ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΥΓΕΙΑ

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας συμμετέχει στην εβδομάδα καρδιακής αποκατάστασης

Πολύτιμο οδηγό για την καλή λειτουργία της καρδιάς εν μέσω πανδημίας κορονοϊού συνέταξε το Ερευνητικό Εργαστήριο της Κλινικής Φυσιολογίας της Ασκησης και Αποκατάσταση του Τμήματος Φυσικοθεραπείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Με τον οδηγό που είναι γραμμένος στα ελληνικά, αλλά και με βίντεο που δημιούργησε συμμετέχει ενεργά στην εβδομάδα καρδιακής αποκατάστασης που τιμάται κάθε χρόνο από 14 έως 20 Φεβρουαρίου και φέτος αποκτά διπλή σημασία, καθώς άτομα με ιστορικό καρδιοπαθειών φαίνεται να μην εφαρμόζουν λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό, τις συμβουλές των γιατρών.

Η καρδιακή αποκατάσταση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι δευτερογενούς πρόληψης ασθενών με καρδιαγγειακές παθήσεις. Η καρδιακή αποκατάσταση παρέχεται από εξειδικευμένη ομάδα επιστημόνων υγείας που αποσκοπεί στη βελτίωση αλλά και διατήρηση της καρδιαγγειακής λειτουργίας, της καρδιοαναπνευστικής και λειτουργικής ικανότητας και της ποιότητας ζωής των ασθενών αυτών.

Η καρδιακή αποκατάσταση είναι εξ ορισμού μία πολυπαραγοντική και ολοκληρωμένη προσέγγιση παροχής ενός συνόλου εξατομικευμένων μακροπρόθεσμων υπηρεσιών που περιλαμβάνουν την ιατρική κλινική εξέταση, την αξιολόγηση της καρδιοαναπνευστικής ικανότητας, τη συνταγογράφηση άσκησης, την τροποποίηση των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου, την εκπαίδευση των ασθενών, τη συμβουλευτική και τις συμπεριφορικές παρεμβάσεις.

Ο στόχος της είναι ο περιορισμός των παθοφυσιολογικών και ψυχολογικών επιδράσεων της καρδιαγγειακής νόσου, η μείωση του κινδύνου αιφνιδίου θανάτου, ο έλεγχος των καρδιαγγειακών συμπτωμάτων, η σταθεροποίηση ή η αντιστροφή της εξέλιξης της αθηροσκληρωτικής διαδικασίας και η ενίσχυση της ψυχοκοινωνικής θέσης του ασθενούς.

Σε μια πανδημική περίοδο (COVID-19) ασθενείς με καρδιαγγειακές παθήσεις απομονώνονται και αγνοούν τις συμβουλές των ειδικών για άσκηση και φυσική δραστηριότητα οδηγώντας τον εαυτό τους σε μια κατάσταση παθητικότητας και αδράνειας.

Το Ερευνητικό Εργαστήριο της Κλινικής Φυσιολογίας της Άσκησης και Αποκατάστασης (ΕΚΦΑΑ) του Τμήματος Φυσικοθεραπείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στην Λαμία έχει ως κύριους στόχους του την μελέτη των άμεσων και χρόνιων προσαρμογών των διάφορων συστημάτων του ανθρώπινου σώματος ως αποτέλεσμα της άσκησης, την διερεύνηση των μηχανισμών δυσλειτουργιών που μπορεί να προκύψουν και την ανάπτυξη νέων μεθόδων αποκατάστασης σε ασθενείς με χρόνιες παθήσεις ή παθολογικές καταστάσεις.

Μέσω του εργαστηρίου, σύνολο προπτυχιακών φοιτητών υπό την επίβλεψη της επίκουρης καθηγήτριας δρ Γαρυφαλλιά Πέπερα συμμετείχαν στην δράση που διοργάνωσε ο American Association of Cardiovascular and Pulmonary Rehabilitation (AACVPR). Ειδικότερα ο AACVPR έχει καθιερώσει εβδομάδα Καρδιακής Αποκατάστασης η οποία εκτείνεται από 14 έως 20 Φεβρουαρίου και τη φετινή χρονιά φέρει το λογότυπο «Beating Strong, Living Long» (χτυπά δυνατά, ζει πολύ).

Το εργαστήριο ΕΚΦΑΑ του Τμήματος Φυσικοθεραπείας δέχτηκε την πρόκληση και απάντησε με έναν οδηγό ειδικά προσαρμοσμένο για τις συνθήκες της πανδημίας της Covid-19 που αφορά την Καρδιακή Αποκατάσταση για ασθενείς με Καρδιαγγειακές Παθήσεις με το όνομα «Καρδιακή Αποκατάσταση: Φυσική Δραστηριότητα, σε συνθήκες πανδημίας COVID-19».

Ο συγκεκριμένος οδηγός είναι γραμμένος στα ελληνικά και συνοδεύεται από ένα βίντεο το οποίο ηχογραφήθηκε στα αγγλικά και διαθέτει ελληνικούς υπότιτλους.

Ο οδηγός δημιουργήθηκε προκειμένου να βοηθήσει και να ενθαρρύνει όσο δυνατόν περισσότερους ασθενείς με καρδιαγγειακές παθήσεις ή προδιαθεσικούς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου να υιοθετήσουν έναν πιο φυσικά δραστήριο τρόπο ζωής.

Στον οδηγό που αφορά ασθενείς με καρδιακές παθήσεις υπάρχουν αναφορές για τη λειτουργία της καρδιάς, τις παθήσεις του καρδιαγγειακού συστήματος, την καρδιακή αποκατάσταση αλλά και τη σημασία της φυσικής δραστηριότητας για την ενδυνάμωση της καρδιάς.

Προτείνονται τρόπο αερόβιας άσκησης, ασκήσεων μυικής ενδυνάμωσης αλλά και ελαστικότητας, προτείνονται πρακτικοί τρόποι για την αντιμετώπιση της υποκινητικότητας ακόμη και μέσα στο γραφείο και δίνονται πολύτιμες συμβουλές για τα μέτρα πρόληψης και τις κοινωνικές αποστάσεις που θα πρέπει να τηρούνται ανά είδος άθλησης: 4-5 μέτρα απόσταση στο περπάτημα, 10 μέτρα στο τρέξιμο και 20 μέτρα απόσταση στο ποδήλατο. Τέλος υπάρχει και ενότητα «Το ημερολόγιό μου» στο οποίο ο χρήστης σημειώνει τη δραστηριότητα που αναπτύσσει καθημερινά, τη διάρκεια, τις επαναλήψεις.