ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΥΓΕΙΑ

Κολχικίνη: Τι λέει το υπουργείο Υγείας -Προϋποθέσεις και ιατρική συνταγή

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, αφού αξιολόγησε λεπτομερώς και επισταμένως τα πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα που ανακοινώθηκαν, αποφάσισε ομόφωνα να εντάξει την κολχικίνη στο θεραπευτικό πρωτόκολλο για την αντιμετώπιση της νόσου COVID-19.

Πρόκειται για ένα ασφαλές και δοκιμασμένο σε αρκετές παθήσεις φάρμακο, το οποίο μειώνει τη φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού, όπως αναφέρει σε σημείωμα του το υπουργείο Υγείας.

Στην απόφαση αυτή συνετέλεσαν τα αποτελέσματα μεγάλης καναδικής μελέτης για τη χορήγηση κολχικίνης σε ασθενείς με COVID-19, η οποία ανακοινώθηκε χθες και υποδεικνύει σημαντικό όφελος, καθώς παρατηρήθηκε μείωση κατά 44% της θνητότητας, 25% της νοσηλείας και 50% της ανάγκης διασωλήνωσης.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα, με τη μελέτη GRECO-19, ήταν πρωτοπόρα στη μελέτη της δράσης της κολχικίνης σε ασθενείς με COVID-19.

Υπό ποιες προϋποθέσεις θα χορηγείται:

Η κολχικίνη θα χορηγείται υπό τη μορφή χαπιού, μετά από ιατρική εκτίμηση. και συνταγογράφηση και, φυσικά, έπειτα από θετικό μοριακό τεστ.

Θεραπεία με κολχικίνη θα λαμβάνουν ασθενείς ηλικίας μεγαλύτερης των 60 ετών, ανεξαρτήτως εάν έχουν υποκείμενα νοσήματα, και ασθενείς ηλικίας 18-60 ετών με τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα ή πυρετό μεγαλύτερο από 38οC.

Η κολχικίνη θα χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή και παρακολούθηση και απαγορεύεται η ταυτόχρονη χρήση ερυθρομυκίνης, κλαριθρομυκίνης, αζιθρομυκίνης, κυκλοσπορίνης και βεραπαμίλης.

Επιτροπή εμπειρογνωμόνων

Το βράδυ του Σαββάτου η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπ. Υγείας έδωσε το πράσινο φως ώστε η κολχικίνη, ένα γνωστό και φθηνό καρδιολογικό φάρμακο, να μπει στο πρωτόκολλο των θεραπειών από του στόματος, σε ασθενείς με κορωνοϊό. Αφορμή για να δώσει το κρίσιμο «ΟΚ» η επιτροπή ήταν τα. αποτελέσματα μεγάλης καναδικής μελέτης στην οποία συμμετείχε και η Ελλάδα. Τι δείχνει αυτή η μελέτη;

Η καναδική μελέτη έδειξε ότι η χορήγηση κολχικίνης σε ασθενείς covid-19 «μείωσε κατά 44% την θνητότητα. 25% τη νοσηλεία και 50% την ανάγκη διασωλήνωσης», όπως αναφέρει ο Εθνικός Συντονιστής. της μελέτης -που ξεκίνησε ήδη από τον Μάρτιο- στην Ελλάδα, καθηγητής καρδιολογίας κ. Σπύρος Δευτεραίος.

Η εξέλιξη αυτή θεωρείται ως κρίσιμης σημασίας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις διαδικασίες προμηθειών των εμβολίων

Πηγή: healthpharma