Όπως ανακοινώθηκε στο webinar που πραγματοποίησε το απόγευμα του Σαββάτου 13 Φεβρουαρίου 2021 η Ελληνική Εταιρία για την Σκλήρυνση κατά Πλάκας, τα άτομα που πάσχουν από την πάθηση αυτή, όχι μόνο μπορούν αλλά και πρέπει να εμβολιαστούν ενάντια στον Covid-19, παράλληλα με τον προβλεπόμενο εμβολιασμό των ενηλίκων (αντιγριπικό, πνευμονόκοκκου κτλ). Φυσικά, καθώς η πολλαπλή σκλήρυνση είναι μοναδική για κάθε ασθενή ξεχωριστά, η απόφαση αυτή θα πρέπει να λαμβάνεται με βάση την επιθετικότητα της νόσου και τη θεραπεία του καθενός, πάντα σε συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό.
Ο κεντρικός ομιλητής κ. Κωνσταντίνος Νώτας, Ακαδημαϊκός Υπότροφος στο Εργαστήριο Κλινικής Νευροφυσιολογίας Α.Π.Θ., παρουσίασε τις διεθνείς επιστημονικές έρευνες και ανακοινώσεις που υποστηρίζουν τη θέση αυτή, ενώ ταυτόχρονα τόνισε τις οδηγίες της Διεθνούς Ομοσπονδίας για την Σκλήρυνση κατά Πλάκας (MSIF), οι οποίες πρόσφατα εκδόθηκαν και προτείνουν προς την ίδια κατεύθυνση. Έγινε επίσης εκτενής αναφορά σε κάθε φαρμακευτική ουσία ξεχωριστά από όσες λαμβάνουν οι ασθενείς με ΣΚΠ και την αλληλεπίδραση τους με τα εμβόλια.
Από την μεριά του, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Λοιμωξιολογίας Α.Π.Θ. κ. Συμεών Μεταλλίδης ζήτησε να γίνει ο εμβολιασμός των ενηλίκων μέρος της παιδείας των Ελλήνων, καθώς αυτός σώζει ζωές. Όπως είπε χαρακτηριστικά «τα εμβόλια είναι αυτά που έχουν σώσει τις περισσότερες ζωές παγκοσμίως, μετά το καθαρό νερό». Για τον λόγο αυτό, χαρακτήρισε βαρύνουσας σημασίας την εκδήλωση του Σαββάτου, καθώς συμβάλει προς την ορθή κατεύθυνση. Όσον αφορά την ασφάλεια του εμβολίου ενάντια στον κορωνοϊό, ανέφερε ενδεικτικά ότι στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ που υπηρετεί έχουν εμβολιαστεί πάνω από 6500 άτομα και δεν έχει παρουσιαστεί κανένα πρόβλημα.
Ο κ. Αναστάσιος Ωρολογάς, Ομότιμος Καθηγητής Νευρολογίας Α.Π.Θ. και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας για την Σκλήρυνση κατά Πλάκας, ο οποίος συντόνιζε και την συζήτηση, έδωσε έμφαση στην ασπίδα προστασίας που πρέπει να δημιουργηθεί γύρω από τα άτομα με Πολλαπλή Σκλήρυνση. «Ακόμα κι αν κάποιος ασθενής με ΠΣ δεν μπορεί να αναπτύξει πλήρη ανοσοποίηση, ο εμβολιασμός των δικών του ανθρώπων, του εργασιακού και κοινωνικού του περίγυρου δημιουργεί συνθήκες ασφάλειας και μειώνει τους κινδύνους μόλυνσής του από τον ιό» δήλωσε κλείνοντας την πολύ ενδιαφέρουσα αυτήν εκδήλωση.
Η Ελληνική Εταιρία για την Σκλήρυνση κατά Πλάκας δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει τον κύκλο των ενημερωτικών αυτών εκδηλώσεων για όσο διάστημα είναι δύσκολη η φυσική επικοινωνία, με πλούσια και πάντα επιστημονικά τεκμηριωμένη θεματολογία. Σύντομα θα ανακοινωθούν οι προσεχείς της δράσεις.