Μαγνησία

Ακυρώνουν τους εμβολιασμούς με AstraZeneca οι Βολιώτες – Τι λένε στους φαρμακοποιούς

«Αλαλούμ» έχει προκληθεί στα φαρμακεία λόγω της μεγάλης κίνησης πολιτών, που ζητούν από τους φαρμακοποιούς να αλλάξουν το προγραμματισμένο ραντεβού για εμβολιασμό.

Η αυξημένη κίνηση, αλλά και η πίεση των πολιτών προς τους φαρμακοποιούς για επιλογή εκ νέου ραντεβού -μετά την ακύρωση του ραντεβού που έχει προεπιλεγεί από το σύστημα- αλλά με «επιλογή» εμβολίου, οδήγησε σε απορρύθμιση της κατάστασης και ανάγκασε τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο να εκδώσει σχετική ανακοίνωση.

Δυνατότητα επιλογής κατά τον τρόπο αυτό δεν υπάρχει ούτε υπήρχε στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr, και παράλληλα υπενθυμίζεται ο μείζων επιδημιολογικός κίνδυνος που δημιουργείται με τις ουρές έξω από τα φαρμακεία για τον λόγο αυτό.

Κατά πληροφορίες, η αυξημένη κίνηση των πολιτών και η πίεση για νέο ραντεβού, αλλά με συγκεκριμένο εμβόλιο, κυρίως τα mRNA, αποδίδεται στις επιφυλάξεις για το εμβόλιο της AstraZeneca, μετά τα συμβάντα θρομβώσεων, με την πρόκληση των οποίων συσχετίστηκε. Ωστόσο, η κατάσταση φαίνεται ότι απορρυθμιστηκε μετά και τις «μαρτυρίες» και διαπιστώσεις πολιτών ότι μπορεί να γίνει επαναπρογραμματισμός των ραντεβού με εμβόλιο της επιλογής τους.

«Είτε έρχονται σε εμάς να ακυρώσουν το ραντεβού τους είτε δεν προσέρχονται στα εμβολιαστικά κέντρα και χάνουν το ραντεβού τους» υποστηρίζει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας Κώστας Ματσιόλης.

Οι Βολιώτες εξομολογούνται τις ανησυχίες τους στους φαρμακοποιούς, παρότι οι ειδικοί ενημερώνουν οτι στις 400.000 δόσεις εμβολίων της Astra Zeneca στη χώρα μας έχει σημειωθεί μόνο ένα περιστατικό παρενέργειας.

Έτσι, οι πολίτες επιλέγουν να μεταβούν σε εμβολιαστικό κέντρο που κάνουν εμβόλια της Pfizer ή άλλων εταιρειών για τις οποίες δεν έχει ακουστεί το παραμικρό.

Πηγή: thenewspaper