Ελλάδα

4 αλλεργικές αντιδράσεις από εμβολιασμό CoViD-19 στην Ελλάδα

Αλλεργική – αναφυλακτική αντίδραση στο εμβόλιο κατά της CoViD-19 έχουν εμφανίσει τέσσερις εμβολιασθέντες στην Ελλάδα. Στο σύνολο των περιπτώσεων, υπήρξε ταχεία ανάταξη με τη χορήγηση αδρεναλίνης. Το ενδεχόμενο συγκεκριμένων αντιδράσεων καθιστά υποχρεωτική την παραμονή στον χώρο, επί 15 λεπτά, όσων υποβάλλονται σε εμβολιασμό.

Τα παραπάνω ανέφερε τη Δευτέρα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου, παρουσιάζοντας τον απολογισμό από τη χορήγηση εμβολίων κατά της CoViD-19 στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια, η αλλεργία είναι η πιο συχνή ανεπιθύμητη ενέργεια, ενώ έχουν παρατηρηθεί πόνος στο σημείο της ένεσης και μυϊκή αδυναμία έπειτα από τον εμβολιασμό.

Η κ. Θεοδωρίδου άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να νοσήσει άτομο το οποίο έχει εμβολιαστεί. Όπως εξήγησε, αυτό οφείλεται στο ότι αντισώματα κατά του ιού αναπτύσσονται 15 μέρες μετά τον εμβολιασμό, ενώ υπάρχει και πιθανότητα κάτω από 5% να παρατηρηθεί αστοχία εμβολιασμού.

Για όσους ενδιαφέρονται να εμβολιαστούν παράλληλα κατά του πνευμονιόκοκκου και της γρίπης, σημείωσε πως πρέπει να γίνεται 15 μέρες πριν ή 15 μέρες μετά τον εμβολιασμό κατά της CoViD-19.

Η κ. Θεοδωρίδου χαρακτήρισε πέρα για πέρα λανθασμένο ότι το εμβόλιο προκαλεί νόσο: “Έχουμε πει κατ’ επανάληψη ότι το μόριο του mRNA δεν μπορεί να προκαλέσει νόσο, επομένως αν κάποιος εμβολιασμένος νοσήσει, είναι είτε διότι η λοίμωξη του είχε μάλλον δρομολογηθεί στη φάση πριν από τον εμβολιασμό” σημείωσε.

Το εμβόλιο – συμπλήρωσε – δεν θετικοποιεί ούτε το rapid test ούτε τον μοριακό έλεγχο. Αν υπάρχει τέτοιο στοιχείο σημαίνει ότι ο εμβολιαζόμενος έχει μολυνθεί.

Εμβολιασθέντες

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε πως από τους 85.000 εμβολιασμούς που έχουν γίνει στη χώρα μας, οι 6.000 αφορούν άτομα άνω των 85 ετών και οι υπόλοιποι υγειονομικούς.

Ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε και στα εξής πέντε πρακτικά θέματα που αφορούν τον εμβολιασμό:

  • Όσοι λαμβάνουν μήνυμα για ραντεβού από την άυλη συνταγογράφηση, θα πρέπει να απαντούν στο SMS. Αν δεν το πράξουν, δεν χάνουν τη σειρά τους, αλλά πρέπει να απευθυνθούν εκ νέου στην πλατφόρμα, σε φαρμακείο ή σε ΚΕΠ.
  • Στην περίπτωση που η πλατφόρμα δεν παρέχει δυνατότητα εμβολιασμού σε κοντινό σημείο, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να αλλάξει τον ταχυδρομικό κώδικα στην εφαρμογή.
  • Το ραντεβού μπορεί να αλλάξει, εφόσον υποβληθεί σχετικό αίτημα 72 ώρες νωρίτερα.
  • Στην περίπτωση που κλειστεί ραντεβού και ο ενδιαφερόμενος δεν προσέλθει, μπορεί να κλειστεί νέο ραντεβού έναν μήνα αργότερα.
  • Έως το τέλος του μήνα, θα προστεθούν 31 εμβολιαστικά κέντρα στα νησιά, ενώ σε νησιά με λιγότερους από 1.000 μόνιμους κατοίκους, οι εμβολιασμοί θα μπορούν να γίνουν την ίδια μέρα.

Ποσότητες

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε πως η Pfizer παρέδωσε σήμερα 49.160 δόσεις εμβολίων, οι οποίες είναι μειωμένες σε σχέση με τις συμφωνηθείσες. Χαρακτήρισε το πρόβλημα πανευρωπαϊκό και σημείωσε πως οι επιπλέον ποσότητες θα διατεθούν τις επόμενες μέρες.

Πηγή: iatronet