Ειδήσεις

19 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ηπατίτιδας

Η Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας, η οποία έχει δύο ετήσιες ημερομηνίες που εορτάζεται, μας υπενθυμίζει ότι η ασθένεια είναι αποτρέψιμη.
Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας: Η ασθένεια είναι αποτρέψιμη

Υπάρχουν δύο ημερομηνίες κάθε χρόνο όπου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας: 19 Μαΐου και 28 Ιουλίου. Και οι δύο έχουν αρκετή αποδοχή.

Το σημαντικό είναι ν’ αναγνωρίσετε πως η ηπατίτιδα είναι μια πολύ αποτρέψιμη ασθένεια παγκοσμίως. Όμως, δεν είναι όλες οι ηπατίτιδες ίδιες, και υπάρχουν διαφορετικοί τύποι με διαφορετική βαρύτητα.

Κάθε χρόνο, περίπου 1.400.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από μια ασθένεια που σχετίζεται με την ηπατίτιδα, είτε οξεία, είτε χρόνια. Αυτό την κάνει την πιο θανατηφόρα μολυσματική ασθένεια μετά τη φυματίωση, καθώς και μία από τις πιο διαδεδομένες σε όλον τον κόσμο, ξεπερνώντας και το AIDS.

Στην Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι πρόκειται για αποτρέψιμη ασθένεια. Είμαστε σε θέση να μειώσουμε σημαντικά το ποσοστό των περιπτώσεων, ακόμη και να την εξαφανίσουμε καθώς υπάρχουν εμβόλια πλέον.

Η άλλη ημερομηνία για την Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας

Πέραν από τη 19η Μαΐου, υπάρχει και η 28η Ιουλίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας. Η δεύτερη επιλογή προήλθε από την πρωτοβουλία ομάδων ασθενών οι οποίοι σχημάτισαν μια παγκόσμια συμμαχία και πρότειναν τη δεύτερη μέρα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Έτσι, με την κινητοποίηση της Παγκόσμιας Συμμαχίας για την Ηπατίτιδα (WHA), ο ΠΟΥ αφιέρωσε μια ολόκληρη θεματολογία για την ηπατίτιδα, ιδιαίτερα για την ιογενή ηπατίτιδα. Έχουμε επίσης την Α, Β, C, D, και Ε.

Η 28η Ιουλίου είναι η ημέρα γενεθλίων του Baruch Blumberg, του επιστήμονα που ανακάλυψε την ηπατίτιδα Β. Η παγκόσμια συμμαχία συμφώνησε να κρατήσει και τις δύο μέρες, και ενθαρρύνει τα δημόσια κέντρα υγείας να διοργανώνουν ενημερωτικές δράσεις και τους δύο μήνες.

Τι είναι η ιογενής ηπατίτιδα;

Γυναίκα πιάνει το συκώτι της
Η κίρρωση και ο καρκίνος του ήπατος είναι συνέπειες των τύπων Β και C.

Ηπατίτιδα είναι η φλεγμονή του ιστού του ήπατος. Οι πιο συχνές είναι αυτές που προκαλούνται από συγκεκριμένους ιούς οι οποίοι έχουν προτίμηση στα ηπατοκύτταρα. Υπάρχουν πέντε τέτοιοι ιοί και θα σας τους θυμίσουμε στην Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας.

  • Α: Ο τύπος Α του ιού μεταδίδεται από την οδό κόπρανα-στόμα. Ένα μολυσμένο άτομο μπορεί να την περάσει σε κάποιο άλλο λόγω έλλειψης υγιεινής. Αυτό την κάνει ιδιαίτερα μεταδοτική σε περιοχές με προβλήματα υγιεινής. Η ηπατίτιδα Α είναι οξεία και δεν γίνεται χρόνια. Τα συμπτώματα μοιάζουν πολύ με αυτά της γαστρεντερίτιδας.
  • Β: Αυτός ο ιός απειλεί ιδιαίτερα την δημόσια υγεία. Μεταδίδεται από τα σωματικά υγρά και μπορεί να περάσει από τη μητέρα στο μωρό κατά την εγκυμοσύνη. Οι περιοχές που επηρεάζονται περισσότερο είναι η Αφρική, η Μέση Ανατολή, η Ινδία, και ο Αμαζόνιος. Έχει την τάση να μετατρέπεται σε χρόνια, οδηγώντας σε κίρρωση και καρκίνο του ήπατος. Υπάρχει ένα εμβόλιο ικανό να αποτρέψει τη μόλυνση, και ευτυχώς, είναι υποχρεωτικό σε πολλές χώρες.
  • C: Αυτό το ιικό στέλεχος έχει την υψηλότερη μεταδοτικότητα στους ανθρώπους μέσω του αίματος. Γενικά, μπορούν να μολυνθούν οι επαγγελματίες υγείας που δε λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα και χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών οι οποίοι μοιράζονται την ίδια σύριγγα. Οι περισσότεροι ασθενείς υποφέρουν από μια χρόνια μορφή και πιο συχνά απ’ ότι η ηπατίτιδα Β, εξελίσσεται σε κίρρωση και καρκίνο του ήπατος. Δεν υπάρχει εμβόλιο γι’ αυτόν τον τύπο, αλλά νέες θεραπείες έχουν γιατρέψει κάποιους ασθενείς.
  • D: Αυτός είναι ο ιός δέλτα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μολύνει μόνο ασθενείς που έχουν ήδη ηπατίτιδα Β. Η μέθοδος πρόληψης είναι το εμβόλιο ενάντια στην ηπατίτιδα Β.
  • Ε: Αυτός είναι ο τελευταίος ιός ηπατίτιδας που ανακάλυψαν οι επιστήμονες. Μπορείτε να τον λάβετε πίνοντας νερό που έχει μολυνθεί από αυτό το σωματίδιο. Είναι μια σπάνια ασθένεια που εντοπίζεται κυρίως στην Ασία.
Τεστ ηπατίτιδας
Η ηπατίτιδα C μεταδίδεται μέσω του αίματος και η σοβαρότερη επίπτωσή της είναι ο καρκίνος του ήπατος.

Πρόληψη μέσα από την Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας

Καθώς μιλούμε για ασθένειες με τόσο μεγάλα ποσοστά πρόληψης, οι καμπάνιες για την Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας επικεντρώνονται σε αυτή την πτυχή. Για την ακρίβεια, στον εμβολιασμό και την υγιεινή.

Ο εμβολιασμός κατά της ηπατίτιδας Β ήταν ένα γιγαντιαίο βήμα για την δημόσια υγεία. Καθώς περισσότεροι άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε αυτά τα εμβόλια και ολοκληρώνουν το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα, ο αριθμός των ασθενών έχει μειωθεί καθώς επίσης και τα παιδιά που μολύνονται από τις μητέρες τους.

Αναφορικά με την υγιεινή, υπάρχουν δύο πλευρές: η προσωπική υγιεινή και η δημόσια υγεία. Για την ακρίβεια, βελτιώνοντας τις συνθήκες διάθεσης αποβλήτων στις πόλεις θα μπορούσαμε να μειώσουμε τη μετάδοση των τύπων Α και Ε.

Επίσης, η ασθένεια μπορεί να μεταδοθεί και με τη σεξουαλική επαφή. Γι’ αυτόν τον λόγο, η χρήση προφυλακτικών είναι ένα μέτρο πρόληψης κατά της ασθένειας.

meygeia.gr