Διατροφή

Οι 5 ομάδες τροφών που «ρίχνουν» τη χοληστερίνη

Οι αυξημένες τιμές χοληστερίνης στο αίμα θεωρούνται ένας από τους βασικότερους παράγοντες, αν όχι ο βασικότερος, που καταστρέφει τα τοιχώματα των αρτηριών προκαλώντας εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια.

Η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια διατήρησης της χοληστερίνης στο αίμα εντός των επιθυμητών ορίων.

Υπάρχουν ορισμένες τροφές, οι οποίες μπορούν να σας βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια.

  1. Βρόμη: Περιέχει διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες μειώνουν την «κακή» χοληστερόλη (λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας – LDL). Οι διαλυτές φυτικές ίνες βρίσκονται επίσης σε τροφές όπως τα φασόλια, τα μήλα, τα αχλάδια, τα δαμάσκηνα και το κριθάρι. Οι διαλυτές φυτικές ίνες μπορούν να μειώσουν την απορρόφηση της χοληστερόλης στο αίμα σας.
  2. Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Η κατανάλωση λιπαρών ψαριών ωφελεί την καρδιά, λόγω των υψηλών επιπέδων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που περιέχουν, τα οποία συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και του κινδύνου δημιουργίας θρόμβων στο αίμα. Σε άτομα που έχουν ήδη υποστεί καρδιακή προσβολή, τα ιχθυέλαια -ή ωμέγα-3 λιπαρά οξέα- μειώνουν τον κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου.
  3. Ξηροί καρποί: Είναι πλούσιοι σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία διατηρούν υγιή τα αιμοφόρα αγγεία. Μια χούφτα (περίπου 42,5 γραμμάρια) ξηρών καρπών την ημέρα (αμύγδαλα, φουντούκια, φιστίκια, καρύδια, κουκουνάρια και καρύδια) μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Οι ξηροί καρποί δεν πρέπει να έχουν αλάτι ή επικάλυψη με άλλα συστατικά.
  4. Ελαιόλαδο: Το ελαιόλαδο περιέχει ένα ισχυρό μείγμα αντιοξειδωτικών που μπορούν να μειώσουν την «κακή» (LDL) χοληστερόλη, αλλά ταυτόχρονα αφήνουν την «καλή» (HDL) χοληστερόλη ανέπαφη. Καταναλώνετε περίπου 2 κουταλιές της σούπας (23 γραμμάρια) ελαιολάδου ημερησίως αντί άλλων λιπαρών ουσιών στη διατροφή σας.
  5. Τροφές με πρόσθετες φυτοστερόλες ή στανόλες: Πολλές τροφές είναι εμπλουτισμένες με φυτικές στερόλες ή στανόλες (ουσίες που βρίσκονται στα φυτά) που βοηθούν στην μειωμένη απορρόφηση της χοληστερόλης. Η μαργαρίνη, ο χυμός πορτοκαλιού και ορισμένα είδη γιαουρτιού με πρόσθετες φυτικές στερόλες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της LDL χοληστερόλης κατά περισσότερο από 10%.

Πηγή: onmed