται ότι περίπου 2 εκατομμύρια γυναίκες που ζουν στην Υποσαχάρεια Αφρική, την Ασία, τις αραβικές χώρες, τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική πάσχουν από μαιευτικά συρίγγια, ενώ και κάθε χρόνο καταγράφονται 50.000 έως 100.000 νέα περιστατικά.

Πηγή: unhcr