ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΥΓΕΙΑ

«Αδιέξοδο» για την ψυχική υγεία η πανδημία: Ποιες δράσεις αναλαμβάνει το υπουργείο Υγείας

Τον απολογισμό των τελευταίων 12 μηνών σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της επιδημίας σε ένα ιδιαίτερα ευάλωτο πεδίο, σε αυτό της ψυχικής υγείας, κατέθεσε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορωνοϊό το υπουργείο Υγείας.

“Το υπουργείο ολους αυτούς τους μήνες, παράλληλα με την ακατάπαυστη προσπάθεια που καταβάλλει για την αντιμετώπιση της πανδημίας, έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στη φροντίδα των ψυχικά πασχόντων στα ψυχιατρικά Νοσοκομεία και στις δομές Ψυχικής Υγείας της χώρας” ανέφερε η υφυπουργός Υγείας κ. Ζωή Ράπτη, εστιάζοντας στη συνέχεια στα μέτρα που έχουν ληφθεί στη λειτουργία των κλειστών δομών αλλά και στον εμβολιασμό κατά προτεραιότητα των πιο ευάλωτων πολιτών στις μονάδες κοινωνικής αποκατάστασης.

Σύμφωνα με αυτά, έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα 2.200 ασθενείς και προσωπικό των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων και των Γενικών Νοσοκομείων σε 152 δομές του Ε.Σ.Υ., αλλά και 6.292 ασθενείς και εργαζόμενοι σε 150 μονάδες Υγείας, ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου.

Το Υπουργείο Υγείας εκτός από τη λειτουργία της γραμμής 10306 για την ψυχοκοινωνική υποστήριξη των πολιτών όλο το 24ωρο, υλοποιεί ειδικό πρόγραμμα παροχής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στους ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονται στα Νοσοκομεία, στις οικογένειές τους, αλλά και στο υγειονομικό προσωπικό.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε στις αρχές του έτους και υλοποιείται από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό 24 κέντρων ημέρας και κινητών μονάδων σε όλη τη χώρα, ενώ παρέχονται tablets για την τηλε-υποστήριξη των ασθενών μέσα στα Νοσοκομεία.

Στο συντονισμό αυτό συμβάλλει και η Ομοσπονδία Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας «Αργώ». Κατά το πρώτο τρίμηνο υλοποίησης του προγράμματος, προσελήφθησαν 92 επαγγελματίες στο χώρο της ψυχικής υγείας, έχει ολοκληρωθεί η διασύνδεση αυτών των επαγγελματιών με 450 μονάδες υγείας στη χώρα, έχουν εξυπηρετηθεί συνολικά 1.142 άτομα και διεκπεραιώνονται 249 νέα αιτήματα, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 5.040 τηλεσυνεδριάσεις μέχρι σήμερα και 148 τηλεκπαιδεύσεις του προσωπικού μονάδων υγείας και του γενικού πληθυσμού με 4.011 συμμετέχοντες.

Τέλος, έχουν διανεμηθεί σε όλες τις μονάδες ενημερωτικά φυλλάδια για το υγειονομικό μας προσωπικό, τους ασθενείς με Covid, τις οικογένειες και το γενικό πληθυσμό.

Πρόγραμμα για την ψυχική υγεία των παιδιών

Περαιτέρω και για την υποστήριξη της ψυχικής υγείας των παιδιών και των εφήβων, η υφυπουργός ανακοίνωσε την ανάπτυξη ενός πενταετούς επιστημονικού προγράμματος με στόχο την ενίσχυση του τομέα ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων στην Ελλάδα, το οποίο θα παρέχει πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας σε παιδιά και εφήβους και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.

Το πρόγραμμα αναπτύσσεται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το Διεθνές Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας Παιδιών Child Mind Institute. Θα χρηματοδοτηθεί αποκλειστικά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με το ποσό των 10,8 εκατ. ευρώ, και γίνεται στα πλαίσια του προγράμματος «Πρωτοβουλία για την Υγεία». Ειδικότερα, περιλαμβάνει:

-Την εκπαίδευση των επαγγελματιών ψυχικής υγείας σε αρχές και τεχνικές θεραπευτικής προσέγγισης των παιδιών και των εφήβων.
-Τη σύσταση ενός πρότυπου Εθνικού Κέντρου Αναφοράς για την ψυχική υγεία, με σκοπό την παροχή εξατομικευμένης στήριξης των παιδιών και των οικογενειών τους με σύνθετες ανάγκες ψυχικής υγείας
-Τη δημιουργία και υποστήριξη ενός Εθνικού Δικτύου επαγγελματιών παιδικής ψυχικής υγείας, καθώς επίσης το ίδιο έργο περιλαμβάνει την ανάπτυξη ψηφιακών εργαλείων και μέσων τηλεψυχιατρικής για την εξ’ αποστάσεως παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε όλη την Ελλάδα.

 

Πηγή: protothema