Ελλάδα

Ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των πολιτών 80-84 ετών

Την εκκίνηση των εμβολιασμών για τους πολίτες ηλικίας 80 έως 84 ετών προανήγγειλε ο επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μάριος Θεμιστοκλέους, καθώς από σήμερα Παρασκευή, στις 6 το απόγευμα, ανοίγει η πλατφόρμα για αυτήν την ηλικιακή ομάδα.

Κατά τον σχεδιασμό, όσοι πολίτες είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση, θα λάβουν μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο για το ραντεβού.

Όπως εξήγησε, η διαδικασία είναι η ίδια με αυτήν που ίσχυε και για την ηλικιακή ομάδα άνω των 85 ετών. Δηλαδή:

1. Μέσω γραπτών μηνυμάτων (SMS), εφόσον έχουν εγγραφεί στην άυλη συνταγογράφηση. Το μήνυμα περιλαμβάνει κωδικό εμβολιασμού, ημέρα, ώρα και τόπο για το ραντεβού. Για να επιβεβαιώσει το ραντεβού ο πολίτης, στέλνει τον κωδικό που παραλαμβάνει μέσα σε 72 ώρες στο 13034 και λαμβάνει επιβεβαίωση άμεσα. Αν λάβει μήνυμα και δεν επιβεβαιώσει το ραντεβού, ακολουθεί μία από τις επόμενες διαδικασίες.

2. Μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr. με τους κωδικούς TAXISNET. Επιλέγουν το εμβολιαστικό κέντρο και την ημερομηνία που τους εξυπηρετεί για την πρώτη δόση του εμβολίου. Κλείνουν και τα δύο ραντεβού ανάλογα με τη διαθεσιμότητα: πρώτα εμβολιαστικό κέντρο, μετά ημερομηνία και τέλος ζώνη ώρας. Επιβεβαιώνουν και εμφανίζεται η σελίδα επιτυχούς ολοκλήρωσης, με τα στοιχεία των ραντεβού, τον κωδικό εμβολιασμού και ένα QR code, την οποία είτε εκτυπώνουν ή σημειώνουν τον κωδικό.

3 & 4. Μέσω ΚΕΠ ή φαρμακείου με την προσέλευση του ίδιου του δικαιούχου ή τρίτου προσώπου με υπεύθυνη δήλωση. Απαραίτητα είναι ο ΑΜΚΑ και η αστυνομική ταυτότητα για το κλείσιμο του ραντεβού. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία λαμβάνουν έναν κωδικό με τον οποίο θα προσέλθουν στον εμβολιασμό.

● Στον εμβολιασμό προσέρχομαι με τον κωδικό και την αστυνομική ταυτότητα.

● Μπορώ να αλλάξω το ραντεβού μου; Ναι, αλλά μία φορά. Πώς; Μέσω πλατφόρμας, ΚΕΠ ή φαρμακείου. Διαφορετικά, θα έχουν ξανά το δικαίωμα να κλείσουν ραντεβού μετά από ένα μήνα. Οι μη δυνάμενοι να μετακινηθούν εκτός οικίας θα πρέπει να περιμένουν ένα προσφορότερο εμβόλιο.

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για την πορεία της εκστρατείας εμβολιασμού, λέγοντας ότι από την έναρξη της διαδικασίας έχει εμβολιαστεί το 1,13% του πληθυσμού με την πρώτη δόση ή 123.177 πολίτες.

Πηγή: cnn.gr