Ελλάδα

Κορωνοϊός: Υπό πίεση το ΕΣΥ λόγω νέων εισαγωγών ασθενών και διασωληνωμένων

Η κατάσταση στο σύστημα υγείας δείχνει κάθε άλλο παρά σημάδια αποσυμφόρησης – Αισιοδοξία από το μέτωπο του εμβολιασμού – Στόχος είναι οι 1.500.000 εμβολιασμοί έως το τέλος Μαρτίου

Η πανδημία σφίγγει τη θηλιά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) και ανεβάζει τον βαθμό δυσκολίας για τη διαχείρισή της. Σε αυτό συγκλίνουν τα σημερινά στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), κυρίως αναφορικά με την αύξηση στους σκληρούς επιδημιολογικούς δείκτες: τις νέες εισαγωγές ασθενών με COVID-19 στα νοσοκομεία και τον αριθμό των διασωληνωμένων.

Η άγρια πορεία του κορωνοϊού ανασύρει μνήμες Νοεμβρίου με νοσοκομεία να γεμίζουν και το ΕΣΥ να εκπέμπει σήμα κινδύνου. Αν και τα 880 νέα κρούσματα από μόλις 15.610 τεστ για σήμερα δεν δίνουν το πραγματικό επιδημιολογικό αποτύπωμα, οι 20 διασωληνώσεις που ανέβασαν το σύνολο στις 346 όπως και οι 264 νέες εισαγωγές ασθενών COVID-19 από 259, γίνονται ο πικρός πρόλογος των επόμενων ημερών που θα κρίνουν τις αποφάσεις για την παράταση ή άρση των σκληρών περιοριστικών μέτρων και το άνοιγμα δραστηριοτήτων.

Το σύστημα υγείας οριακά σε ασφυξία

Χθες σε όλες τις Μονάδες της χώρας (Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Αυξημένης Φροντίδας, Ειδικών Λοιμώξεων) νοσηλεύονταν 630 άνθρωποι με πάνω από τους μισούς διασωληνωμένους. «Την περασμένη εβδομάδα είχαμε μία ήπια αύξηση στον αριθμό των νέων νοσηλειών που ξεπέρασαν τα 2.200 άτομα, με μέσο όρο τις 208 εισαγωγές κάθε μέρα την τελευταία εβδομάδα» ανέφερε στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου της Παρασκευής η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου. Η σημερινή έκθεση του ΕΟΔΥ ανεβάζει τον μέσο όρο εισαγωγών του επταημέρου στις 233.

Η κατάσταση στο σύστημα υγείας δείχνει κάθε άλλο παρά σημάδια αποσυμφόρησης. Όπως τόνισε η καθηγήτρια, η πίεση στις ΜΕΘ δεν εντείνεται μόνο από τις νέες εισαγωγές αλλά και τη μέση διάρκεια παραμονής των ασθενών, 21 δηλαδή μέρες. Αρκεί να συνδυαστούν τα δύο στοιχεία με τον αριθμό των διασωληνωμένων που αυξήθηκε κατά 40% περίπου από την 1η Φεβρουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι μετά από πολύ κόπο ο αριθμός είχε βρεθεί κάτω από τους 300 στις 21 Ιανουαρίου, για να σπάσει ανοδικά το φράγμα ξανά την προηγούμενη εβδομάδα.

Τα δεδομένα συντονίζουν το επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Υγείας. Την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε στις 1.322 συνολικά και 873 κατειλημμένες κλίνες ΜΕΘ στην επικράτεια, αλλά και τα επιδημιολογικά δεδομένα που «προσαρμόζουν τη λειτουργία των ΜΕΘ σε COVID ή σε non COVID ανάλογα με τις ανάγκες τις οποίες υπάρχουν. Ανάλογα με την επιδημιολογική πίεση και τις συνθήκες σε κάθε περιοχή». Στο πλαίσιο αυτό αναμένονται και οι αποφάσεις σχετικά με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Αισιοδοξία από το μέτωπο του εμβολιασμού

Στις ενδείξεις σταθεροποίησης που αναφέρθηκαν την Παρασκευή οι ειδικοί βαδίζουν και τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα, με τις περιφέρειες να σημειώνουν λιγότερα κρούσματα επί λιγοστών όμως τεστ.

Υψηλές αριθμητικά για σήμερα οι 396 διαγνώσεις της Αττικής, οι 85 της Θεσσαλονίκης (από 57 χθες) και οι 65 της Αχαΐας, περιφερειακές ενότητες στο βαθύ κόκκινο επίπεδο συναγερμού. Ανησυχητική όμως και η αναλογία κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού για νησιά όπως η Κάλυμνος (23,77), η Σάμος (15,16), η Λευκάδα (37,99) και η Κεφαλονιά (16,76).

Έτσι, δεδομένου πως η ευκρινέστερη εικόνα της διασποράς θα αποτυπωθεί αύριο Τρίτη, οπότε θα διενεργηθούν περισσότεροι έλεγχοι, οι βεβαιότητες έρχονται από το πεδίο των εμβολιασμών∙ σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα περιστατικά κορωνοϊού μειώθηκαν στο μισό από τον Ιανουάριο έως τον Φεβρουάριο.

Στην εγχώρια εκστρατεία για την «Ελευθερία», οι εμβολιασμοί έχουν ξεπεράσει τους 725.000, κατατάσσοντας τη χώρα στην 4η θέση ημερήσιων εμβολιασμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα στη συνέντευξη τύπου ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους.

Η αισιοδοξία καταγράφεται από την «αυξητική τάση» στα ραντεβού εμβολιασμού (1.420.000) σε συνδυασμό με την ώθηση που θα δώσει στην επιχείρηση ο Απρίλιος με τις αφίξεις των επιπλέον δόσεων εμβολίων αλλά και τις εγκρίσεις για εμβόλια άλλων εταιρειών όπως της Johnson & Johnson. Στόχος του εμβολιαστικού σχεδίου είναι οι 1.500.000 εμβολιασμοί έως το τέλος Μαρτίου.

«Οι εξελίξεις στον τομέα των εμβολίων του κορωνοϊού είναι πάρα πολύ γρήγορες», σχολίασε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου και προχώρησε στην απαρίθμηση τριών σημαντικών στοιχείων:  την ευκολότερη διακίνηση και διάθεση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, μετά τη διαπίστωση ότι παραμένει σταθερό σε μεγαλύτερες θερμοκρασίες όπως του οικειακού ψυγείου –το πόρισμα έχει υποβληθεί προς έγκριση στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA)
τη δημοσίευση στο Lancet –αναμένεται η πλήρης ανασκόπηση- για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου των Pfizer/BioNTech στο 85% 15-25 ημέρες μετά τον εμβολιασμό, δηλαδή μετά την πρώτη δόση, σε 9.000 υγειονομικούς, καθώς και 75% στην ασυμπτωματική νόσο που ανοίγει νέα προοπτική για τη διαχείριση της πανδημίας
την ελπίδα ότι ο κορωνοϊός θα είναι ενδημικός μα αβλαβής∙ σύμφωνα με 100 ειδικούς, «η εκρίζωση του κορωνοϊού είναι ανέφικτη», μπορεί όμως να συνυπάρξει ειρηνικά με τον άνθρωπο χάρη στους εμβολιασμούς και τη φυσική νόσηση.

Η πανδημία της COVID-19 δεν πρέπει να φρενάρει την εμβολιαστική κάλυψη του ενήλικου και ανήλικου πληθυσμού για άλλα λοιμώδη νοσήματα, τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου. Οι εμβολιασμοί για άλλα νοσήματα πρέπει να γίνονται 14 ημέρες πριν ή μετά το εμβόλιο έναντι της COVID-19, ενώ και στην περίπτωση που ένα άτομο με κορωνοϊό είναι ασυμπτωματικό ή σε φάση επώασης, τα εμβόλια για άλλες νόσους δεν χάνουν την αποτελεσματικότητά τους ούτε καθίστανται επικίνδυνα για παρενέργειες.

Πηγή: protothema