Γυναίκα

Αντισυλληπτικά: Μπορούν να τα χρησιμοποιούν όλες τις γυναίκες;

Τα αντισυλληπτικά είναι ορμονικά σκευάσματα που κυρίως δρουν αποτρέποντας την ωορρηξία μέσω αναστολής της παραγωγής της θυλακιοτρόπου (FSH) και ωχρινικής (LH) ορμόνης. Επίσης, μπορούν να κάνουν την τραχηλική βλέννα αδιαπέραστη στο σπέρμα και να μειώσουν την δεκτικότητα του ενδομητρίου κατά την εμφύτευση.

Από τι αποτελούνται τα αντισυλληπτικά

Τα αντισυλληπτικά συνήθως αποτελούνται από ένα οιστρογόνο και ένα προγεστογόνο. Με την πάροδο των ετών έγιναν σημαντικές αλλαγές στην σύσταση, ώστε να αυξηθεί η ασφάλεια και να μειωθούν τυχόν παρενέργειες. Το πιο κοινό οιστρογόνο στα συνδυασμένα ορμονικά αντισυλληπτικά είναι η αιθινυλοιστραδιόλη και με βάση τη δόση οιστρογόνου που περιέχεται, μπορούν να ταξινομηθούν σε αντισυλληπτικά «υψηλής δόσης» (50 μg ή περισσότερο), «μέτριας δόσης» (30–35 μg) και «χαμηλής δόσης» (15–20 μg). Τα βιβλιογραφικά δεδομένα δείχνουν μεγαλύτερη ασφάλεια των 20 mcg έναντι των 25, 30 ή 35 mcg αιθινυλοιστραδιόλης και για το λόγο αυτό, συνήθως συστήνεται η έναρξη θεραπείας με αντισυλληπτικά χαμηλότερης δόση οιστρογόνου. Όσον αφορά τα προγεσταγόνα, υπάρχουν διάφορες γενιές προγεσταγόνων, με αυτά της τρίτης και τέταρτης γενιάς να έχουν λιγότερο ανδρογονική δράση και παρενέργειες από αυτά προηγούμενων γενεών.

Είναι τα αντισυλληπτικά για όλες τις γυναίκες;

Η ορμονική αντισύλληψη μπορεί να παρέχεται με ασφάλεια μετά από λήψη του ιατρικού ιστορικό του ασθενούς και μέτρηση της αρτηριακής του πίεσης. Σημαντικοί παράγοντες που πρέπει να ελέγχονται περιλαμβάνουν υπέρταση, διαβήτη, θρομβοεμβολή, ημικρανία με αύρα, καρκίνο του μαστού κτλπ. Δεν χρειάζονται επιπρόσθετες εξετάσεις (πχ έλεγχος θρομβοφιλίας) σε γυναίκες χωρίς υποκείμενα νοσήματα. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό τα αντισυλληπτικά να χορηγούνται μετά από σύσταση του θεράποντος ιατρού.

Υπάρχουν παρενέργειες;

Σε γενικές γραμμές όχι. Ενδέχεται όμως κάποιες γυναίκες να παρουσιάσουν ευαισθησία στο μαστό, ναυτία και φούσκωμα κατά την έναρξη της θεραπείας. Αυτά τα συμπτώματα όμως, συνήθως επιλύονται γρήγορα, εντός τριών μηνών. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα αντισυλληπτικά προκαλούν αύξηση βάρους.

 

Πηγή: onmed