Μαγνησία

Τραυματιοφορείς «υγειονομική βόμβα» στο Νοσοκομείο Βόλου

Νόσησαν για δεύτερη φορά από κορονοϊό, αλλά αρνούνται να εμβολιαστούν – Δύο νέα κρούσματα στο τμήμα έθεσαν σε συναγερμό προσωπικό και ασθενείς

Τραυματιοφορείς «υγειονομική «βόμβα» στο Νοσοκομείο Βόλου. Παρ’ ότι νόσησαν από κορονοϊό για δεύτερη φορά από την έναρξη της πανδημίας, αρνούνται να εμβολιαστούν και έχουν θέσει σε «κόκκινο» συναγερμό όλο το νοσηλευτικό ίδρυμα.

Το υπόλοιπο υγειονομικό προσωπικό είναι στα «κάγκελα», καθώς είναι οι πρώτοι που έρχονται σε επαφή με τους ασθενείς στο Νοσοκομείο και υπάρχει κίνδυνος υπερμετάδοσης στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και στις Κλινικές του νοσηλευτικού Ιδρύματος.

Μπαίνουν και βγαίνουν σε θαλάμους ασθενών, μεταφέρουν ασθενείς από ασθενοφόρα στα Επείγοντα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους κινδύνους που καιροφυλαχτούν για τους πολίτες.

Σύμφωνα με τα όσα καταγράφει το ρεπορτάζ του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, τις τελευταίες ώρες βρέθηκαν «θετικοί» δύο τραυματιοφορείς. Αμέσως σήμανε συναγερμός στο Νοσοκομείο.

Και οι δύο τους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο. Παρά τις προτροπές της Ιατρικής και Νοσηλευτικής Υπηρεσίας το συγκεκριμένο τμήμα του «Αχιλλοπουλείου» είναι «αλλεργικό» στον εμβολιασμό.

Σε σύνολο 35 τραυματιοφορέων έχουν εμβολιαστεί μόνο τρία άτομα. Οι υπόλοιποι 32, δηλαδή ποσοστό 98%, περί άλλων τυρβάζουν.

Και όμως πρόκειται για υγειονομικό προσωπικό που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της πανδημίας, αφού έρχονται σε άμεση επαφή τόσο με «ύποπτα» κρούσματα, όσο και με ασθενείς που νοσούν από κορονοϊό.

Από την έναρξη του δεύτερου κύματος της πανδημίας μέχρι σήμερα το Τμήμα έχει πολλές φορές «αποδεκατιστεί» από κρούσματα, με αποτέλεσμα πολλές φορές οι βάρδιες να βγαίνουν με δυσκολία αφενός και αφετέρου να αναλαμβάνουν τη μεταφορά ασθενών και επειγόντων περιστατικών οι ίδιοι οι συγγενείς, ελλείψει τραυματιοφορέων.

Οι εκκλήσεις για να εμβολιαστούν είναι συνεχείς, όμως δεν εισακούγονται.

Το γεγονός ότι ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός και ότι οι υγειονομικοί εμβολιάζονται μόνο μετά από δική τους επιθυμία, για τους τραυματιοφορείς αποτέλεσε «μάνα εξ ουρανού». Ετσι συνεχίζουν να εργάζονται ανεμβολίαστοι, με αποτέλεσμα ο κορονοϊός να «χτυπάει» όπου βρει ελεύθερο πεδίο.

Το θέμα απασχόλησε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο νοσοκομείο Βόλου.

Εκ μέρους των υπηρεσιών- Ιατρικής και Νοσηλευτικής Υπηρεσίας- που είναι αρμόδιες στα θέματα επιχειρησιακής ετοιμότητας του νοσοκομείου και επιβλέπουν την επιδημιολογική εικόνα του υγειονομικού προσωπικού, εκφράστηκε έντονος προβληματισμός κυρίως για τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει μία ενδεχόμενη μεγαλύτερη διασπορά του ιού στο συγκεκριμένο τμήμα.

Οι τραυματιοφορείς είναι «αθωράκιστοι» συγκριτικά με άλλους συναδέλφους τους, αφού δεν έχουν εμβολιαστεί, όπερ σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να νοσήσουν από κορονοϊό, αλλά και να τον μεταδώσουν, είτε σε άλλους συναδέλφους τους, είτε σε ασθενείς.

Οι δύο πάντως που βρέθηκαν θετικοί χθες τέθηκαν αμέσως σε καραντίνα, υπό τον φόβο μεγαλύτερης διασποράς. Οι στενές επαφές τους θα υποβληθούν επίσης σε μοριακό έλεγχο, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα πολλαπλασιαστούν τα rapid tests στο τμήμα.